Növényi tejtermékek fejlesztésére hozott létre kutatóközpontot Tajvan kormánya egy italgyártó céggel összefogva. Az ország egy ideje már a növényi alapú élelmezés felé kacsingat, vezetőik már januárban is olyan klímatörvényt fogadtak el, amely a növényi étrend propagálására kötelezi a kormányt.
Kifejezetten a növényi tejtermékek kifejlesztésére jött létre egy központ Tajvanban. A tajvani Élelmiszer-ipari Kutató és Fejlesztő Intézet az Ai Zhi Wei gyártóval fogott össze, hogy a szervezet létrejöhessen.
A cél ezzel az új létesítménnyel, hogy
- javítsák a növényi alapú nyers és félig feldolgozott mezőgazdasági termékek helyi ellátási láncát,
- valamint hogy minél kedvezőbb tápértékű, fehérjében gazdag növényi tejalternatívákat fejlesszenek ki.
Az Ai Zhi Wei Tajvan egyik legnépszerűbb italmárkája. Zab-, mogyoró, szója- és diótejet is árulnak, de kínálatukban teák is szerepelnek. Az új központban a vállalat piaci tapasztalatait ötvözik majd az állami Élelmiszer-ipari Kutató és Fejlesztő Intézet tudósainak ismereteivel.
A növényi tejtermékek prioritást jelentenek Tajvan számára
A Csiaji megye területén létesített kutatóközpont a tajvani gazdasági minisztérium alternatív fehérjék terjedését támogató programjának keretében jöhetett létre.
De ezen kívül is számos kezdeményezés bizonyítja, hogy Tajvan a növényi alternatívákban látja hosszú távon a fantáziát. Januárban a kormány új klímatörvényt fogadott el, amely előírja a kabinet számára az alacsony szén-dioxid-kibocsátású étrend propagálását. Részben ennek révén szeretnék elérni, hogy az ország 2050-re elérje a nettó zéró károsanyag-kibocsátás szintjét.
A növényi tejtermék kategóriájába sorolható produktumok fejlesztése értelemszerűen ebben a folyamatban kulcsfontosságú lehet.
Ahogy a világ egyre inkább felismeri az élelmiszerrendszerek kiemelt szerepét az éghajlatváltozás kezelésében, örömmel látjuk, hogy a tajvani éghajlatvédelmi jogszabályokban hangsúlyos az alacsony szén-dioxid-kibocsátású étrend
– jelentette ki Wu Hung, az EAST (Environment & Animal Society of Taiwan) tajvani környezetvédelmi és állatvédő szervezet vezérigazgatója.
A közelmúltban egy másik ázsiai ország is beállt a sorba: Dél-Korea is bejelentett egy, a helyi növényi alapú élelmiszer-termelés fellendítésére és az alternatív fehérjefogyasztás ösztönzésére irányuló nemzeti tervet.
A Koreai Vegetáriánus Szövetség szerint 2020-ban mintegy félmillió vegán élt az országban – háromszor annyi, mint tíz évvel korábban. Másfél millióan vegetáriánusok, míg a lakosság mintegy 20 százaléka, azaz nagyjából 10 millió fő flexitáriánus.