Most olvasott cikk
nemBöjt: Ízletes életmódváltó program növényi alapokon

nemBöjt: Ízletes életmódváltó program növényi alapokon

A növényi alapú étrendre való átállás a közhiedelemmel ellentétben korántsem jelenti azt, hogy búcsút kell mondanunk az ízeknek. Sőt. Az alapanyagok tárháza oly színes és változatos, hogy vegánként is lehet páratlan kulináris élményekben részünk.

Persze ehhez a megszokottól eltérő ismeretekre van szükségünk, hiszen az az étrend, amely a korábbi menükből az állati eredetű összetevők egyszerű elhagyására épül, gyorsan unalmassá válhat.

Pontosan tudja ezt Zsolnay Gergely, táplálkozástudományi szakember, séf és kertészmérnök, aki egy holisztikus alapokon működő életmód programot dolgozott ki azok számára, akik a vegán életmódot nem lemondásként, de egy újabb örömforrásként kívánják megélni. Az április 18-án, egy egyedülálló három fogásos, természetesen növényi alapú nyitóvacsorával induló, hathetes képzés ezért is kapta az igen beszédes nemBÖJT elnevezést.

Számomra a növényi étrend nem az önsanyargatásról szól, hanem éppen ellenkezőleg

– avatta be honlapunkat a részletekbe az óbudai The Planteen séfje, a belvárosi Flow Café & Bistro üzletvezetője, aki korábban már rendezett hasonló jellegű programot, de akkor még kizárólag ismerősei és barátai számára.

„Sajnos a zöldségeket általában csak köretként vagy salátaként tudjuk elképzelni, pedig az általuk kínált lehetőségek tárháza szinte végtelen. Nem is tudjuk, milyen csemegéktől fosztjuk meg magunkat. Ám ahhoz, hogy eljussunk ezekhez az izgalmas ízekhez, új elkészítési módokra és elfeledett, vagy fel sem fedezett, mégis természetes és elérhető alapanyagokra van szükségünk. Ebben szeretnék segíteni minden résztvevőnek.

A kiváló séf azonban nemcsak arra ügyel, hogy az általa elkészített finomságok növényi alapúak legyenek. Az is fontos számára, hogy magas beltartalmi értékű és fenntartható forrásból származó ételeket tegyen az asztalra. A vegánság az ő értelmezésében ugyanis egyet jelent a környezettudatos és egészséges életmóddal. Éppen ezért a nemBÖJT sem egyszerű étrendet kínál, hanem annál sokkal többet. Egy új és nyitottabb szemléletmódot, amely egy hosszú távú és eredményes életmódváltáshoz vezet.

Akik valóban figyelnek a környezetükre, pontosan tudják, sok olyan távoli országból származó, vagy éppen a közvetlen közelünkben, de hatalmas monokultúrákban nevelt növényi alapanyagot használunk, amelynek termesztése kifejezetten káros a természetre, vagy az egészségünkre. Attól, hogy valami vegán, sajnos még egyáltalán nem biztos, hogy etikus forrásból is származik, vagy jót tesz testünknek.

Fait Federika és Zsolnay Gergely | Fotó: Gy. Szabó Csilla / Prove.hu

Zsolnay Gergely azonban ezekre a hétköznapi életben nehezen kideríthető kérdésekre is tudja a választ, hiszen táplálkozástudományi, kertészmérnöki és szakács végzettségeinek összehangolásával szinte a magok elvetésétől a tápanyagok beépüléséig követi az élelmiszerek útját.

„Az elmúlt tíz évben sokan fordultak hozzám egyéni tanácsadásra, de azt tapasztaltam, hogy ez sajnos kevés – idézi fel az nemBÖJT ötletének előzményeit Zsolnay Gergely. – Ezen az úton eleinte fogni kell a résztvevő kezét, aki heti egy-két órás beszélgetés mellett bizony gyakran érezheti magát elveszettnek. A mindennapokban rengeteg kérdés merülhet fel, amelyekre minél gyorsabban érkezik a válasz, annál hatékonyabb a megoldás is. Amit mindig sajnálok, hogy sokan jelentkeznek egyedül. Pedig a házastárs, testvér, szülő-gyerek, vagy akár baráti duók mindig eredményesebbek. S bár tudom, hogy a szabályaim első hallásra szigorúnak tűnnek, a gyakorlatban igenis megvalósíthatóak.”

A táplálkozástudományi szakember énje ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a vegán ételek ne csak erőszakmentesek, de egészségesek is legyenek. Éppen ezért a hathetes képzés során kizárják a finomított szénhidrátokat és olajokat, az alkoholt, a kávét, az édesítő-, valamint tartósítószereket, no és persze az utóbbiakban gazdag félkész termékeket. A program során egymásra épülő, szigorú tematika révén veszik sorra a legfontosabb szerveket, így a tüdőt, az érhálózatot, a nyirokrendszert, az emésztő-, majd a váz- és idegrendszert, s végül az agyat. A sorrenden változtatni nem lehet, a tisztító folyamatok egymást segítik, s minden esetben a továbblépést alapozzák meg. Ehhez minden szakaszban az adott szervek működését harmonizáló speciális gyógynövény keverékből összeállított teákat ajánl a séf, aki az ideális hidratálás érdekében a fogásokat a nyers alapanyagokra alapozza. Szerinte ugyanis felesleges túl sok folyadékkal túlterhelni a vesét, az ételeink természetes víztartalmát emelve tudjuk leginkább ezt a fontos szervünket ideális munkára bírni.

„Földünk hetven százaléka víz, ahogy az emberi testé is, éppen ezért a tányérunkon is hasonló arányokat kéne teremtenünk. Ezek a számok ugyanis nem a véletlenből fakadnak, hanem a saját és a bennünket körülvevő világ természetéből. Ha kiegyensúlyozott, boldog életet szeretnénk élni, akkor minél közelebb kell kerülnünk a bolygónk által diktált keretekhez”

– véli Zsolnay Gergely, akit az életmódváltó program megvalósításában a nyitóvacsorának helyszínéül szolgáló The Planteen ügyvezetője, Fait Federika segít, pontosan azért, mert a vegán életmóddal kapcsolatban ő is hasonló nehézségeket tapasztal, s a megoldást is a séf által kínált holisztikus szemlélet- és életmódváltásban látja.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.