Most olvasott cikk
Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget, a 16 éves vegán, környezetvédő aktivistát

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget, a 16 éves vegán, környezetvédő aktivistát

Greta Thunberg vegán és környezetvédő aktivista Nobel-békedíjat nyerhet

A szocialista baloldali párt három norvég törvényhozója Greta Thunberget jelölte ki a Nobel-békedíjra, amiért egy olyan sikeres és globális kampányt indított, melyben főleg a fiatalokkal együtt a klímaváltozás ellen harcolnak.

„Azért jelöltük Gretát, mert az éghajlatváltozás lehet a háborúk és a konfliktusok egyik legfőbb oka.”

– mondta Freddy Andre Oevstegaard, parlamenti képviselő.

„Greta hatalmas mozgalma elképesztő mértékben járul hozzá a béke fenntartásához.”

A 16 éves környezetvédő aktivista, aki 2018-ban a Time Magazin legbefolyásosabb tizenévese lett, azt mondta:

„a jelölés nagyon megtisztelő, és igazán hálás vagyok érte.”

Hiteles környezetvédő 

Thunberg a családjával együtt vegán életmódra tért át, valamint lemondott a repülésről, miután megtudta az azzal járó hatalmas szén-dioxid kibocsátás, és az ebből származó károk mértékét, valamint ugyanebből az okból kifolyólag a hús- és tejipar támogatását is megtagadta. A tizenéves lány globális elismerést szerzett kampányaival.

Az állattenyésztés a klímaváltozás egyik fő okozója: az ipar több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint az autók, repülők és az összes többi közlekedési eszköz együttvéve

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztés az ember által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. 15%-áért felelős, melyből a marhahús és a tej a fő tettes.

Az adatok alapján fenntartható forrású hús, tejtermék és tojás nem létezik, viszont a jó hír, hogy ezeknek léteznek növényi alternatívái, amelyek előállítása sokkal kevesebb erőforrást igényel.

Az elmúlt évben a tini aktivista a lengyelországi ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján beszélt, ahol „gyerekesnek” nevezte a törvényhozókat, amiért nem vették komolyan az éghajlatváltozást, hangsúlyozva, hogy a világ vezetői szeretik ugyan gyermekeiket, mégis ellopják a jövőjüket, mert nem tesznek semmit a klímaváltozás ellen.

Péntekenként nem megy iskolába, mert globális mozgalmat vezet

A lány egyébként saját országában arról lett híres, hogy egy – első sorban – diákoknak szóló sztrájkot indított a Svéd Parlament előtt.

„Mi vagyunk, akiknek ebben a világban kell majd élni. Ha megélem a 100 évet, akkor 2103-ban még élni fogok, és nem mindegy, ezt az időt milyen körülmények közt élem le. ”

– mondta Thunberg a konferencián tartott beszédében.

„Együtt kell élnünk azzal a pusztítással, amit az előző generációk hátrahagytak. Nekünk kell majd helyrehozni azt, amit ők elrontottak. Ez nem igazságos.”

 


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.