Közel hétszáz növényi hús- és tejalternatíva tápanyagprofilját vizsgálta egy friss kutatás. Az eredmények alapján a legtöbb termék tápanyagtartalma azonos vagy akár jobb is, mint az állati eredetű élelmiszereké. A kutatás számos olyan lépést említ, amivel a kormányok, áruházláncok, élelmiszergyártók, termelők és fogyasztók segíthetik a növényi étrendre való áttérést.
Nem maradnak alul a növényi hús- és tejalternatívák az állati eredetű élelmiszerek tápanyagtartalmától – írja a ProVeg International. A szervezet kutatásában tizenegy ország üzleteinek kínálatát – ezen belül a növényi alternatívákat – elemezte. A vizsgált országok Németország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Csehország, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Malajzia és az Egyesült Államok voltak.
A tanulmány célja nem kizárólag a növényi alternatívák tápanyagtartalmának vizsgálata és azok állati termékekkel való összehasonlítása volt. A szervezet igyekezett kideríteni azt is, hogy az egyes országokban milyen a növényi alapú felhozatal, mely területeken kell javulnia a növényi kínálatnak, és hogy ezeket milyen módon, illetve milyen együttműködési keretek között lehetne megvalósítani.
A jelentésünk megmutatja, hogy a növényi hús- és tejalternatívák részét képezhetik az egészséges, fenntartható étrendnek. Viszont ugyanúgy, mint az állati eredetű változatoknak, ezeknek is vannak erősségeik és gyengeségeik, ami a tápanyagtartalmat illeti
– olvasható az elemzés összefoglalásában.
A tápanyagtartalom javításának egyik legjobb módja a kiegészítés
A növények fogyasztásának egészségügyi előnyeit tudományos konszenzus övezi évek óta. Ezt a közelmúltban frissült hivatalos táplálkozási útmutatók is tükrözik, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a teljes értékű növényi élelmiszerekre. A növényi alternatívák viszont továbbra is szürke zónát jelentenek sok fogyasztó számára. A ProVeg jelentése a következő pontokat emeli ki a tápanyagtartalom vizsgálatát illetően:
- Általánosságban véve a növényi húsalternatívák jobb tápanyagprofillal rendelkeztek az állati verzióknál. Lényegesen kevesebb telített zsírsavat és sokkal több rostot tartalmaztak. A tápanyagtartalom viszont országonként eltérő volt. A legjobban a holland húsalternatívák szerepeltek.
- A növényi húsok tápanyagokkal dúsítása továbbra sem bevett gyakorlat. Ebben az országok között nagy különbségek mutatkoznak. Van olyan ország, ahol a termékek 90 százalékát dúsítják (vassal, B12-vel), de előfordul, hogy ez az arány 20 százaléknál is kevesebb.
- A tejalternatívák kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a tehéntej. A legjobb tápanyagtartalma a szójatejnek van. A legtöbb növényi tejnek alacsony volt a cukortartalma, és megfelelő kalciumforrásnak számítanak a dúsításnak köszönhetően. Hollandiában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Csehországban voltak a legjobb tejalternatívák.
A szervezet az egyes növényi alternatívák tápanyagtartalmához különböző pontértékeket rendelt. A pontokat három nemzetközileg elismert szervezet (Egészségügyi Világszervezet, Netherlands Nutrition Centre, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) irányelveit alapul véve határozták meg. Ezek alapján jöttek ki a jelentésben feltüntetett eredmények.
A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy a pontos egészségügyi hatások megismeréséhez szükség van hosszú távú orvosi vizsgálatokra. A szakembereknek és fejlesztőknek emellett azt javasolja, hogy próbáljanak meg kidolgozni olyan módszereket a sótartalom csökkentésére, ami nem befolyásolja az ízélményt.
![](https://prove.hu/wp-content/uploads/2021/11/korosi-bogdan-provehu-iro-szerzo-180x180.jpg)
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.