Most olvasott cikk
Portugália nemzetstratégiájának része lett az étrendváltás

Portugália nemzetstratégiájának része lett az étrendváltás

Egy asztal felülnézetből, amelyen főleg különböző vegán fehérje források találhatók tálakban, például szójabab, egy vágódeszkán felszeletelt tofu

A tavaly decemberben átdolgozott portugál klímatervezet komoly hangsúlyt fektet az élelmezési rendszer megreformálására, melynek középpontjában a növényi fehérjék állnak. Az új direktíva különösen a hüvelyesek szerepére hívja fel a figyelmet, mint fenntartható és költséghatékony növényi fehérjeforrásokra.

Portugália tavaly decemberben frissítette a nemzeti energia- és klímatervét (NECP 2030), melyben a növényi fehérje népszerűsítése és alkalmazása a nemzet élelmezésében kiemelt helyet kapott – írja a ProVeg Portugal.

Ez egy jelentős lépés az ország étkezési rendszerének megformálásában. A kormánynak most az a feladata, hogy átlátható támogatási forrásokat, részletes ütemtervet és jelentős célkitűzéseket határozzon meg

– mondta Joana Oliviera, a ProVeg Portugal igazgatója.

A frissített NECP 2030 kiemelt szerepet tulajdonít a növényi fehérjefogyasztás növekedésének. Különösen a hüvelyeseket részesíti előnyben az új stratégia, mert ezek kiemelkedő növényi fehérjeforrások, termesztésük pedig költséghatékony és fenntartható. A tervek között szerepel még a növényi ételek szélesebb körű hozzáférhetősége a közösségi étkezdékben, az ételpazarlás csökkentése és az élelmiszer-termelési gyakorlatok módosítása.

Dánia kezdte, Portugália folytatta a növényi fehérje beemelését a stratégiába

A mediterrán ország nem az első – még csak nem is az első európai – nemzet a világon, ahol a növényi fehérje szerepet kap a klímavédelmi célú étkezési reformban. Dánia 2023-ban elsőként emelte be a klímastratégiájába a növényi fehérjéket és dolgozott ki rendszert népszerűsítésükre.

Portugália ökológiai lábnyomának egyharmada az élelmiszerekhez köthető. Ennek az egyharmadnak a fele pedig a húsfogyasztáshoz (beleértve a halakat is) kapcsolódik. Az új stratégia kiemeli, hogy csökkenteni szükséges az állati eredetű fehérjék fogyasztását, a növényi fehérje termesztését pedig magasabb fokozatra kell kapcsolni, az országban fogyasztott hüvelyeseknek ugyanis mindössze 14 százaléka terem Portugáliában.

Az ország más területeken is olyan stratégiák kialakításán dolgozik, amelyek a zöld átállást segíthetik. Az energiaátállásban például kifejezetten élen jár sok más európai országhoz képest: megújuló energiaforrásai 2023-ban Portugália szükségletének több mint a felét fedezték. Ugyanezen évben sikerült hat napon (149 órán) keresztül kizárólag megújuló energiaforrásokból fedezni a nemzet energiaszükségletét. Ezzel a korábbi, 2019-es rekordjukat döntötték meg, ami 131 óra volt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének