Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés

Két kéz tart egy vegán húshelyettesítő terméket, amin a "Plant-based meat" felirat olvasható

A Good Food Institute (GFI) által megrendelt piackutatás alapján az olaszok közel háromnegyede ésszerűnek találja a növényi készítmények állati eredetű termékekhez hasonló elnevezését. Ezek a címkék segítenek abban, hogy a fogyasztó tudja, mire számíthat a termék megvásárlásakor. Mindeközben Thaiföldön az elnevezések szabályozását helyezték kilátásba.

Régóta napirenden van egyes országokban a vegán készítmények állati eredetű termékeket idéző elnevezése, mint például a tofubacon, zabtej vagy gabonakolbász. Egyre több ország dönt úgy – vagy legalábbis fontolgatja –, hogy megtiltja az élelmiszergyártóknak az állati eredetű termékekre hajazó nevek használatát ezeknél a készítményeknél. Ez főleg az állattenyésztési lobbinak tudható be.

Olaszország az egyike azon kormányoknak, akik a tiltás mellett tették le a voksukat. Pedig az olasz vásárlók nagy részét nem zavarják ezek az elnevezések – számolt be az eredményről a Good Food Institute.

A felmérés 2024 áprilisában zajlott 1046 olasz vásárló bevonásával. A válaszok reprezentatívnak tekinthetők a 18. életévüket betöltött olaszországi lakosok tekintetében. Ennek alapján az emberek 69 százaléka találja megfelelőnek az állati eredetű termékekhez hasonló elnevezést (tej, hamburger stb.) a vegán készítményekre. A válaszadók 68 százaléka pedig úgy gondolja, a cégeknek lehetőséget kéne adni, hogy olyan elnevezéseket használjanak, amilyeneket szeretnének.

A felmérésünk igazolja, hogy a vásárlók értik a növényi kolbász és sonka elnevezéseket, vagyis ezek tiltása nem jelent védelmet számukra. Éppen ellenkezőleg, ezen elnevezések betiltása csak zavart szül a fejekben. Ezáltal nehezebben elérhetővé téve olyan élelmiszereket, amelyek alapját képezik a fenntartható és változatos étrendnek

– mondta Francesca Gallelli, a GFI közügyi tanácsadója. Véleményét tudományos kutatás is megerősíti.

Olaszország korábban több hasonló lépést tett már az élelmiszeripari újítások ellen. Nemcsak a növényi termékek elnevezését szabályozzák, de a sejtalapú húsok gyártását is tiltják. Hasonló lépésre szánta el magát nem olyan régen Florida is.

Az indok mindkét esetben a tradicionális mezőgazdálkodás megóvása volt, amely a kormányok szemében előnyt élvez a környezetvédelmet célzó innovációkkal szemben. Olaszország egyébként a harmadik legnagyobb piaca a növényi alapú termékeknek Európában, így az ehhez hasonló intézkedések az ország gazdaságára és a fogyasztókra feltehetően jelentős hatással lesznek.

A húsos elnevezések betiltására készülnek Thaiföldön is

Némi engedménnyel ugyan, de Thaiföldön is szigorítanának a vegán húskészítmények nevein egy új törvényjavaslat értelmében. A termékek formájára és állagára utaló megnevezések (darált, kolbász, bacon) maradhatnának. Viszont tilos lenne a hús fajtájára (csirke, sertés, wagyu) utalást tenni a csomagoláson. Az alternatív tejtermékek használhatnák a „tej” megnevezést, viszont a „sovány” vagy „teljes” kiegészítéseket kerülni kéne.

Kikötés továbbá, hogy a termékek elnevezését thai nyelven kell feltüntetni. Az angol szavak egyes esetekben megengedhetők, ha azok jelentése megegyezik a thai nyelvben használt szavakkal. Továbbá kötelező lenne feltüntetni az alternatív növényi fehérjeforrásokon a tápanyagtartalmat is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.