Évtizedes vita övezi a kérdést, hogy az állati eredetű vaj vagy a növényi olajok egészségesebbek. Egy új tanulmány most arra jutott, hogy a legtöbb vajat fogyasztók körében magasabb volt a halálozási arány. A növényi olajok jobban szerepeltek, ezek közül a szója-, repce- és olívaolaj bizonyultak a legjobbnak. A kutatás több mint kétszázezer alany három évtizedet felölelő adatai alapján készült. Mindeközben Amerikában éppen a növényi olajok ellen indulhat hadjárat.
Egy friss kutatás szerint a növényi olajok használatával csökken a halálozási arány – számolt be az eredményről a Vegconomist.
A Mass General Brigham, a Harvard T.H. Chan School of Public Health és a Broad Institute kutatói 221 ezer alany egészségügyi adatait vizsgálták. A nagy mennyiségű adat harminc év alatt gyűlt össze három hosszú távú adatfelvétel során. A kutatásban azon alanyok információit vizsgálták, akik az adatrögzítéskor nem szenvedtek rákban, cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben. A kutatók elsősorban a halálozási számokat, másodsorban a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak számát vizsgálták.
Ami meglepő, az az összefüggés mértéke, amire rábukkantunk. Amikor a mindennapi étkezésben a vajat növényi olajokra cseréltük, 17 százalékkal csökkent a halálozási esély. Ez egy elég komoly hatás az egészségre nézve
– mondta a kutatás egyik vezető szerzője, Yu Zhang.
Nem minden növényi olaj ugyanolyan jó
Az alanyokat a vaj-, valamint a növényiolaj-fogyasztásuk alapján kategorizálták. Az adatok megfelelő szűrését követően az eredmény azt mutatta, hogy a legtöbb vajat fogyasztóknál 15 százalékkal magasabb volt a halálozási esély, mint a legkevesebbet fogyasztók esetében. Ugyanígy a legmagasabb növényiolaj-fogyasztás 16 százalékkal kisebb arányú halálozással volt összefüggésbe hozható, mint a legkevesebb mennyiségű. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a repce-, szója- és olívaolaj esetében jelentősen kedvezőbben alakultak a halálozási mutatók.
Az embereknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy egy aprócska étrendi változtatás – a vaj szójaolajra vagy olívaolajra cserélése – jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat. Közegészségügyi szempontból vizsgálva ez nem elhanyagolható mennyiségű haláleset rákos és egyéb krónikus betegség következtében, ami megelőzhető lenne
– nyilatkozta Daniel Wang, a kutatásban közreműködő szerző.
A növényi olaj előnye abból származhat, hogy míg az állati eredetű zsiradékokban (mint a vaj) jellemzően telített zsírsavak találhatók, addig a növényi olajokban inkább a telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban. Mindeközben Amerikában úgy néz ki, célkeresztbe kerülhetnek az olajok. Robert F. Kennedy Jr., az ország egészségügyi minisztere visszasírja a marhafaggyús időket, és úgy véli, hogy a növényi olajok az elhízás legfőbb okai.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.