Most olvasott cikk
A növényi fehérje jótékonyan hathat a szívre és a keringésre

A növényi fehérje jótékonyan hathat a szívre és a keringésre

Növényi fehérjeforrások felülnézetből tálakban: középen fehérjepor, mellette kisebb tálakban hüvelyesek és magvak

Egy átlagos amerikai étrendjében egy a háromhoz a növényi és állati forrásból származó fehérjék aránya. Egy friss tanulmány szerint a növényi fehérjék arányának növelése csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a koszorúér-betegség kialakulását. Az arány mellett a megelőzésben fontos szerepe van a fehérjebevitel mértékének is.

A növényi fehérjék jótékony hatása régóta ismert, egészségügyi előnyeiket számos tudományos kutatás bizonyítja. De azt eddig nem nagyon vizsgálták, pontosan milyen arányban kéne a növényi fehérjéket fogyasztani az állatiakhoz képest, hogy ezek a jótékony hatások megnyilvánuljanak. A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatói ezt próbálták kideríteni legújabb kutatásukkal.

Egy átlagos amerikai étrendjében 1:3-hoz a növényi és állati fehérjék aránya. Az eredményeink alapján a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen sokkal hatékonyabb, ha ez az arány legalább 1:2-höz. A koszorúér-betegség ellen pedig 1:1,3-hoz, vagy még nagyobb arányban célszerű növényi forrásból fedezni a fehérjét

mondta Andrea Glenn, a tanulmány főszerzője.

A vizsgálatban több mint 203 ezer férfi és nő harminc év alatt összegyűjtött adatát elemezték. Az alanyok három nagy egészségügyi felmérés résztvevői voltak, amelyekben négyévente részletesen számot adtak az étrendjükről. A kutatók ezek alapján határozták meg az alanyok napi fehérjebevitelét, valamint a növényi és állati fehérjék arányát. Az adatfelvétel ideje alatt 16 ezer szív- és érrendszeri megbetegedés történt, amelyekből több mint 10 ezer volt a koszorúér-megbetegedés és több mint hatezer az agyvérzés.

A növényi fehérje aránya és mennyisége is fontos tényező

Az alanyok egészségi állapotára és demográfiai változókra rászűrve az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb arányú növényi fehérje jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint a koszorúér-betegség (CAD) elleni védekezésben. Azoknál, akik a legnagyobb arányban fogyasztottak növényi fehérjét az állatihoz képest (1:1,3), 19 százalékkal kisebb volt a CVD és 27 százalékkal a CAD kialakulásának esélye, mint azoknál, akik a legkisebb arányú növényi fehérjét fogyasztották (1:4,2).

El kell kezdenünk az étrendünket a növényi fehérjék irányába mozdítani. Ezt megtehetjük úgy, hogy kevesebb húst fogyasztunk, különösen a feldolgozott és a vörös fajtából, és több hüvelyest és magvat eszünk. Egy ilyen átállás az egészségünknek és a földnek is nagyszerű változás

– osztotta meg gondolatait Frank Hu kutató.

Nemcsak a fogyasztott fehérje forrása, de a mennyisége is fontos tényező volt a vizsgálat szerint. Akik a legtöbb fehérjét fogyasztották – a bevitt energia 21 százalékát fehérjéből fedezték –, és mindezt növényi forrásból tették, 28 százalékkal csökkentették a CVD és 36 százalékkal a CAD kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik a bevitt energiának csak 16 százalékát fedezték fehérjéből. A CVD elleni védekezésnél az 1:2-höz arány után már nem volt jelentős pozitív korreláció. A CAD esetében viszont a növényi fehérjék arányának további növelése jobb mutatókat eredményezett. Az agyvérzés esetében semmilyen összefüggést nem találtak a kutatók.

A szerzők szerint a jótékony hatásnak a feldolgozott és vöröshús-készítmények elhagyása lehet az elsődleges oka. Valamint a növényi fehérjével bevitt egyéb tápanyagok, mint a növényi rostok, antioxidánsok, ásványi anyagok és egészséges zsírok. Pontosan ezzel érveltek a nők egészséges öregedéséről szóló tanulmányban is a kutatók a növényi fehérjék jótékony hatásaival kapcsolatban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének