ONA-franciaország-michelin-csillagos-vegán-étterem

Először kapott Michelin-csillagot egy francia vegán étterem

Ki mondta azt, hogy egy vegán étel nem lehet finom? Sőt, egyenesen mennyei. Igazi gasztronómiai élmény. Hétfő óta mindez hivatalos tény Franciaországban, hiszen az ONA elnevezésű vegán étterem Michelin-csillagot kapott.

A Bordeaux-tól 47 kilométerre fekvő, alig több mint hatezer lelket számláló Arès nevű kisvárosban 2016-ban nyitották meg a kizárólag növényi alapanyagokat felhasználó vendéglátó helyiséget, és nem is akármilyen módon.

A vállalkozó kedvű tulajdonosok ugyanis banki hitel nélkül, egy közösségi pénzügyi kampány révén indították be az üzletet, nem csoda tehát, hogy a meglepett és büszke séf sem feledkezett meg a dicsőség pillanatában arról, kik segédkeztek az étterem megnyitásában.

„Nagyon meg vagyunk hatva, de a siker nemcsak a miénk, hanem a barátainké, a családunké, a beszállítóinké, az ügyfeleinké, és kis hangyáké, akik nélkül meg sem nyithattunk volna. A hangyák pedig nem mások, mint az a körülbelül nyolcvan önkéntes, aki 2016-ban két hónapon át segítségünkre volt a helyiség rendbetételében”

– jelentette ki a hír hallatán Claire Vallée, aki a hétfogásos gasztronómiai menüjében a fenyőt és a vargányát japán sakéval, a zellert és a tonkababot pedig borostyán sörrel ötvözte.

S ugyan hol máshol kaphatta volna meg az értesítést, mint a konyhában, ahol éppen egy rádióműsor számára készített elő egy különleges receptet.

Claire Vallée ONA michelin-csillagos étterem

Pierre Herbulot / europe1.fr

Egy etikus küldetés, amiben kevesen hittek

Az étterem is küldetéséről kapta nevét, hiszen az ONA (Origine Non Animale) a nem állati eredetű francia kifejezés kezdőbetűiből született. S hogy mennyire nem hittek a kívülállók a sikerben, arra éppen a közösségi összefogás a legjobb példa, hiszen a klasszikus bankok nem voltak hajlandóak az ötlet finanszírozására.

A bankárok akkoriban sem a veganizmusban, sem a növényi alapú gasztronómiában, de még a kiválasztott helyben sem láttak perspektívát.

Claire Vallée, aki civilben egyébként archeológus, azonban azt vallja, hogy semmi sem lehetetlen, így nem is engedte, hogy bárki is a kedvét szegje. Bízott a tervében és sikerre is vitte azt.

Az ONA már 2018-ban elnyerte a híres Michelin kalauz „villáját” amely a csillagosok előszobájának is tekinthető. Persze azt is tudta, hogy a tisztán növényi ételek tálalása nagyon is komplikált feladat a legmagasabb gasztronómiai körökben, miközben teljesen újszerű is.

A kiváló séf egyébként akkor fordult a húsmentes étkezés felé, amikor egy évig Thaiföldön élt. Franciaországba visszatérve egy elegáns étteremben dolgozott, amikor rájött, hogy egyszerűen nem bír tovább állati termékekkel foglalkozni. Inkább a zöldségek, gyümölcsök és gabonák. Innen pedig már csak egy lépés volt a vegán étterem, az ONA megnyitása.

Arra kérdésre, hogy úttörőnek érzi-e magát, nagyon szerényen azt válaszolta: ő csak követni szerette volna az olyan valódi újítókat, mint a tavaly elhunyt Jean-Chritian Jury, a berlini La Mano Verde (zöld kéz – spanyolul) séfjét, aki a vegén konyhaművészet legnagyobb mestere volt.

Az ONA sikere valójában kettős siker, hiszen nemcsak csillagot kapott a hét első napján, de azon nyomban egy zöld csillagot is, amelyet nemrégiben vezettek be azon intézmények díjazására, amelyek élen járnak a környezettudatos szemlélet alkalmazásában.

A koronavírus-járvány kellős közepén, persze az ONA is a túlélésért küzd, de úgy tűnik, hogy a Michelintől kapott csillagok révén, több esélyük lesz rá, mint a konkurenciának.

Ez a cikk is érdekelhet:

Inget és nyakkendőt viselő férfi koccint, vörösborral a kezében

Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be

Sokan gondolják úgy, hogy egy pohár bor a vacsora mellé

Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének