Közel ötvenezer alany eredményeit vizsgálta egy kutatás, amely alapján az egészséges öregedés és a növényi fehérje fogyasztásának mértéke nagyban összefügg. A Tufts Egyetem kutatói szerint azok, akik több növényi forrásból származó fehérjét fogyasztottak, idős korukban kevesebb krónikus betegséggel küzdöttek.
Egészségesebb időskor, kevesebb egészségügyi probléma. Erre számíthatnak azok a nők, akik túlnyomórészben növényi forrásból viszik be a szükséges fehérjét. A Tufts Egyetem kutatói által végzett vizsgálat 48 ezer nő egészségügyi adatait alapul véve jutott erre az eredményre. Az alanyok mind a Nurses Health Study résztvevői, akiket 1984 és 2016 között követtek nyomon. Életkoruk a vizsgálat kezdetén 38 és 59 év közé esett, és mindannyian jó egészségi állapotban voltak. A kutatás alatt négyévente be kellett számolniuk az étrendjükről, ezeket az adatokat használták fel a kutatók, hogy az egészséges öregedés és a fehérjefogyasztás kapcsolatát megvizsgálják.
Kiderült, hogy számít, milyen forrásból származik az elfogyasztott fehérje. Ha a fehérjeszükségletünk nagy részét növényi forrásból fedezzük, egy kevés állati fehérjével kiegészítve, az előreláthatóan jó egészséget és jó túlélési opciókat vetít előre
– mondta a kutatás vezetője, Andres Ardisson Korat.
Az egészséges öregedés és a növényi fehérje kapcsolata
A kutatók eredményei alapján nagyon erős összefüggés mutatható ki aközött, hogy ki mennyi növényi fehérjét fogyaszt, és milyen betegségek jelenhetnek meg nála időskorban. Azoknak a nőknek, akik jellemzően növényi forrásból vitték be a fehérjét, 46 százalékkal nagyobb esélyük volt az egészséges öregedésre. Akik több állati fehérjét fogyasztottak, azoknak 6 százalékkal kevesebb esélyük volt erre.
Akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak állati eredetű fehérjét, jellemzően több krónikus betegséggel küzdöttek, és nem sikerült elérniük a fehérjebevitelhez köthető javuló fizikai funkciókat
– tette hozzá Korat.
A növényi fehérjét előnyben részesítőknél kisebb mértékben fordultak elő olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és egyes ráktípusok. A tejtermékek fogyasztása nem mutatott semmilyen korrelációt egyik irányba sem.
Korat megjegyezte, hogy a kutatásban vizsgált alanyok nagyon hasonló társadalmi és demográfiai jellemzőkkel bírnak, ezért fontos, hogy a jövőben változatosabb csoportokat is vizsgáljanak a pontosabb eredmények érdekében. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak a növényi fehérje lehet az egészséges öregedés előidézője. Közrejátszhat a növényi élelmiszerekben található nagy mennyiségű élelmi rost, egyéb mikrotápanyagok és polifenolok is, amik a húsokban nincsenek.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.