Nem Vegánbarát - anti-vegán márkát indított egy angliai testépítő

Egy “büszke húsevő” testépítő megunta a vegánokat, ezért létrehozta a “Nem Vegánbarát” márkát

Reményei szerint a márka segít majd a büszke anti-vegánoknak kifejezni véleményüket egyfajta „közösségi kézigránáttá” változtatva őket.

A testépítőként és „átváltozási szakértőként” tevékenykedő James Kennedy elindította Not Vegan Friendly (Nem Vegánbarát) néven futó saját anti-vegán márkáját.

Létre szerettem volna hozni egy olyan márkát, ami egyértelműen világossá teszi, hogy ez nem vegánoknak való, másrészről pedig azt üzeni: “Büszke vagyok rá, hogy nem vagyok vegán.”

– olvasható a brand weboldalán, ahonnan az is kiderül, hogy James több mint 20 éves edzői tapasztalattal rendelkezik, amely idő alatt „erős tudományos ellenvéleményt” alakított ki a veganizmussal szemben.

Arról nem esik szó, hogy a weboldalon spártai harcosként, ördögszarvakkal és szárnyakkal ábrázolt James a veganizmus mely aspektusai ellen érez negatívan – az erkölcsi nézőpont, vagy a növényi alapú táplálkozás zavarja inkább – de ironikus módon a weboldalon árult termékek többsége mégis vegánbarát.

Az egyelőre inkább ruházati cikkeket árusító vállalkozás öltözékeiben nincs állati eredetű alapanyag, a csekély számú étrendkiegészítő termék pedig leginkább a tejsavó miatt nem felel meg a vegánoknak. Ez egyébként teljesen jellemző a legtöbb étrendkiegészítőket gyártó cég termékeire, akik semmilyen anti-vegán küldetéstudattal nem rendelkeznek.

Mégsem annyira vegán ellenes?

Habár a Not Vegan Friendly szlogenjei, valamint a webáruházban vásárolható ruhákra, bögrékre nyomott szövegek kifejezetten ellenséges, támadó hangvételűek a vegán életstílust folytatókkal szemben, a The News-nak adott interjúja alapján James mégsem annyira véresszájú, mint amennyire első pillantásra tűnhet.

A veganizmust elítélőktől többnyire megszokott toposzok természetesen tőle is elhangzanak:

“A vegánok egy nagyon hangos és állandóan térítő kisebbség, de az igazság az, hogy az Egyesült Királyság lakosainak csupán 3%-a vegán, szóval mi azért vagyunk, hogy a húsevő többséget támogassuk. Nagyon sokan unják már, hogy a vegánok megpróbálják lenyomni a hitüket a torkukon, szóval itt az ideje, hogy kiálljunk amellett a döntésünk mellett, hogy húst fogyasztunk.”

A megszokott mantrákat követően viszont sokkal visszafogottabban, szinte már bocsánatkérő stílusban folytatja:

“Nincs semmi bajom a vegánokkal, de ha valamire rámondhatjuk, hogy vegánbarát – amit mostanság már számos csomagoláson látni –, akkor azzal sem lehet semmi baj, hogy kimondjuk, valami nem vegánbarát. Ez egyértelmű, világos és a vegánok számára is hasznos információ.”

Ezt követően a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érvel. Mondandóját úgy zárja:

[a kiegyensúlyozott étrend részeként] egyetek sok gyümölcsöt és zöldséget is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Lukrécia, a Budakeszi Vadaspark visszavadított vadmacskája, nyomkövetős nyakörvvel a nyakában

Állatkínzással vádolják a Budakeszi Vadasparkot – tüntetést, feljelentést ígérnek

Lukrécia, a Budakeszi Vadasparkból visszavadított vadmacska előkerült, pár nap szünet

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének