Hatékony megoldást nyújthatna a növényi étrend a világunkat sújtó aktuális problémákra – állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány. A szerzők szerint az éghajlatváltozás, a biodiverzitás csökkenése, a krónikus betegségek visszaszorítása mind lehetséges lenne, ha változtatnánk a globális élelmezési rendszerünkön. A jelenlegi helyzet fennállásáért a nagyipari állattartást és a hiányos orvosi képzést teszik felelőssé.
Az éghajlat olyan mértékben melegszik, hogy a párizsi klímaegyezményben foglaltak lassan hiú ábrándnak tűnnek. A biodiverzitás folyamatosan csökken, a krónikus betegségek pedig továbbra is nagyon komoly halálozási mutatókat produkálnak. A világunkat sújtó legnagyobb krízisek pedig szinte mind visszavezethetők valamilyen módon arra, ahogy étkezünk, és amilyen módon előállítjuk az élelmiszereinket – növényeket és állatokat egyaránt. Shireen Kassam és Laura Jane a Future Health folyóiratban megjelent tanulmánya alapján a növényi étrend hatékonyan vehetné fel a harcot ezekkel a jelenségekkel szemben.
A két orvos az írásban felsorol bizonyos okokat, amelyek felelősek lehetnek a jelenlegi helyzet kialakulásáért. Ezek között szerepel többek között, hogy az állami támogatások továbbra is a tojás-, hús- és tejipari szektorban összpontosulnak. A termőföldek nagy részén takarmánynövényeket termelnek. Az egészségügyi képzésben pedig továbbra sincs előtérben a növényi étrend. A szakemberek sok esetben nem is érzik magukat elég képzetteknek, hogy ajánlásokat tegyenek. De az is előfordul, hogy a szakmai környezet sem támogatja őket ebben. Mindeközben a húslobbi dezinformációs kampányokkal igyekszik elvitatni a növényi étrend megannyi egészségügyi és környezetvédelmi előnyét.
A növényi étrend számos területen jelenthetne pozitív változást
A tanulmányt jegyző két orvos úgy véli, az egészségügyi szervezetek változtathatnának a jelenlegi állapoton. Az ő iránymutatásukkal, valamint a szakemberek fellépésével megvalósulhatna az irányváltás.
Az egészségügyi szervezeteknek megvan a lehetőségük arra, hogy népszerűsítsék a növényi étrendet. Normalizálhatják a növényi alapú ételeket a kórházakon belül. Mint a New York City Health and Hospitals kezdeményezésében, ahol 11 kórházban már a növényi ételek az alapvető választási opciók. A kezdeményezés következtében a betegek több mint 50 százaléka a növényi alapú ételt választotta. Ezzel 36 százalékos csökkenést ért el a kórház az ételekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásban. A változtatás jelentős költségmegtakarítást és magas szintű betegelégedettséget eredményezett anélkül, hogy korlátozták volna a választási lehetőségeket
– olvasható a tanulmányban.
Rámutattak, a növényi átállás a biodiverzitás tekintetében is előnyös lenne. A növényi alapú termékek előállítása ugyanis sokkal fenntarthatóbb, mint a hústermelésre összpontosító mezőgazdasági gyakorlatok. A növényi étrend elterjedése ráadásul az egészségi állapot globális javításával csökkenthetné az állami és egyéni egészségügyi kiadásokat, valamint az egészségügyi intézmények anyagi terheit.
A tanulmány szerzői soraikat pontokba szedett tanácsokkal zárják az egészségügyi szervezetek számára. Ezek között szerepel a növényi étrend előnyeivel kapcsolatos oktatási és tájékoztatási kezdeményezések népszerűsítése, a kórházak ételkínálatának átalakítása, de a nagyipari állattartást támogató bankokkal és cégekkel való együttműködés megszakítása is.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.