Most olvasott cikk
Egy “büszke húsevő” testépítő megunta a vegánokat, ezért létrehozta a “Nem Vegánbarát” márkát

Egy “büszke húsevő” testépítő megunta a vegánokat, ezért létrehozta a “Nem Vegánbarát” márkát

Nem Vegánbarát - anti-vegán márkát indított egy angliai testépítő

Reményei szerint a márka segít majd a büszke anti-vegánoknak kifejezni véleményüket egyfajta „közösségi kézigránáttá” változtatva őket.

A testépítőként és „átváltozási szakértőként” tevékenykedő James Kennedy elindította Not Vegan Friendly (Nem Vegánbarát) néven futó saját anti-vegán márkáját.

Létre szerettem volna hozni egy olyan márkát, ami egyértelműen világossá teszi, hogy ez nem vegánoknak való, másrészről pedig azt üzeni: “Büszke vagyok rá, hogy nem vagyok vegán.”

– olvasható a brand weboldalán, ahonnan az is kiderül, hogy James több mint 20 éves edzői tapasztalattal rendelkezik, amely idő alatt „erős tudományos ellenvéleményt” alakított ki a veganizmussal szemben.

Arról nem esik szó, hogy a weboldalon spártai harcosként, ördögszarvakkal és szárnyakkal ábrázolt James a veganizmus mely aspektusai ellen érez negatívan – az erkölcsi nézőpont, vagy a növényi alapú táplálkozás zavarja inkább – de ironikus módon a weboldalon árult termékek többsége mégis vegánbarát.

Az egyelőre inkább ruházati cikkeket árusító vállalkozás öltözékeiben nincs állati eredetű alapanyag, a csekély számú étrendkiegészítő termék pedig leginkább a tejsavó miatt nem felel meg a vegánoknak. Ez egyébként teljesen jellemző a legtöbb étrendkiegészítőket gyártó cég termékeire, akik semmilyen anti-vegán küldetéstudattal nem rendelkeznek.

Mégsem annyira vegán ellenes?

Habár a Not Vegan Friendly szlogenjei, valamint a webáruházban vásárolható ruhákra, bögrékre nyomott szövegek kifejezetten ellenséges, támadó hangvételűek a vegán életstílust folytatókkal szemben, a The News-nak adott interjúja alapján James mégsem annyira véresszájú, mint amennyire első pillantásra tűnhet.

A veganizmust elítélőktől többnyire megszokott toposzok természetesen tőle is elhangzanak:

“A vegánok egy nagyon hangos és állandóan térítő kisebbség, de az igazság az, hogy az Egyesült Királyság lakosainak csupán 3%-a vegán, szóval mi azért vagyunk, hogy a húsevő többséget támogassuk. Nagyon sokan unják már, hogy a vegánok megpróbálják lenyomni a hitüket a torkukon, szóval itt az ideje, hogy kiálljunk amellett a döntésünk mellett, hogy húst fogyasztunk.”

A megszokott mantrákat követően viszont sokkal visszafogottabban, szinte már bocsánatkérő stílusban folytatja:

“Nincs semmi bajom a vegánokkal, de ha valamire rámondhatjuk, hogy vegánbarát – amit mostanság már számos csomagoláson látni –, akkor azzal sem lehet semmi baj, hogy kimondjuk, valami nem vegánbarát. Ez egyértelmű, világos és a vegánok számára is hasznos információ.”

Ezt követően a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érvel. Mondandóját úgy zárja:

[a kiegyensúlyozott étrend részeként] egyetek sok gyümölcsöt és zöldséget is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.