Növényi alapú húsok Svájcban

Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet

Egy felmérés alapján a svájciak többsége a klímaügyi előnyök miatt voksol egyre többször a növényi alapú helyettesítőkre. A válaszadók több mint negyede nyilatkozott úgy, hogy havonta többször is fogyaszt növényi alternatívát.

Egy 2221 főre kiterjedő felmérés keretében vizsgálta a svájci kis- és nagykereskedelmi cég, a Coop a lakosság élelmiszer-fogyasztási szokásait. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a svájciak húsfogyasztása csökkent, miközben a növényi alapú húshelyettesítő termékekre növekedett a kereslet – írta meg a Green Queen.

A felmérésben részt vevők 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta többször tudatosan kerüli az állati eredetű élelmiszereket. A kereskedelmi vállalat szerint húsból, sajtból és tejből éves szinten 2-3 százalékponttal kevesebb fogy már, mint korábban. Az is igaz azonban, hogy a fogyasztók nagy része még mindig hetente többször él ezekkel a termékekkel. Ilyen rendszerességgel fogyaszt a résztvevők

  • 65 százaléka sajtot,
  • 62 százaléka húst és
  • 55 százaléka tejet.

A válaszadók több mint negyede (28 százalék) havonta többször, további 28 százalék pedig alkalmanként fogyaszt növényi alapú helyettesítőket: húst, tenger gyümölcseit és tejtermékeket.

51 százalék arról számolt be, hogy legalább négy éve fogyaszt vegán alternatívákat. Ez az arány három százalékponttal nőtt a 2023-ban regisztrált értékhez képest. Azoknak az aránya, akik még soha nem fogyasztottak húsalternatívát, a 2021-es 49 százalékról 2023-ra 44 százalékra esett vissza.

A klímaváltozás a legerősebb érv

A vegán kifejezés nem bizonyult túlságosan népszerűnek: a résztvevők mindössze negyedének vonzó, ha ez szerepel egy terméken. Ez alapján sokkal jobb eladási eredményeket lehet elérni, ha inkább a növényi alapú szerepel az árun. Utóbbiról már a fogyasztók mintegy fele állította, hogy tetszik neki. A felmérés készítői ennek hátterében azt sejtik, hogy előbbi kifejezésről a drágaságra, utóbbiról pedig az egészségre asszociálnak.

Azzal nincsenek egyedül a svájciak, hogy sokuk ódzkodik a vegán címkétől. Egy tavalyi amerikai kutatás során is arra jutottak, nem biztos, hogy jó ötlet felcímkézni a növényi opciókat például egy étlapon, mert az eltántoríthatja az embereket a választástól.

A svájciak elsősorban a klímaügyi előnyök miatt rakják a bevásárlókosárba a növényi alapú helyettesítőket. A flexitáriánusok 67 százaléka, a vegetáriánusok 68 százaléka és a vegánok 66 százaléka jelölte ezt elsődleges motivációként.

Az állatjólét összességében a második helyre sorolható, bár a vegán svájciak esetében ez az aspektus megelőzi a klímaváltozást. A növényi alapú étrendet követő svájciak 69 százaléka jelölte legfőbb indokként az állatjóléti kérdéseket. Az egészségügyi előnyök már sokkal megosztóbbnak bizonyultak. A flexitáriánusok prioritási listáján a harmadik helyre került, míg a vegánok és vegetáriánusok esetében az ötödik helyre szorult vissza. Esetükben olyan érvek is megelőzték az egészségügyi aspektust, mint például a húsevés iránti vágy hiánya.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szurikáta fekszik az oldalán, az egyik mellső végtagjára dőlve

Szurikáták szaladgálnak Érden – az állatmentők szerint „Érd maga a szafari”

Nem éppen őshonos állatok tűntek fel Érd Parkvárosban, szurikátákat fotóztak

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének