Bolygó

Norvégia az első ország, ahol betiltják a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

Szép munka, Norvégia!

A Norvég parlament múlt heti döntése értelmében a jövőben nem hozható forgalomba pálmaolaj alapú bioüzemanyag. Ez a kezdeményezés valamennyi ország közül az első olyan, ami a pálmaolaj ültetvények beszüntetésével az indonéziai esőerdők további pusztulásának megakadályozását célozza.

A Norvég olajipar 2020-ig kapott haladékot a pálmaolaj teljes kivezetésére. Amit azonban nem kizárólag üzemanyag előállításához használnak – például a sütemények, a nagyon kedvelt mogyoróvaj, különféle szépségápolási termékek és szappanok összetevőihez -, az továbbra is engedélyezett.

Az EU is elítéli a pálmaolajat

Az Európai Unió részéről szintén kidolgozás alatt van a pálmaolaj kivezetése 2030-ig, és várhatóan több ország is követni fogja Norvégia példáját.

„A Norvég parlament döntése fontos példa a többi ország számára, és rámutat az ezzel kapcsolatos radikális reformok szükségességére”

– állítja Nills Hermann Ranum, a a Norvég Esőerdő Alapítvány szóvivője.

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Pálmaolaj termelés miatt az Indonéz esőerdők közül is a Borneoi erdőket irtják leginkább, ami a világon egyedül ott élő orángutánok számának drasztikus csökkenéséhez vezetett.

A most bevezetésre kerülő Norvég határozatot egyébként évekig tartó párbeszéd és az azt követő szavazás előzte meg, ami végül megtiltja a kormány számára további pálmaolaj alapú üzemanyag vásárlását. (a kormány inkább a pálmaolaj önkéntes kivonása felé mozdult.)

A múlt hétfői döntést a parlament többségi szavazattal fogadta el; ez átfogóbb, mint a korábbi szabályozás, mivel az ország teljes üzemanyagpiacára kiterjesztik, és arra kötelezi a kormányt, hogy

„dolgozzon ki az üzemanyagok szabályozására és adóira vonatkozó törvénycsomagot, annak érdekében, hogy kizárják az olyan bioüzemanyagokat, melyek előállítása magasfokú erdőirtással jár”.

A pálmaolaj kitermelés nem kizárólag esőerdők és az orángutánok élőhelyeinek megsemmisüléséért felelős, hanem a klímaváltozásban is jelentős szerepet játszik. Legfrissebb becslések szerint a jelenlegi kereslet 7 milliárd tonna széndioxid légkörbe kerülését okozza az elkövetkezendő két évtizedben.

A Norvég Esőerdő Alapítvány egy 2017-es pálmaolaj alapú bioüzemanyagokról szóló tanulmányában károsabbnak ítélte a klímaváltozás tekintetében, mint a fosszilis üzemanyagokat, állításuk szerint akár többszörösen károsabb.

Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
Adrián

Adrián

Publicista
Vegán publicistaként is fontos számomra a hitelesség és racionalitás, ezek szerencsére személyiségem részét képezik. 2013-ban találkoztam a veganizmussal, amikor egy elég súlyos egészségügyi probléma miatt nagyon sokat olvastam/kutattam a növényi táplálkozás és egészség kapcsolatáról. Hirtelen és radikális elhatározással váltottam életmódot, ami maximálisan bevált. Az állatok, az élővilág és a környezet szeretete és tisztelete azóta még inkább értékké vált számomra. Szerencsés vagyok, hogy párom hasonlóképpen gondolkodik és egymást mindenben támogatva próbáljuk a világot jobbá tenni. Ezért is örültem a Prove által biztosított lehetőségnek, remélem cikkeink minél több embertársunkhoz eljutnak és közös gondolkodásra sarkallnak bennünket, egy egészségesebb és lehetőség szerint kegyetlenségmentes jövő érdekében.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.