Most olvasott cikk
Egy német húsüzemben újra tombol a koronavírus

Egy német húsüzemben újra tombol a koronavírus

Töoennies húsüzem Németország

Németországnak a legnagyobb COVID-19 fertőzéssel kell szembenéznie, miután több, mint 650 húsüzemi munkásnál lett pozitív a vírusteszt Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

A Toennies nevű cég, melynek tulajdonában áll a Guetersloh-ban található üzem, szerda délutántól ideiglenesen leállította működését, izolációt rendelt el és minden dolgozót kötelezően tesztelt.

A helyi önkormányzatok közel 7000 ember számára karantént rendeltek el, és a régió iskoláiban és óvodáiban felfüggesztették a működést a június 29-én kezdődő nyári szünetig. Az intézkedések célja a fertőzés további terjedésének megakadályozása.

Bár Németország eddig sikeresen védekezett a vírus ellen a legtöbb országhoz képest, hiszen 8856 fertőzött esetről számoltak be a közel 84 milliós lakossághoz képest, ez a jelenlegi kitörés a mezőgazdasági miniszter szerint tarthatatlan állapot, és elrendelte a fertőzés gócának kivizsgálását.

„Többszáz fertőzött egyetlen üzemben. Ezek a feltételek elfogadhatatlanok” – jelentette ki Julia Kloeckner agrárminiszter.

Beteg a rendszer

A Töoennies szerint az új járványkitörés oka, hogy a dolgozók az elmúlt hosszú hétvégére hazautaztak Bulgáriába és Romániába.

Ám a kutatók vitatják ennek az elméletnek a helyességét, szerintük a drasztikus fertőzés-emelkedést nem okozhatta önmagában az utazás.

„A húsüzemi munkafeltételek semmi esetre sem felelnek meg azoknak a higiéniai szabályoknak, melyet jelen helyzetben elvárnánk” – mondta Isabella Eckerle, a Genovai Egyetem víruskutató központjának vezetője.

Freddy Adjan, a német élelmiszerlabor szövetség helyettes vezetője szerint a húsüzemi dolgozók COVID-19 fertőzöttsége egy „beteg” szisztéma miatt történt, mely könyörtelenül kihasználja a dolgozókat.

Azt is elmondta, hogy a nagy húsüzemek alvállalkozókkal kerestetnek olcsó munkaerőt, és nem vállalják a felelősséget a dolgozóik jóllétéért.

Peter Kossen katolikus lelkész így nyilatkozott a DW Medianak:

„A férfiak és nők egyszerűen kimerülnek ilyen élet- és munkakörülmények közt. Úgy bánnak velük, hogy semmibe veszik az emberi méltóságukat, mintha harmadosztályú polgárok lennének. Amíg nem változtatjuk meg ezt a szisztémát, mindig is lesznek ilyen fertőzés-fellángolások a húsiparban.”

Dissenben és Coesfeldben hasonló, húsüzemi fertőzéskitörés történt a múlt hónapban, ahol ugyanolyan szörnyű munka- és életkörülmények derültek ki, főként a vendégmunkásokat érintve.

Míg a Toennies szóvivője, Andre Vielstädte szerint az üzem nagy erőfeszítéseket tett a vírus visszaszorításáért, Gereon Schulze Althoff, az üzem minőségi vezetőségének és állatorvosi központjának igazgatója szerint az üzem „oroszlánként harcol február óta, hogy véget vessen a fertőzéseknek.” Hozzátetette, hogy a dolgozók körülményei kifejezetten fontosak a cég számára.

A piaci elemzők szerint a rheda-wiedenbruecki húsüzem bezárása húsellátási gondokat okozhat Németországban.

A DPA hírügynökség jelentése szerint a helyi képviselő, Sven-Georg Adenauer azt állítja, hogy a német húsáruk ötödéhez nem jutnak hozzá a lakosok, ha bezár az üzem.

Korábban már írtunk arról, milyen szörnyű körülményeket kell elviselniük a vágóhídi dolgozóknak, ami fizikai és mentális veszéllyel jár.

Így tehát komoly emberjogi kérdés is, hogy vajon mikor változtatjuk meg az élelmezési rendszerünket, amiben már nem használunk többé állatokat.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.