Most olvasott cikk
Tíz nap alatt hagyta le a mezőnyt a növényi alapokon táplálkozó ultrafutó

Tíz nap alatt hagyta le a mezőnyt a növényi alapokon táplálkozó ultrafutó

Budjargal Byambaa vegán ultramaraton futó az eredménytábla előtt, egyik kezével a kupáját fogja, másikkal a mongol zászlót

Budjargal Byambaa közel 1316 kilométert teljesített a Sri Chinmoy versenyen, ezzel pedig a növényi étrendet követő ultrafutó győzni tudott. Nem először utasította maga mögé riválisait ezen a rendezvényen, negyedik alkalommal lett ő az első a megmérettetésen.

Az átlagember számára egy maraton lefutása is hatalmas kihívás, az ultrafutók teljesítménye pedig ép ésszel szinte felfoghatatlan. Egy ilyen ultrafutást nyert meg a közelmúltban egy növényi étrendet követő sportoló, Budjargal Byambaa.

817,5 mérföldes, azaz 1315,6 kilométeres távot teljesített a mongol futó a Vegan FTA szerint, ami közel 32 maratonnal ér fel. Ezen a bizonyos eseményen – a Sri Chinmoy versenyen – egyébként nem egy fix szakaszt futottak le a versenyzők. A rajtot követően tíz napon belül kellett a lehető legmesszebb eljutni. Az előnye végül 119 kilométer volt a második helyezetthez képest. Ez volt a negyedik alkalom, hogy a rendezvényen Byambaa aratott győzelmet.

Van ennek a versenynek egy hatnapos párja is, ezen szintén végzett már korábban az élen. Érdekesség, hogy az idei hatnapos vetélkedőt 701,6 kilométeres teljesítéssel nyerte meg az első helyezett. Ehhez képest Byambaa a tíznapos megmérettetés hatodik napján már 915 kilométert tudott maga mögött.

Nem ő az egyetlen sikeres növényi étrendet követő ultrafutó

A növényi alapú táplálkozásra Byambaa 2019 januárjában tért át, egészségügyi okokból. „Találkoztam egy orvossal, aki azt mondta, az emberi szervezet számára leginkább megfelelő étel nem állati, hanem növényi eredetű” – mesélte. Megszívlelte a tanácsot, és nem bánta meg, hogy így tett. Ma már a versenyek alatt leginkább almát, szőlőt, banánt, narancsot, kókuszdióhúst és vizet fogyaszt.

A veganizmus a helyes választás számomra, javítja a fizikai erőnlétemet. Segít túllépni a fizikai korlátaimon, elősegíti a spirituális fejlődésemet is. A hosszútávfutás eltér bármely más típusú futástól. Nem pusztán fizikai erőre van szükség hozzá, hanem a belső, szellemi erőre is. Azt gondolom a szellemi erőmről, hogy sokkal többet adhat nekem, mint a fizikai állóképességem. Erre a belső erőre pedig a vegánná válásomnak köszönhetően találtam rá

– mondta.

Egy 66 éves, szintén növényi étrendet követő ultrafutó, Trishul Cherns is hasonlóan nyilatkozott korábban. Elmondta, hogy az egészséges és környezettudatos étkezés mellett rendszeresen meditál. Emellett a spiritualitás is nagyon fontos számára, e kettőnek tulajdonítja azt a lelki és érzelmi stabilitást, ami hozzájárul a sikereihez.

„A sikereim az étrendemnek is köszönhetőek. Vegán vagyok, így igyekszem megelőzni a gyulladások kialakulását a szervezetemben, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jól bírjam a hosszú távok futását” – fogalmazott Cherns, aki tavaly egy kétnapos ultramaratont nyert meg.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy bár Byambaa nyilatkozataiban rendre vegánként hivatkozik magára, gyanítható, hogy ő inkább egy növényi étrendet követő ultrafutó. A veganizmust követők ugyanis elutasítanak minden olyan terméket vagy szolgáltatást, amelyek előállítása és biztosítása állatok kizsákmányolásával jár együtt. Márpedig Byambaa több Instagram-posztja is arra utal, hogy a veganizmusnak egyelőre inkább csak az étrendi oldalát tette a mindennapjai részéve.

Egy februári posztjában például fehér tigrissel pózol az ultrafutó, egy tavaly augusztusi videóján pedig az látszik, hogy egy lovas kocsin ül. A vadállatokkal közös fényképek kapcsán számos fórumon jelezték már az állatvédők, hogy az állatok bántalmazását támogatják vele az emberek, többnyire turisták. A tigriseket legtöbbször szedálják, láncra verik és ütlegelik ezeken a helyeken. Ugyanígy a lovaskocsizás is súlyos állatjóléti problémákba ütközik.

Tavaly decemberben például New Yorkban megriadt egy lovas kocsiba fogott hátas, Gunner. Elszabadult, és több autóval is ütközött pánikszerű száguldása során. Az állatvédők ezt követően ismételten arra kérték a New York-i városi tanács elnökét és Eric Adams polgármestert, hogy gyorsított eljárás keretében tiltsák ki a lovas kocsikat a városból.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.