Most olvasott cikk
Kihirdették az Állatjogok Nyilatkozatát a hazánkban először megtartott Nemzetközi Állatjogi Világnapon

Kihirdették az Állatjogok Nyilatkozatát a hazánkban először megtartott Nemzetközi Állatjogi Világnapon

Nemzetközi Állatjogi Világnap aktivisták állnak molinóval
Fotó: Pétervári Márton
Fotó: Pétervári Márton
Fotó: Pétervári Márton
Fotó: Pétervári Márton +5
Képek megnyitása
Fotó: Pétervári Márton

A mi bolygónk – az övék is. Ez volt a jelmondata a National Animal Rights Day (NARD) – vagy magyar fordításban Nemzetközi Állatjogi Világnap – nevű eseménynek, amelyet június 5-én, pünkösd vasárnap idén először rendeztek meg Magyarországon is a budapesti Margit-szigeten. Ezzel hazánk is csatlakozott az immár 42 országban jelen lévő, világméretű kezdeményezéshez.

A Prove.hu megkeresésére a szervezők egyike, Drexler Tamás elmondta, hogy ez a mondat tükrözi a legjobban az üzenetet, amelyet az esemény közvetíteni hivatott, nevezetesen, hogy az állatok nem értünk, hanem velünk együtt vannak itt ezen a bolygón, és bár sok mindenben különbözünk egymástól, mindannyiunkat meg kell, hogy illessenek bizonyos alapvető jogok: elkerülni a szükségtelen szenvedést, és esélyt kapni egy békés, boldog életre.

Márpedig mindenféle állathasználat – szögezi le Tamás – legyen szó akár élelmezésről, ruházkodásról vagy szórakozásról, szenvedést okoz, méghozzá az emberi tudat számára felfoghatatlan mértékűt: elpusztított állatok milliárdjairól van szó, minden egyes évben. Egyes becslések szerint az évente levágott szárazföldi állatok száma eléri a 75 milliárdot, míg a vízi élőlények ennél is nagyobb méretben esnek áldozatul az emberi tevékenységeknek – a kutatások és felmérések szerint nagyjából 2,8 billióra tehető a számuk.

Az esemény során a résztvevők, egy-egy állat portréját tartották maguk előtt, miközben beszédek formájában elhangzott történeteken keresztül mesélték el azt az életet, ami általában ezeknek az állatoknak jut a nagyipari állattartásban, vagy éppen a kisebb gazdaságokban. Szerepelt közöttük szabadtartású tojótyúk, kísérleti nyúl, prémjéért tartott csincsilla és halászhálóba került hal is.

A szervezők elmondása szerint a megemlékezés célja az volt, hogy megmutassák, a kihasznált állatok borzalmas száma mögött valójában egyének állnak, akik mind különálló személyiségek, érzésekkel és öntudattal.

Megtörtük az illúziót, amelyet a különböző iparágak kitartó munkával építettek fel előttünk, amikor is igyekeznek szétválasztani a terméket a folyamattól, és megmutattuk, hogy ami egyeseknek csupán egy darab sajt, egy omlett, egy szelet bacon, azért Tina, a tehén, Rozi, a tojótyúk és Benny, a malac bizony az életével fizetett. És minden Tinára, Rozira és Bennyre sok-sok millió másik ugyanilyen sorsú állat jut.

Miután az aktivisták megemlékezést tartottak az állatokért, kihirdetésre került az Állatjogok Nyilatkozata, amely egyértelműen kimondja, hogy az állatok bántalmazásának és kizsákmányolásának véget kell vetni, és biztosítani kell az számukra a szenvedésmentes élethez való alapvető jogokat. Tamás elmondása szerint kiállásuk erejét jól mutatja, hogy több érdeklődő járókelő is csatlakozott hozzájuk a nyilatkozat aláírásakor.

Mindemellett fontosnak tartották megmutatni azt is, hogy lehet másképpen is élni. További beszédekben bemutatásra kerültek a magyarországi vegán mozgalom eddigi sikerei, valamint infóasztallal csatlakozott az eseményhez a Vegán Aktivisták Magyarország, a Magyar Vegán Egyesület és a Malacvédő Alapítvány, mellettük pedig jelen volt a Macskaárvaház Alapítvány és a Szurkolók az Állatokért Alapítvány.

Az eseményt a szervezők egyértelműen sikerként könyvelik el, és készen állnak arra, hogy jövőre továbbvigyék a hagyományt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.