Most olvasott cikk
Nincs többé mopszos és bulldogos üdvözlőkártya az egyik legnagyobb írószergyártó kínálatában

Nincs többé mopszos és bulldogos üdvözlőkártya az egyik legnagyobb írószergyártó kínálatában

A turcsi orrú kutyák népszerűsége elképesztő módon nőtt az Egyesült Királyságban az utóbbi években. A Moonpig ajándékgyártó cég – a PETA állatvédő szervezet unszolására – úgy határozott, hogy nem járul hozzá ezeknek a fajtáknak a további népszerűsítéséhez. Ezért törölte oldaláról azokat a dizájnokat, amelyeken mopszok, vagy francia bulldogok szerepeltek.

A rövid orrú kutyák reneszánszukat élik. Számos celeb és influenszer házi kedvence a mindig búslakodó tekintetű, a valóságban viszont igen játékos és kedélyes természetű mopsz (angolul pug), vagy a francia bulldog, emiatt pedig elképesztő mértékben megnőtt az ilyen pofázattal rendelkező társállatokra való igény.

2018-ban a francia bulldog hivatalosan is átvette a szigetország legnépszerűbb kutyája címet az azt addig birtokló labradortól. Ez az eredmény annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben 3000%-kal nőtt ezeknek a kutyáknak a száma az országban.

A búskomor, édesen csúf pofa és az igéző gülüszemek viszont olyan túltenyésztés eredményei, amelyek komoly egészségügyi veszélyeknek teszik ki ezeket a kis testű társállatokat.

„A mozgásszervi betegségek mellett légzőszervi problémák is kialakulhatnak a mopszoknál. Az úgynevezett rövid orrú fajták esetében, és a mopsz határozottan ebbe a kategóriába esik, a felső légutak rövidebbek és keskenyebbek. Ez bizonyos esetekben légzési nehézségekhez, fulladáshoz, hörgéshez vagy horkoláshoz vezet” – olvasható a mopsz adatlapja a kutyabarat.hu weboldalon.

A fenti leírás igaz a legtöbb hasonló tenyésztési irány mentén kialakított fajtára is.

Nem normalizálják a túltenyésztést

A Moonpig az egyik legnagyobb online üdvözlőkártya-árusító webshop.

A tavalyi év folyamán a British Veterinary Association (BVA – Brit Állatorvosok Szövetsége) levelet írt a Greeting Card Associationnek (Üdvözlőkártya Szövetség), hogy fejezzék be a mopszok és egyéb turcsi orrú fajták szerepeltetését képeslapjaikon. Az állatorvosok attól féltek, hogy a képeslapokon látható állatok fokozzák majd az irántuk mutatott érdeklődést.

A BVA mellett a PETA is igyekezett rávenni a gyártókat, hogy ne szerepeltessék a légzési problémákkal küzdő fajtákat lapjaikon.

Azzal, hogy letiltotta a mopszok és a francia bulldogok képeit, a Moonpig felelősségteljesen cselekedett és hozzájárult ahhoz, hogy ne népszerűsítsék tovább azokat a kutyafajtákat, amelyeknek kellemetlen, akár életveszélyt is okozó deformitásokkal kell élniük

olvasható Yvonne Taylor véleménye a PETA oldalán.

Habár a lépés mindenképpen a jó irányba mutat, és jelenleg tényleg nem találni egyetlen mopszos, vagy francia bulldogos dizájnt sem a weboldalon, több rövid orrú fajta még mindig szerepel. A PETA a továbbiakban is nyomást fog gyakorolni a cégre, hogy a boxerek, angol bulldogok, boston terrierek stb. is eltűnjenek a felületről.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.