A növényi alapú élelmiszerek általában egészségesebbek egy új kutatás szerint

Számtalan kísérlet és kutatás igazolja a növények egészségmegőrző hatását. A növényi alapú feldolgozott élelmiszerek egészségügyi hatásaitól viszont sok fogyasztó továbbra is tart. A legtöbb ilyen termék a meghatározása szerint ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül, a feldolgozott pedig általában nem jelent túl jót egészségügyi szempontból. Az új tanulmány igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba a kérdéssel kapcsolatban.

Egy friss kutatás arra jutott, hogy a hivatalosan ultrafeldolgozott kategóriába tartozó növényi alapú élelmiszerek általában egészségesebbek az állati fehérjével készült társaiknál. A ProVeg Netherlands által végzett kutatás 130 különböző, a holland élelmiszerboltokban kapható növényi húskészítményt vizsgált. Ezeket 41 darab állati fehérjéből készült termékkel hasonlították össze, hogy megvizsgálják, melyek tekinthetők egészségesebbnek. A növényi termékek tápértékét a csomagolásukról, a hústermékek tápértékét pedig a holland tápanyag-adatbázisból (NEVO) gyűjtötték.

A kutatás főbb kulcspontjai

A szervezet kiemeli, hogy az eredmények fontosak lehetnek, hogy az egészségtudatos, de a feldolgozott élelmiszereket kerülő fogyasztók jobban megérthessék és elfogadhassák ezeket a növényi alapú készítményeket. A ProVeg a következő megállapításokat szűrte le a tanulmány kapcsán:

  • Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú készítmények egészségesebbek, mint a húskészítmények, amiket kiváltanak. Ennek oka, hogy kevesebb bennük a telített zsírsav, kevesebb kalóriát és több élelmi rostot tartalmaznak. A fehérjemennyiségük és az abból származó kalóriák pedig nagyjából megegyeznek a húskészítményekével.
  • Jelentős különbség van az egyes növényi alapú márkák és azok termékeinek tápanyagtartalma között. A szervezet szerint emiatt fontos, hogy minden esetben nézzük meg a csomagoláson feltüntetett értékeket, hiszen nem biztos, hogy a növényi eredet nem szavatolja az egészséges határértékeket. Jellemzően azoknál a termékeknél, amelyek alapból sós, zsíros húsokat imitálnak, a növényi termék is sok sót és telített zsírsavat tartalmaz.
  • A feldolgozottságtól nem lesz automatikusan egészségtelen a termék. Amiatt, hogy ezeknek a termékeknek nagy része feldolgozott növényi fehérjéből készült, sokszor automatikusan a „junk food” kategóriájába sorolják őket az emberek. A tanulmány szerint a feldolgozott növényi alapú élelmiszereknek lényegesen jobb tápanyagmutatóik vannak, mint amiket a gyorskajához szoktunk társítani.
  • A gyártóknak célszerű a termékeiket megerősíteni vassal és B12-vitaminnal. A holland előírások alapján ez egyébként is kötelező. Viszont itt sokkal szigorúbbak az erre vonatkozó előírások, mint más országokban.
  • A növényi húskészítmények sótartalmát csökkenteni kell. Ez a legnagyobb akadálya annak, hogy egy termék megfeleljen a holland étrendi javaslatoknak. Általánosságban elmondható, hogy a növényi termékek sósabbak a nem sózott húsoknál, de kevésbé sósak, mint a só hozzáadásával készülő húskészítmények (kolbász, szalámi, bacon stb.)

Tanácsok a növényi alapú élelmiszerek gyártóinak

A tanulmány eredményei alapján a New Food Hub számos tanáccsal is ellátta azokat, akik fejleszteni szeretnék a termékeiket. Többek között felhívták a figyelmet a sótartalom és a telített zsírsavak csökkentésére, valamint a fehérje- és rosttartalom növelésére. Kiemelték a hozzáadott B12 és vas fontos szerepét a tápanyagprofil javításában. Ezenfelül javasolták, hogy mozdítsák elő a hiányzó kutatások elindítását, működjenek együtt egészségügyi szervezetekkel és legfőképp fejlesszék a termékpalettájukat.

Fontos kiemelni, hogy a tanulmány eredményei – az egyes termékek egészségesnek vagy egészségtelennek való titulálása – a holland előírások alapján készültek el. Más országokban előfordulhat, hogy más határértékek vagy tápanyagszükségletek alapján kategorizálnák az egyes termékeket.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Elég belőle egyetlen falat, és máris otthonos melegséggel tölt el

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének