Most olvasott cikk
A növényi alternatívák tápanyagtartalma legalább olyan jó, mint az állati eredetű termékeké

A növényi alternatívák tápanyagtartalma legalább olyan jó, mint az állati eredetű termékeké

Növényi alapú húshelyettesítő egy fekete műanyag tálcán

Közel hétszáz növényi hús- és tejalternatíva tápanyagprofilját vizsgálta egy friss kutatás. Az eredmények alapján a legtöbb termék tápanyagtartalma azonos vagy akár jobb is, mint az állati eredetű élelmiszereké. A kutatás számos olyan lépést említ, amivel a kormányok, áruházláncok, élelmiszergyártók, termelők és fogyasztók segíthetik a növényi étrendre való áttérést.

Nem maradnak alul a növényi hús- és tejalternatívák az állati eredetű élelmiszerek tápanyagtartalmától – írja a ProVeg International. A szervezet kutatásában tizenegy ország üzleteinek kínálatát – ezen belül a növényi alternatívákat – elemezte. A vizsgált országok Németország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Csehország, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Malajzia és az Egyesült Államok voltak.

A tanulmány célja nem kizárólag a növényi alternatívák tápanyagtartalmának vizsgálata és azok állati termékekkel való összehasonlítása volt. A szervezet igyekezett kideríteni azt is, hogy az egyes országokban milyen a növényi alapú felhozatal, mely területeken kell javulnia a növényi kínálatnak, és hogy ezeket milyen módon, illetve milyen együttműködési keretek között lehetne megvalósítani.

A jelentésünk megmutatja, hogy a növényi hús- és tejalternatívák részét képezhetik az egészséges, fenntartható étrendnek. Viszont ugyanúgy, mint az állati eredetű változatoknak, ezeknek is vannak erősségeik és gyengeségeik, ami a tápanyagtartalmat illeti

– olvasható az elemzés összefoglalásában.

A tápanyagtartalom javításának egyik legjobb módja a kiegészítés

A növények fogyasztásának egészségügyi előnyeit tudományos konszenzus övezi évek óta. Ezt a közelmúltban frissült hivatalos táplálkozási útmutatók is tükrözik, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a teljes értékű növényi élelmiszerekre. A növényi alternatívák viszont továbbra is szürke zónát jelentenek sok fogyasztó számára. A ProVeg jelentése a következő pontokat emeli ki a tápanyagtartalom vizsgálatát illetően:

  • Általánosságban véve a növényi húsalternatívák jobb tápanyagprofillal rendelkeztek az állati verzióknál. Lényegesen kevesebb telített zsírsavat és sokkal több rostot tartalmaztak. A tápanyagtartalom viszont országonként eltérő volt. A legjobban a holland húsalternatívák szerepeltek.
  • A növényi húsok tápanyagokkal dúsítása továbbra sem bevett gyakorlat. Ebben az országok között nagy különbségek mutatkoznak. Van olyan ország, ahol a termékek 90 százalékát dúsítják (vassal, B12-vel), de előfordul, hogy ez az arány 20 százaléknál is kevesebb.
  • A tejalternatívák kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a tehéntej. A legjobb tápanyagtartalma a szójatejnek van. A legtöbb növényi tejnek alacsony volt a cukortartalma, és megfelelő kalciumforrásnak számítanak a dúsításnak köszönhetően. Hollandiában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Csehországban voltak a legjobb tejalternatívák.

A szervezet az egyes növényi alternatívák tápanyagtartalmához különböző pontértékeket rendelt. A pontokat három nemzetközileg elismert szervezet (Egészségügyi Világszervezet, Netherlands Nutrition Centre, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) irányelveit alapul véve határozták meg. Ezek alapján jöttek ki a jelentésben feltüntetett eredmények.

A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy a pontos egészségügyi hatások megismeréséhez szükség van hosszú távú orvosi vizsgálatokra. A szakembereknek és fejlesztőknek emellett azt javasolja, hogy próbáljanak meg kidolgozni olyan módszereket a sótartalom csökkentésére, ami nem befolyásolja az ízélményt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének