A növényi alapú táplálkozás kulcsszerepet játszhat az egészséges öregkor elérésében egy új tanulmány szerint. A kutatók arra jutottak, a fitt, krónikus betegségektől mentes nyugdíjas évekre garanciát ugyan nem biztosíthat a feldolgozott és az állati eredetű ételek minimalizálása az étrendben, az esélyeket azonban jócskán javíthatja.
Egy egészséges, azaz elsősorban növényi alapú, minimális ultrafeldolgozott élelmiszert és csak kevés állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrend növelheti annak az esélyét, hogy krónikus betegség kialakulása nélkül érd el a hetvenéves életkort. Egy több mint 105 ezer középkorú táplálkozását elemző, Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány készítői jutottak erre a megállapításra.
A résztvevők étrendjét és egészségügyi állapotát harminc évet felölelően – 39 és 69 éves koruk között – tanulmányozták, az 1986 és 2016 közötti idősávban. A kutatók két, egészségügyi szakemberek eredményeit és étkezési szokásait részletező adatbázisból dolgoztak, és jelezték, ez némiképp torzíthat a képen.
A kutatás keretében értékelték a szellemi és fizikai állapotot, ezen túl pedig tizenegy krónikus betegség alapján kategorizálták az adatbázisokban szereplőket. Utóbbiak között szerepelt például
- a rák,
- a cukorbetegség,
- a stroke,
- a szklerózis multiplex
- és a Parkinson-kór is.
A kutatók arra jutottak, hogy a vizsgált személyeknek kevesebb mint 10 százalékának (9,3 százaléka) esetében tudtak csak elkönyvelni egészséges öregedést. Egészséges öregedés alatt azt értették, hogy az alany emlékezete ép, nem alakult ki nála depresszió vagy krónikus betegség, valamint képes olyan alapvető fizikai feladatok elvégzésére, mint a lépcsőmászás vagy a bevásárlás.
A növényi alapú táplálkozás sorsfordító lehet
Bizonyos étkezési minták egyértelműen növelték a résztvevők esélyeit a kutatók szerint az egészséges öregedésre. Ez nyolc vizsgált étrendre volt igaz, idesorolható a tanulmány szerint például a mediterrán étrend, a szigorúan növényi alapú táplálkozás, valamint a kifejezetten gyulladáscsökkentést vagy vérnyomáscsökkentést célzó étrendek is.
A legtöbb egészséges étrendben az volt a közös, hogy gazdag volt gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, telítetlen zsírokban, diófélékben, hüvelyesekben, továbbá alacsony volt bennük a feldolgozott húsok, a cukor és a transzzsírok aránya
– idézi a tanulmány egyik szerzőjét, Marta Guasch-Ferrét, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi adjunktusát az NBC News.
Számos korábbi tanulmány jutott már arra a konklúzióra, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, növényi alapú táplálkozás
- alacsonyabb koleszterinszintet és vérnyomást,
- valamint a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenését eredményezheti.
A legtöbb kutatás azonban eddig a közvetlen egészségügyi állapoton túl nem tért ki arra, hogyan hatnak ezek az étrendek az emberek életminőségére az életkor előrehaladtával – hangsúlyozta Guasch-Ferré. „Nem pusztán arról van szó, hogy tovább éljünk, hanem arról is, hogy az élet későbbi szakaszaiban is megőrizzük az egészségünket.”

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.