Most olvasott cikk
A növényi étrend nagy mértékben csökkentheti a hőhullámokat

A növényi étrend nagy mértékben csökkentheti a hőhullámokat

A legújabb kutatás a növényi étrend hőhullámokra gyakorolt hatásait vizsgálta azon hölgyek körében, akiket már érintenek ezek a kellemetlen tünetek.

A hőhullám ez egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb probléma lehet azoknak, akiket már érint a változókor. Őket vizsgálta egy új kutatás, melynek során kiderült, hogy azok a nők, akik a tizenkét hetes időtartam alatt növényi étrendet fogyasztottak, sokkal kisebb mértékben szenvedtek a mérsékelt és súlyos hőhullámoktól, mint a megszokott étrendjüket fogyasztó csoport tagjai.

A Maturitas tudományos folyóiratban jelent meg a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM – Orvosok Szövetsége a Felelős Orvoslásért) legújabb kutatása, amely a növényi étrend hőhullámokra gyakorolt hatását vizsgálta a változókorú (menopauzán átesett) nőknél.

kutatás a Menopause folyóiratban korábban a szójafogyasztás és a hőhullámok összefüggését vizsgáló, PCRM-tanulmányból származó adatok új szempontú elemzésének az eredménye. A tanulmányban olyan nőket válogattak két csoportba, akik bevallásuk szerint napi rendszerességgel tapasztaltak kettő vagy több, mérsékelt vagy heves lefolyású hőhullámot.

Az egyik csoport tagjai tizenkét héten keresztül alacsony zsírtartalmú növényi étrendet követtek, amely tartalmazott napi fél csésze (86 g) főtt szójababot. A kontrollcsoportban lévők nem változtattak étrendjükön.

A 84 résztvevőből 63-an szolgáltattak a hőhullámokról és az étrendjükről átfogó információkat.

A növényi étrendet folytató csoportban lévők 92 százalékos csökkenést jelentettek a heves lefolyású hőhullámokat illetően, míg a közepesen erős hőhullámok esetében 88 százalékos javulást tapasztaltak.

Az előrehaladott glikációs végtermék a ludas

Az AGE molekulák , azaz az előrehaladott glikációs végtermékek (advanced glycemic end-product) olyan káros anyagok, melyek a legtöbb krónikus betegség kialakulásával összefüggésbe hozhatók. Az AGE-k egy úgynevezett glikációs folyamat eredményei, melynek során a vérben cukorral keveredik (glikálódik) a fehérje vagy a zsír.

Ez például olyan élelmiszerekben fordulhat elő, amelyeket magas hőmérsékleten, száraz körülmények között készítenek el (pl. grillezés során). Különösen magas arányban elsősorban a magas zsírtatalmú, állati eredetű ételekben, a pirulás, sütés hatására jönnek létre. Ezek fogyasztása a leggyakoribb forrása a szervezetben előforduló AGE molekuláknak.

Habár a testünknek megvan rá a módja, hogy megszabaduljon tőlük, a táplálkozással – leginkább az állati eredetű ételekkel – bevitt nagyobb mennyiség komoly gondokat okozhat. Hozzájárulhatnak ugyanis a gyorsabb öregedéshez, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a veseelégtelenség, a magas vérnyomás és számos más betegség kialakulásához.

A húsevés hatására megnövekszik  a hormonháztartást felborító, előrehaladott glikációs végtermékek mennyisége a szervezetben, ami hozzájárul a hőhullámok kialakulásához. Egy alacsony zsírtatalmú, vegán étrend csökkenti a bevitt AGE-k mennyiségét, javítja a a hormonháztartás egyensúlyát, és jelentősen mérsékli a hőhullámokat

– mondta Hana Kahleova, a kutatás vezetője.

Korábban írtunk már arról, hogy a növényi étrend egyéb nőgyógyászati panaszok kapcsán is nagyon jó eredményekkel alkalmazható, csökkenti például a menstruációs fájdalmakat és az endometriózis kialakulásának esélyét is.

Lektorálta Dr. Gergely Anna dietetikus.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.