Most olvasott cikk
Növényi alapú koronavírus elleni védőoltást hagytak jóvá Kanadában

Növényi alapú koronavírus elleni védőoltást hagytak jóvá Kanadában

A Kanadában jóváhagyott növényi alapú COVID-19 oltás mérföldkő a költséghatékony vakcinafejlesztés terén.

A kanadai székhelyű cég, a Medicago 2020-ban bejelentette egy növényi alapú COVID-19 vakcina kifejlesztését, amit a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok eredményessége után Kanada jóváhagyott. A Covifenz a világ első növényi alapú COVID-19 oltása, amely iránymutató lépés lehet az oltástechnológia optimalizálása felé.

A „Health is in our nature” szlogen alatt működő Medicago a növényi alapú vakcinák fejlesztésének úttörőjeként és vezetőként írja le magát. A vakcinafejlesztési folyamat során élő növényeket használnak bioreaktorként a SARS-CoV-2 vírust utánzó, nem fertőző részecskék előállítására. Ez azt jelenti, hogy az oltás nem tartalmazza a vírus egyetlen részecskéjét sem.

Csakúgy, mint a Pfizer és a Moderna, a Covifenz is kétdózisú, klinikai vizsgálatok által hatékonynak talált vakcina. A delta és gamma variánsai ellen legalább 71%-os hatékonysággal rendelkezik. Emellett egy újabb változat is fejlesztés alatt áll, ami az omikron variánssal szemben is védelmet nyújt.

Az oltás a 18 és 64 év közötti felnőttek számára jóváhagyott. A kanadai kormány szerint a COVID-19 növényi alapú vakcina megfelel a magas biztonsági, hatékonysági és minőségi előírásoknak.

Fotó: Medicago

Mi az előnye a növényi alapú COVID-19 vakcinának?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a növényi alapú vakcináknak számos előnye van, beleértve a viszonylag olcsó előállítást és a méretezhetőséget. Ezenfelül a WHO azt is állítja, hogy a növényi vírus okozta megfertőződés valószínűsége és az ebből eredő káros (mellék)hatások az emberekre nézve szinte elhanyagolhatók.

A növényi alapú oltások további előnye, hogy felgyorsíthatják a vakcinafejlesztési folyamatokat. Az új vírusok elleni küzdelemben a jövőben a növényi alapú vakcinák a rövidebb és hatékonyabb gyártási folyamatoknak köszönhetően akár felülmúlhatják a hagyományos oltásokat.

Újabb növényi alapú COVID-19 oltás van fejlesztés alatt

A 2018-ban alapított thaiföldi Baiya Phytopharm jelenleg az ország első növényi alapú COVID-19 vakcináját fejleszti ausztrál dohánynövények felhasználásával.

Ahogy a CNBC beszámolt róla, a gyógyszeripari startup júniusra várja a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok megkezdését, és reméli, hogy 2022 harmadik negyedévére megkapja a Thai Food and Drug Administration jóváhagyását.

A növényi alapú vakcinatechnológiák kulcsszerepet játszhatnak az oltóanyag-technológia optimalizálásában.

Csak 10 napba telik, hogy elkészítsünk egy prototípust, és legfeljebb három hét annak a tesztelése, hogy a prototípus működik-e vagy sem. Például, most már az omikron törzseken dolgozunk. Megvan a prototípus, és most teszteljük

– nyilatkozta Dr. Suthira Taychakhoonavudh, a Baiya Phytopharm vezérigazgatója a Sky News-nak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.