Most olvasott cikk
Norvégia az első ország, ahol betiltják a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

Norvégia az első ország, ahol betiltják a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

A Norvég parlament múlt heti döntése értelmében a jövőben nem hozható forgalomba pálmaolaj alapú bioüzemanyag. Ez a kezdeményezés valamennyi ország közül az első olyan, ami a pálmaolaj ültetvények beszüntetésével az indonéziai esőerdők további pusztulásának megakadályozását célozza.

A Norvég olajipar 2020-ig kapott haladékot a pálmaolaj teljes kivezetésére. Amit azonban nem kizárólag üzemanyag előállításához használnak – például a sütemények, a nagyon kedvelt mogyoróvaj, különféle szépségápolási termékek és szappanok összetevőihez -, az továbbra is engedélyezett.

Az EU is elítéli a pálmaolajat

Az Európai Unió részéről szintén kidolgozás alatt van a pálmaolaj kivezetése 2030-ig, és várhatóan több ország is követni fogja Norvégia példáját.

„A Norvég parlament döntése fontos példa a többi ország számára, és rámutat az ezzel kapcsolatos radikális reformok szükségességére”

– állítja Nills Hermann Ranum, a a Norvég Esőerdő Alapítvány szóvivője.

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Pálmaolaj termelés miatt az Indonéz esőerdők közül is a Borneoi erdőket irtják leginkább, ami a világon egyedül ott élő orángutánok számának drasztikus csökkenéséhez vezetett.

A most bevezetésre kerülő Norvég határozatot egyébként évekig tartó párbeszéd és az azt követő szavazás előzte meg, ami végül megtiltja a kormány számára további pálmaolaj alapú üzemanyag vásárlását. (a kormány inkább a pálmaolaj önkéntes kivonása felé mozdult.)

A múlt hétfői döntést a parlament többségi szavazattal fogadta el; ez átfogóbb, mint a korábbi szabályozás, mivel az ország teljes üzemanyagpiacára kiterjesztik, és arra kötelezi a kormányt, hogy

„dolgozzon ki az üzemanyagok szabályozására és adóira vonatkozó törvénycsomagot, annak érdekében, hogy kizárják az olyan bioüzemanyagokat, melyek előállítása magasfokú erdőirtással jár”.

A pálmaolaj kitermelés nem kizárólag esőerdők és az orángutánok élőhelyeinek megsemmisüléséért felelős, hanem a klímaváltozásban is jelentős szerepet játszik. Legfrissebb becslések szerint a jelenlegi kereslet 7 milliárd tonna széndioxid légkörbe kerülését okozza az elkövetkezendő két évtizedben.

A Norvég Esőerdő Alapítvány egy 2017-es pálmaolaj alapú bioüzemanyagokról szóló tanulmányában károsabbnak ítélte a klímaváltozás tekintetében, mint a fosszilis üzemanyagokat, állításuk szerint akár többszörösen károsabb.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.