Népbetegségek kockázata csökkenthető ezekkel a növényi vegyületekkel

Egy fa deszkán egy pohár sötétzöld turmix, körülötte sötétzöld leveles zöldségek, citromgerezdek és zöldalma

Csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét a növényi alapú étrend egy friss kutatás szerint. A kutatók szerint a növényekben természetesen jelen lévő fitoszterolok fontos szerepet játszhatnak a megelőzésben. A tudósok közel négy évtized alatt összegyűlt adatmennyiséget elemezve jutottak erre a következtetésre.

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak növényi eredetű, fitoszterolban gazdag élelmiszereket, kisebb eséllyel szenvednek egy új tanulmány szerint a szívbetegségektől és a 2-es típusú cukorbetegségtől – írja az Independent. A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon vezető haláloknak számítanak, de a 2-es típusú cukorbetegség is népbetegségnek tekinthető.

A fitoszterolok olyan növényi vegyületek, amelyek nem engedik felszívódni azt a koleszterinmennyiséget, amely a szervezet számára már felesleges. Így csökkentik a köznyelvben „rossz koleszterinként” emlegetett, érfalakra potenciálisan letapadó LDL-koleszterin szintjét a vérben.

A kutatók több mint 200 ezer amerikai ápoló és más egészségügyi dolgozó – 80 százalékban nők – étkezési szokásait követték 36 éven keresztül. Arra jutottak, hogy akiknél a növényi étrend volt a meghatározó,

  • 9 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívbetegségben,
  • és 8 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki náluk 2-es típusú cukorbetegség.

„Megállapításaink alátámasztják az egészséges, növényi alapú – zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag – étrendek ajánlását. Ezek az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek tudatosabb döntéseket hozzanak étrendjük összeállításában” – nyilatkozta Fenglei Wang a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatója.

Az átlagos növényi étrend is elegendő fitoszterolt tartalmazhat

Korábbi kutatások már igazolták a fitoszterolok koleszterinszint-csökkentő hatását, de ezekben a kutatásokban rendszerint nagy mennyiségben adagolták ezeket, például dúsított élelmiszerek vagy kiegészítők formájában. Ebben az esetben azonban nem emelték mesterségesen a fitoszterol-bevitelt, pusztán az átlagos táplálkozás hatásait elemezték. A résztvevők válaszai alapján pedig már

  • napi négy-öt adag zöldség,
  • két-három adag gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona,
  • valamint egy kevés mag (például kesudió vagy mandula)

elég volt az egészségmegőrző hatás kiváltásához.

A kutatásban 465 résztvevő mikrobiomját, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összességét is vizsgálták. Nagyobb fitoszterolbevitel mellett a kutatók olyan baktériumfajokat és enzimeket azonosítottak, amelyek elősegíthetik bizonyos, a betegségek kockázatát csökkentő anyagcseretermékek kialakulását.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tanulmány nem igazol ok-okozati összefüggést, mivel nem ez volt a kutatás célja. Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy az epidemiológiai adatok, a biomarkerek és a mikrobiomadatok együttes elemzése tovább erősíti az eredmények megbízhatóságát.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének