Most olvasott cikk
Több növényi fehérjét ajánlhat az új amerikai táplálkozási útmutató

Több növényi fehérjét ajánlhat az új amerikai táplálkozási útmutató

Sok növényi étel, főleg fehérjeforrás felülnézetből egy fehér felületen, köztük zöld színű zöldségek, tempeh, tofu és hüvelyesek

A következő öt évre szóló táplálkozási útmutatóban felértékelné a növényi fehérjék szerepét az egészségügyi minisztérium tanácsadó bizottsága. A szakértők azt is javasolják, hogy a növényi fehérjék kerüljenek át a zöldségek kategóriájából a fehérjék kategóriájába.

Továbbra sincsenek egységes európai táplálkozási irányelvek, ám az egyes országok javaslatai egyre inkább hasonlítanak egymásra. Több helyen megfigyelhető a növényi fehérjék és élelmiszerek kiemelt szerepe az új étkezési javaslatokban. Legutóbb Ausztria útmutatóját vettük górcső alá, előtte pedig Németország ajánlásaival is foglalkoztunk, de hasonló javaslatokat fogalmaztak meg a dán, svéd, holland és spanyol szakbizottságok is.

Sőt, itthon sem maradunk el a nemzetközi trendtől. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége már 2016-ban javasolta a növényi fehérjeforrások arányának növelését az állatiakkal szemben. Erről Szűcs Zsuzsanna, a szövetség elnöke nyilatkozott lapunknak.

Az új amerikai táplálkozási útmutató is beáll a sorba

A táplálkozási irányelvek tanácsadó bizottsága decemberben kiadott jelentésében azt tanácsolja, hogy a növényi fehérjék kerüljenek túlsúlyba az amerikaiak étrendjében – írja a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM). Emellett nem javasolják a vörös húsok, tojás és tejtermékek túlzott fogyasztását. Illetve tanácsolják még az egészségügyi minisztériumnak azt is, hogy a jelenlegi útmutatóban elsődleges folyadékforrásként szereplő tejet cseréljék le a vízre. Az amerikai étrendi ajánlásokban ugyanis túlreprezentált a tej szerepe, amely a telített zsírsavak első számú forrása az országban.

Arra biztatni az amerikaiakat, hogy kerüljék feldolgozott és vörös húsokat, helyettük pedig a babféléket, borsókat és lencséket tekintsék elsődleges fehérjeforrásnak, emberek százezreinek életét mentheti meg a vastagbélráktól, szív- és érrendszeri megbetegedésektől és más, étrendhez kapcsolódó betegségektől, amelyek az országunkat sújtják

– mondta Dr. Anna Herby, a PCRM táplálkozástudományi specialistája.

A növényi fehérjeforrások fogyasztásának növelésével egyetemben a bizottság azt is javasolja, hogy a hüvelyesek kerüljenek át a zöldségek kategóriájából a fehérjék kategóriájába.

Az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztérium jelenleg vizsgálja a tanácsadó bizottság jelentésének tartalmát, és az egyes államok észrevételeivel, javaslataival együtt dolgozzák ki a végleges útmutatót. Ezt várhatóan az év folyamán teszik majd közzé, és 2030-ig lesz érvényben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének