Csirkefalatok és egy tálka ketchup egy fa vágódeszkán, felette egy kéz, ami éppen belemártani készül egy csirkefalatot a ketchupba

A növényi csirkefalatok jobban ízlenek az embereknek, mint a csirkéből készültek

A Food Systems Innovation nonprofit kutatási szárnya, a Nectar több mint ezer emberrel végzett vakkóstolásán a növényi csirkefalatok legyőzték a húsból készült vetélytársukat az íz kategóriájában. A kutatás több terméktípusra is kiterjedt, de egyedül a panírozott növényi fehérjék értek el ilyen jó eredményt. A hot dog kategóriában viszont nagyon leszerepeltek a növényi verziók.

Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy egy kellemes panírozott csirkefalathoz vagy csirkemellfiléhez elengedhetetlen a csirke. A világ legnagyobb vakkóstolásán részt vevők szerint viszont ez egyáltalán nincs így. Az 1150 alany számos állati termékcsoportban kóstolt növényi alternatívákat, és bár a legtöbb kategóriában az állati verziók diadalmaskodtak, a növényi csirkefalatok jobban ízlettek a kóstolóknak, mint a csirkéből készült termékek – írta meg a National Post.

A Nectar – a Food System Innovations nevű nonprofit cég kutatásokat végző tudományos szárnya – nemrég jelentette meg a 2024-es bemutatkozó jelentését „A szektor íze” címmel. A leírás alapján ez volt a világ eddigi legnagyobb, nyilvánosan hozzáférhető eredményeket szolgáltató vakkóstolása a témában. A mindenevő résztvevők öt termékkategóriában mondhatták el véleményüket a növényi fehérjékről. A kutatás célja az volt, hogy segítsen a gyártóknak az általános fogyasztói vélemény megismerésében.

Az eredményből az látszik, hogy az átlagos növényi termékek egyelőre nincsenek az állati vetélytársuk szintjén, ami az elégedettséget jelzi. Az is jól látszik a rövid összefoglalóból, hogy az adott termékkategória vezető növényi márkája és a többi növényi termék között egyelőre nagy a különbség a fogyasztói elfogadottságot illetően – vagyis a legtöbb gyártó számára van még hová fejlődni. Ezzel szemben az egyes termékkategóriák vezető húsmentes márkái elég közel végeztek az állati verziókhoz képest.

A növényi csirkefalatok a panír miatt lehetnek népszerűbbek

Mind a két kategória, amiben a növényi verziók nagyon jól szerepeltek, panírozott termék: ezek a növényi csirkefalatok és a panírozott csirkemellfilé voltak. Előbbinél a vezető növényi márka túlszárnyalta az állati verzió ízvilágát, de még az átlagos növényi csirkefalatok is azonos értéket értek el, mint a húst tartalmazó típus.

Nem csak egyetlen márka volt, ami túlszárnyalta a húst. Számos márka teljesített jobban az íz kategóriájában, ami nagyon izgalmas eredmény

– mondta Caroline Cotto, a Nectar igazgatója.

A kutatásból az is kiderült, hogy a mindenevő fogyasztók a húsosabb, szaftosabb, zsírosabb, sósabb ízvilágot keresik. A szektoron belül elég sok szó esik az egészséges életmódról, ezért a fogyasztók ilyen irányú igényei Cottót is meglepték. A Nectar második tanulmánya októberben várható, amiben a „blended” (lényegében összeturmixolt) alapanyagú élelmiszereket vetik össze az állati eredetűekkel.

Ez a cikk is érdekelhet:

Kis tigrismintás macska les ki téglafalak közötti résből

Leszavazta egy magyar város közgyűlése az elárvult kismacskák megmentését

Hiába kérte egy önkormányzati képviselő, hogy Eger mindössze százezer forinttal

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének