A nyári melegben szinte nincs is jobb, mint egy tányér hűtőhideg eperkrémleves. Ehhez a verzióhoz ráadásul még főzőlapot sem kell beindítanod, elég hozzá egy turmixgép vagy egy botmixer és egy hűtő.
Immár az eperszezon kellős közepén járunk, és miután nem tart sokáig, érdemes minden ízét kiélvezni ennek az időszaknak. Erre számos formában lehetőséged nyílik, eheted például magában is, de ha egy kis csavarra vágysz, készíthetsz belőle
- reggeli napindító smoothie-t,
- kókuszos tejberizst édesen savanykás eperöntettel,
- epres tiramisut,
- házi lekvárt
- vagy akár egy könnyű epres piskótát is.
Klasszikus megoldás persze az eper felhasználására az eperleves is, ennek az elkészítésére pedig ezernyi variáció létezik. Mi most egy nyers verziót hozunk, hogy a hirtelen jött kánikulában ne kelljen bajlódni a főzéssel. Ráadásul ez az eperkrémleves igazi hűsítő finomság is lehet a forró nyári napokon. Az édes, lédús eper, a krémes banán és a lágy mandulatej harmonikus kombinációja pár csepp citromlével egészül ki, a végeredmény pedig egy igazán üdítő leves. Az egyszerű hozzávalók ellenére is különleges fogás ez, amelyet tálaláskor a friss mentalevél tesz teljessé.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 600 g friss eper
- 200 g banán
- 600 ml mandulatej
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 4-6 levél friss menta
A vegán eperkrémleves elkészítése
- Az epret mosd meg, a banánt hámozd meg, darabold fel.
- Tedd a turmixgépbe a mandulatejjel és a citromlével.
- Turmixold simára, hűtsd le.
- Tálaláskor díszítsd friss mentalevelekkel.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.