A Good Food Institute (GFI) által megrendelt piackutatás alapján az olaszok közel háromnegyede ésszerűnek találja a növényi készítmények állati eredetű termékekhez hasonló elnevezését. Ezek a címkék segítenek abban, hogy a fogyasztó tudja, mire számíthat a termék megvásárlásakor. Mindeközben Thaiföldön az elnevezések szabályozását helyezték kilátásba.
Régóta napirenden van egyes országokban a vegán készítmények állati eredetű termékeket idéző elnevezése, mint például a tofubacon, zabtej vagy gabonakolbász. Egyre több ország dönt úgy – vagy legalábbis fontolgatja –, hogy megtiltja az élelmiszergyártóknak az állati eredetű termékekre hajazó nevek használatát ezeknél a készítményeknél. Ez főleg az állattenyésztési lobbinak tudható be.
Olaszország az egyike azon kormányoknak, akik a tiltás mellett tették le a voksukat. Pedig az olasz vásárlók nagy részét nem zavarják ezek az elnevezések – számolt be az eredményről a Good Food Institute.
A felmérés 2024 áprilisában zajlott 1046 olasz vásárló bevonásával. A válaszok reprezentatívnak tekinthetők a 18. életévüket betöltött olaszországi lakosok tekintetében. Ennek alapján az emberek 69 százaléka találja megfelelőnek az állati eredetű termékekhez hasonló elnevezést (tej, hamburger stb.) a vegán készítményekre. A válaszadók 68 százaléka pedig úgy gondolja, a cégeknek lehetőséget kéne adni, hogy olyan elnevezéseket használjanak, amilyeneket szeretnének.
A felmérésünk igazolja, hogy a vásárlók értik a növényi kolbász és sonka elnevezéseket, vagyis ezek tiltása nem jelent védelmet számukra. Éppen ellenkezőleg, ezen elnevezések betiltása csak zavart szül a fejekben. Ezáltal nehezebben elérhetővé téve olyan élelmiszereket, amelyek alapját képezik a fenntartható és változatos étrendnek
– mondta Francesca Gallelli, a GFI közügyi tanácsadója. Véleményét tudományos kutatás is megerősíti.
Olaszország korábban több hasonló lépést tett már az élelmiszer-ipari újítások ellen. Nemcsak a növényi termékek elnevezését szabályozzák, de a sejtalapú húsok gyártását is tiltják. Hasonló lépésre szánta el magát nem olyan régen Florida is.
Az indok mindkét esetben a tradicionális mezőgazdálkodás megóvása volt, amely a kormányok szemében előnyt élvez a környezetvédelmet célzó innovációkkal szemben. Olaszország egyébként a harmadik legnagyobb piaca a növényi alapú termékeknek Európában, így az ehhez hasonló intézkedések az ország gazdaságára és a fogyasztókra feltehetően jelentős hatással lesznek.
A húsos elnevezések betiltására készülnek Thaiföldön is
Némi engedménnyel ugyan, de Thaiföldön is szigorítanának a vegán húskészítmények nevein egy új törvényjavaslat értelmében. A termékek formájára és állagára utaló megnevezések (darált, kolbász, bacon) maradhatnának. Viszont tilos lenne a hús fajtájára (csirke, sertés, wagyu) utalást tenni a csomagoláson. Az alternatív tejtermékek használhatnák a „tej” megnevezést, viszont a „sovány” vagy „teljes” kiegészítéseket kerülni kéne.
Kikötés továbbá, hogy a termékek elnevezését thai nyelven kell feltüntetni. Az angol szavak egyes esetekben megengedhetők, ha azok jelentése megegyezik a thai nyelvben használt szavakkal. Továbbá kötelező lenne feltüntetni az alternatív növényi fehérjeforrásokon a tápanyagtartalmat is.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.