Sokan tartanak attól, hogy ha vegán életmódra váltanak, azt megérzi majd a pénztárcájuk, mert a növényi élelmiszerek és egyéb, vegán logós termékek drágábbak. Ennek azonban nem kell így lennie, sőt!
A vegán életmód a hiedelemmel ellentétben nem drágább a hagyományosnál. Akár még olcsóbban is kijöhetsz, mint az eddigi életmódoddal úgy, hogy közben sokkal egészségesebbé és egyben környezetkímélőbbé is válik az étrended.
Ez az elején talán több időt és energiát fog tőled igényelni, hiszen a megszokott vásárlási és főzési szokásokon változtatnod kell. De ez ne adjon okot aggodalomra: hamar bele fogsz jönni, és ugyanolyan rutinná válik majd a növényi alapú konyha fenntartása, mint a korábbi életmódod.
1. A hús- és sajtpótlóknak nem kell mindennapi ételnek lenni
A drága húsutánzatok, növényi sajtok és tejszínek helyett inkább vásárolj teljes értékű alapanyagokat: zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és gabonákat. Például tofuból szinte bármilyen „húsutánzat” készülhet, sajtszószt pedig készíthetsz zöldségekből és sörélesztőpehelyből is.
Ez nemcsak olcsóbb és fenntarthatóbb, hanem sokkal egészségesebb is, hiszen így a feldolgozott élelmiszerek helyett teljes értékű ételeket fogyasztasz. Persze ettől a vegán életmódba néha-néha belefér egy kis növényi krémsajt, szejtán vagy éppen borsófehérjéből készült hamburgerpogácsa. A lényeg, hogy ne ezek a termékek tegyék ki a mindennapi étkezéseidet.
2. Szárazáru konzerv helyett
Ha konzervek és előfőzött gabonák helyett száraz hüvelyeseket és gabonákat vásárolsz, azzal is spórolhatsz. Ráadásul azok, akiknek a hüvelyesek puffadást okoznak, jobban is járnak így: a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha jó pár órára beáztatod például a csicseriborsót, aztán alaposan átmosod, mielőtt megfőzöd, azzal könnyebben emészthetővé is teszed.
Akár nagyobb adagban is megfőzheted a gabonaféléket és hüvelyeseket, majd kiporciózva lefagyaszthatod. Ezt aztán elég körülbelül fél percre lobogó vízbe dobni, és már fel is használhatod.
3. Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök
Ha a reggeli gyümölcsturmixba vagy zabkásád tetejére gyümölcsöket tennél, praktikus megoldás lehet a fagyasztott változatot választani, főleg akkor, amikor kevés gyümölcsnek van épp szezonja. Nem minden szupermarket jól felszerelt ezen a téren, de vannak olyanok, ahol kifejezetten széles választékban találsz mindenféle fagyasztott gyümölcsöt.
Ez igaz lehet zöldségek esetében is: kifejezetten olcsón találsz egész évben például fagyasztott spenótot, zöldborsót és zöldbabot. Ezenkívül a környezet- és egészségtudatosság nevében törekedj arra, hogy amikor friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolsz, válaszd azokat, amiknek éppen idénye van.
4. Saját márkás kozmetikumok és élelmiszerek
Mind az élelmiszerek, mind a kozmetikumok tekintetében megfontolandó a különböző szupermarketek és drogériák saját márkás termékei közül válogatni. Ezek esetében sokkal többször fedezhetsz fel vegán logót, mint a márkás termékeknél, ráadásul ezek sokszor jelentősen olcsóbbak is.
Ha nem szerepel rajtuk a vegán logó, akkor érdemes az összetevőket elolvasni, mert előfordul, hogy a terméken nincs külön jelezve, mégis teljesen vegán. Nem érdemes besétálni a „nagy márka = jobb minőség” csapdájába. Sokszor a saját márkás termékek ugyanolyan jók, sőt, akár jobbak is, mert nem marketingre, hanem a termék minőségének biztosítására költenek többet.
5. A tervezés a költségcsökkentés egyik fő kulcsa
Azzal, hogy előre megtervezed az étkezéseidet, sokat spórolhatsz. Az impulzusvásárláskor sokszor kerül be olyan termék a kosárba, ami végül csak hónapokig áll a polcon vagy kidobásra kerül.
Ezenfelül a mealpreppel, vagyis azzal, hogy egyszerre nagyobb adag ételt készítesz a hétre, amit aztán bedobozolva kiporciózol, szintén csökkentheted a költségeidet és az energiaráfordítást is, ugyanis csak egyszer-kétszer kell a hét során a főzéssel foglalkoznod, a többi nap pedig nem kell erre külön fókuszálnod.
6. Idénykor befőzés és savanyítás
A befőzésre a rohanó hétköznapokban kevesen tudnak időt szakítani, pedig az olcsó vegán életmódhoz ez is nagyban hozzá tud járulni.
Ha az olcsóbb idénygyümölcsökből és zöldségekből befőzöl, azokat felhasználhatod az év többi részén, amikor nem kell drágábban megvenned ezeket az alapanyogokat. Főzhetsz be például nyáron lecsót, zakuszkát vagy eperlekvárt, késő ősszel tehetsz el birsalmasajtot vagy savanyíthatsz jégcsapretket,
7. Vásárolj használtan!
A vegán ruházat sokszor drágábbnak tűnik, mert a fenntarthatóbb előállítást – amit ezek a vállalkozások a fast fashion cégekkel ellentétben nem spórolnak meg az olcsóság érdekében – a vásárlóknak kell végső soron megfizetni.
A legfenntarthatóbb módja a ruhavásárlásnak azonban egyébként sem ez. Persze ha szeretnéd a fenntartható cégeket támogatni, és módodban áll, akkor egy-egy ilyen darab sokkal tartósabban részét képezheti a ruhatáradnak, mint ha fast fashion boltokban vásárolnál. A legfenntarthatóbb azonban használt ruhaboltokban, ruhacserés-ruhaeladós Facebook-csoportokban, lakásturikban vagy egyéb módokon, használtan beszerezni azt, amire szükséged van – és persze ez a legolcsóbb is.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.