Most olvasott cikk
A növényi csirkefalatok jobban ízlenek az embereknek, mint a csirkéből készültek

A növényi csirkefalatok jobban ízlenek az embereknek, mint a csirkéből készültek

Csirkefalatok és egy tálka ketchup egy fa vágódeszkán, felette egy kéz, ami éppen belemártani készül egy csirkefalatot a ketchupba

A Food Systems Innovation nonprofit kutatási szárnya, a Nectar több mint ezer emberrel végzett vakkóstolásán a növényi csirkefalatok legyőzték a húsból készült vetélytársukat az íz kategóriájában. A kutatás több terméktípusra is kiterjedt, de egyedül a panírozott növényi fehérjék értek el ilyen jó eredményt. A hot dog kategóriában viszont nagyon leszerepeltek a növényi verziók.

Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy egy kellemes panírozott csirkefalathoz vagy csirkemellfiléhez elengedhetetlen a csirke. A világ legnagyobb vakkóstolásán részt vevők szerint viszont ez egyáltalán nincs így. Az 1150 alany számos állati termékcsoportban kóstolt növényi alternatívákat, és bár a legtöbb kategóriában az állati verziók diadalmaskodtak, a növényi csirkefalatok jobban ízlettek a kóstolóknak, mint a csirkéből készült termékek – írta meg a National Post.

A Nectar – a Food System Innovations nevű nonprofit cég kutatásokat végző tudományos szárnya – nemrég jelentette meg a 2024-es bemutatkozó jelentését „A szektor íze” címmel. A leírás alapján ez volt a világ eddigi legnagyobb, nyilvánosan hozzáférhető eredményeket szolgáltató vakkóstolása a témában. A mindenevő résztvevők öt termékkategóriában mondhatták el véleményüket a növényi fehérjékről. A kutatás célja az volt, hogy segítsen a gyártóknak az általános fogyasztói vélemény megismerésében.

Az eredményből az látszik, hogy az átlagos növényi termékek egyelőre nincsenek az állati vetélytársuk szintjén, ami az elégedettséget jelzi. Az is jól látszik a rövid összefoglalóból, hogy az adott termékkategória vezető növényi márkája és a többi növényi termék között egyelőre nagy a különbség a fogyasztói elfogadottságot illetően – vagyis a legtöbb gyártó számára van még hová fejlődni. Ezzel szemben az egyes termékkategóriák vezető húsmentes márkái elég közel végeztek az állati verziókhoz képest.

A növényi csirkefalatok a panír miatt lehetnek népszerűbbek

Mind a két kategória, amiben a növényi verziók nagyon jól szerepeltek, panírozott termék: ezek a növényi csirkefalatok és a panírozott csirkemellfilé voltak. Előbbinél a vezető növényi márka túlszárnyalta az állati verzió ízvilágát, de még az átlagos növényi csirkefalatok is azonos értéket értek el, mint a húst tartalmazó típus.

Nem csak egyetlen márka volt, ami túlszárnyalta a húst. Számos márka teljesített jobban az íz kategóriájában, ami nagyon izgalmas eredmény

– mondta Caroline Cotto, a Nectar igazgatója.

A kutatásból az is kiderült, hogy a mindenevő fogyasztók a húsosabb, szaftosabb, zsírosabb, sósabb ízvilágot keresik. A szektoron belül elég sok szó esik az egészséges életmódról, ezért a fogyasztók ilyen irányú igényei Cottót is meglepték. A Nectar második tanulmánya októberben várható, amiben a „blended” (lényegében összeturmixolt) alapanyagú élelmiszereket vetik össze az állati eredetűekkel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.