Most olvasott cikk
New York iskoláiban bevezetik a húsmentes hétfőt

New York iskoláiban bevezetik a húsmentes hétfőt

New York iskolái bevezetik a húsmentes hétfőt

A new yorki állami iskolák – amelyek a világ legnagyobb állami iskola hálózatát alkotják – bevezetik a húsmentes hétfőket a 2019-2020-as tanévben a diákok egészségének megőrzése érdekben.

A programot NYC polgármestere, Bill de Blasio jelentette be, de A. Carranza, az iskolákért felelős kancellár, illetve Brooklyn elnöke és 2021-es polgármesterjelölt, Eric Adams (aki egyébként vegán) is támogatja a javaslatot. Így minden hétfőn vegetáriánus reggelit és ebédet kínálnak a gyerekek számára.

Húsmentes hétfő az iskolákban

A húsmentes hétfők bevezetését megelőzte 15 brooklyni iskolával való egyeztetés, illetve egy teszt: 1700 iskolában már megkóstoltatták a próbamenüt a diákokkal tavaly ősszel.

A próbamenü több pozitív visszajelzést kapott a diákoktól. A húsmentes ételeket olyan fogásokat foglaltak magukba, mint például húsmentes taco, de a diákok választhattak a salátabár kínálatából is.

„Az iskolák hús iránti keresletének visszafogása jó hatással lesz a diákok egészségére, illetve visszaszorítja az üvegházhatású gázok kibocsátását.”

nyilatkozta Bill de Blasio.

„Kiterjesztjük a húsmentes hétfőt több állami iskolára is, hogy kevésbé károsítsuk a bolygót. A környezet megóvása a jövő generáció számára kulcsfontosságú.”

Eric Adams (Brooklyn elnöke) sok egészségügyi előnyt tapasztalhatott meg, mióta növényi étrendre váltott.

Azóta kezdte el a növényi étrendet követni, miután megtudta; elveszítheti a látását és idegrendszeri károsodást is szenvedhet a kettes típusú cukorbetegségtől.

Emiatt Adams múlt augusztusban segített elindítani a „Növényi alapú étrend, mint orvosság” programot (Plant-Based Lifestyle Medicine Program) a Bellevue Kórházban, amely egyike a nemzet legrégibb kórházainak.

A program célja, hogy segítsen felvenni a harcot olyan krónikus betegségekkel, mint a kettes típusú cukorbetegség, a krónikus szívbetegség és a rákos megbetegedések bizonyos fajtái. Múlt januárban 11 new yorki kórház csatlakozott a húsmentes hétfő kezdeményezéshez.

Vegán iskolai ebéd

New York iskolái húsmentes hétfőt vezetnek be
Edgar Castrejon / Rawpixel

Nem a new yorki iskolák az elsők, amelyek egészségesebb ebédet kínálnak. Múlt hónapban Kalifornia államban nyílt lehetőség arra, hogy 6 millió iskolában növényi alapú ebédet igényeljenek a diákok.

Adrin Nazarian, a húsmentes hétfő kezdeményezője szerint, ez lehetőséget nyújt arra, hogy az alacsony jövedelműek is hozzájussanak egészséges ételekhez, miközben csökken Kalifornia állam széndioxid kibocsátása.

Okaland, LA, San Francisco, Novato, Santa Barbara, San Diego, Riverside és Capistrano iskolái sikeresen élnek a program nyújtotta lehetőséggel, és további előnyökről is beszámoltak; Oakland szerint az iskolái 40.000 dollárt spóroltak két év alatt a programnak köszönhetően.

A Egyesül Királyságban Dale Vince vállalata, a Gloucestershire-based food factory szintén szeretne allergén-mentes növényi ételeket szállítani az iskolákba.

A new yorki iskolaszövetség a program indítása előtt még találkozni fog a diákokkal, hogy a visszajelzések alapján véglegesítse a menüt.

„A váltás teljesen költség-semleges, így nem keletkezik emiatt többlet kiadás”

– nyilatkozta az iskolaszövetség.

 


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.