Most olvasott cikk
A növényi fehérje hozzájárulhat az egészséges öregedéshez

A növényi fehérje hozzájárulhat az egészséges öregedéshez

Középkorú nők egy edzőterem padlóján ülnek és nevetnek, előttük kulacsok vannak

Közel ötvenezer alany eredményeit vizsgálta egy kutatás, amely alapján az egészséges öregedés és a növényi fehérje fogyasztásának mértéke nagyban összefügg. A Tufts Egyetem kutatói szerint azok, akik több növényi forrásból származó fehérjét fogyasztottak, idős korukban kevesebb krónikus betegséggel küzdöttek.

Egészségesebb időskor, kevesebb egészségügyi probléma. Erre számíthatnak azok a nők, akik túlnyomórészben növényi forrásból viszik be a szükséges fehérjét. A Tufts Egyetem kutatói által végzett vizsgálat 48 ezer nő egészségügyi adatait alapul véve jutott erre az eredményre. Az alanyok mind a Nurses Health Study résztvevői, akiket 1984 és 2016 között követtek nyomon. Életkoruk a vizsgálat kezdetén 38 és 59 év közé esett, és mindannyian jó egészségi állapotban voltak. A kutatás alatt négyévente be kellett számolniuk az étrendjükről, ezeket az adatokat használták fel a kutatók, hogy az egészséges öregedés és a fehérjefogyasztás kapcsolatát megvizsgálják.

Kiderült, hogy számít, milyen forrásból származik az elfogyasztott fehérje. Ha a fehérjeszükségletünk nagy részét növényi forrásból fedezzük, egy kevés állati fehérjével kiegészítve, az előreláthatóan jó egészséget és jó túlélési opciókat vetít előre

– mondta a kutatás vezetője, Andres Ardisson Korat.

Az egészséges öregedés és a növényi fehérje kapcsolata

A kutatók eredményei alapján nagyon erős összefüggés mutatható ki aközött, hogy ki mennyi növényi fehérjét fogyaszt, és milyen betegségek jelenhetnek meg nála időskorban. Azoknak a nőknek, akik jellemzően növényi forrásból vitték be a fehérjét, 46 százalékkal nagyobb esélyük volt az egészséges öregedésre. Akik több állati fehérjét fogyasztottak, azoknak 6 százalékkal kevesebb esélyük volt erre.

Akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak állati eredetű fehérjét, jellemzően több krónikus betegséggel küzdöttek, és nem sikerült elérniük a fehérjebevitelhez köthető javuló fizikai funkciókat

– tette hozzá Korat.

A növényi fehérjét előnyben részesítőknél kisebb mértékben fordultak elő olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és egyes ráktípusok. A tejtermékek fogyasztása nem mutatott semmilyen korrelációt egyik irányba sem.

Korat megjegyezte, hogy a kutatásban vizsgált alanyok nagyon hasonló társadalmi és demográfiai jellemzőkkel bírnak, ezért fontos, hogy a jövőben változatosabb csoportokat is vizsgáljanak a pontosabb eredmények érdekében. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak a növényi fehérje lehet az egészséges öregedés előidézője. Közrejátszhat a növényi élelmiszerekben található nagy mennyiségű élelmi rost, egyéb mikrotápanyagok és polifenolok is, amik a húsokban nincsenek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének