Csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét a növényi alapú étrend egy friss kutatás szerint. A kutatók szerint a növényekben természetesen jelen lévő fitoszterolok fontos szerepet játszhatnak a megelőzésben. A tudósok közel négy évtized alatt összegyűlt adatmennyiséget elemezve jutottak erre a következtetésre.
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak növényi eredetű, fitoszterolban gazdag élelmiszereket, kisebb eséllyel szenvednek egy új tanulmány szerint a szívbetegségektől és a 2-es típusú cukorbetegségtől – írja az Independent. A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon vezető haláloknak számítanak, de a 2-es típusú cukorbetegség is népbetegségnek tekinthető.
A fitoszterolok olyan növényi vegyületek, amelyek nem engedik felszívódni azt a koleszterinmennyiséget, amely a szervezet számára már felesleges. Így csökkentik a köznyelvben „rossz koleszterinként” emlegetett, érfalakra potenciálisan letapadó LDL-koleszterin szintjét a vérben.
A kutatók több mint 200 ezer amerikai ápoló és más egészségügyi dolgozó – 80 százalékban nők – étkezési szokásait követték 36 éven keresztül. Arra jutottak, hogy akiknél a növényi étrend volt a meghatározó,
- 9 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívbetegségben,
- és 8 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki náluk 2-es típusú cukorbetegség.
„Megállapításaink alátámasztják az egészséges, növényi alapú – zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag – étrendek ajánlását. Ezek az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek tudatosabb döntéseket hozzanak étrendjük összeállításában” – nyilatkozta Fenglei Wang a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatója.
Az átlagos növényi étrend is elegendő fitoszterolt tartalmazhat
Korábbi kutatások már igazolták a fitoszterolok koleszterinszint-csökkentő hatását, de ezekben a kutatásokban rendszerint nagy mennyiségben adagolták ezeket, például dúsított élelmiszerek vagy kiegészítők formájában. Ebben az esetben azonban nem emelték mesterségesen a fitoszterol-bevitelt, pusztán az átlagos táplálkozás hatásait elemezték. A résztvevők válaszai alapján pedig már
- napi négy-öt adag zöldség,
- két-három adag gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona,
- valamint egy kevés mag (például kesudió vagy mandula)
elég volt az egészségmegőrző hatás kiváltásához.
A kutatásban 465 résztvevő mikrobiomját, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összességét is vizsgálták. Nagyobb fitoszterolbevitel mellett a kutatók olyan baktériumfajokat és enzimeket azonosítottak, amelyek elősegíthetik bizonyos, a betegségek kockázatát csökkentő anyagcseretermékek kialakulását.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tanulmány nem igazol ok-okozati összefüggést, mivel nem ez volt a kutatás célja. Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy az epidemiológiai adatok, a biomarkerek és a mikrobiomadatok együttes elemzése tovább erősíti az eredmények megbízhatóságát.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.