Most olvasott cikk
Neil deGrasse Tyson asztrofizikus szerint a vegánok képmutatók

Neil deGrasse Tyson asztrofizikus szerint a vegánok képmutatók

Neil Degrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson, az ünnepelt asztrofizikus Joe Rogan podcastjában osztotta meg nézeteit a hallgatósággal.

Joe Rogan podcastműsora, a Joe Rogan Experience a világ egyik leghallgatottabb internetes rádióműsora. Az egyes adásokat alkalmanként több millióan kísérik figyelemmel, szóval nem túlzás azt állítani, hogy a műsor elég komoly hatást gyakorol a közvéleményre, vagy a politika alakulására, még ha az alapvető cél nem ez, pusztán csak a szórakoztatás.

Éppen ezért elég kellemetlen, amikor ezen a platformon saját területükön kimagasló alkotó, ennek következtében pedig általánosan ismert és megbecsült személyek osztják meg véleményüket olyan területekről, amelyekben kevésbé jártasak, vagy amiket nem teljes mértékben értenek.

November 20-án Neil deGrasse Tyson, közismert asztrofizikus volt Joe Rogan vendége. A téma Neil legújabb könyve, a Starry Messenger: Cosmic Perspectives on Civilization volt, melyben található egy „Meatarians & Vegetarians” című fejezet is. Ennek kapcsán terelődött a szó a vegánokra, akiket Neil képmutatónak és egyes fajokkal szemben elfogultnak nevez.

A vegánokat nem különösebben kedvelő műsorvezető természetesen egyetértett Neillel és kettejük beszélgetése hamar odáig jutott, hogy a vegánok kétszínűsége abban nyilvánul meg, hogy a bogarak vagy a paraziták életéért nem kampányolnak, azokra nincsenek tekintettel, csak cuki, dédelgethető állatokért.

A tudós megnyilvánulásai sokakban felvetették a kérdést, hogy érti e egyáltalán Neil a veganizmus lényegét. Hiszen tudatosan elhatárolódni attól a szükségtelen szenvedéstől, amit az állatipar okoz a rendszerben sínylődő, érző állatoknak, vagy begyűjteni minden kullancsot az erdőből, hogy aztán a testünkből táplálhassuk őket, ezzel megteremtve számukra az ideális életkörülményeket, két teljesen eltérő dolog.

Ryan Lum, a Happy Healthy Vegan Youtube-csatorna egyik házigazdája remek videót készített, amiben reagál a tudós megdöbbentő kijelentéseire és nagyszerűen összefoglalja azokat a logikai hibákat, amiket Neil a beszélgetés során ejtett.

Videójában kifejti, hogy a veganizmus a kihasznált, az emberek önös érdekei miatt rabságban tartott állatokkal foglalkozik, tehát semmilyen szempontból nem anti-vegán, hogy csótányoknak, piócáknak, vagy kullancsoknak nem szerveznek aktivisták felvonulást. Másrészről a kizsákmányolt rovarok, mint a selyemhernyók, az európai házi méhek vagy a bíbortetvek (belőlük ételfesték készül) igenis foglalkoztatják a vegánokat, bármennyire sem lehet őket megszeretgetni.

Neil deGrasse Tyson és a veganizmus

A tudós egyértelműen nem vegán, habár szerepelt már PETA-plakáton is, melyre a következő szlogen került: „Nem kell rakétatudósnak lenned, hogy megértsd, a kedvesség erény.” Sőt, az állatvédő szervezet még interjút is készített vele.

Az interjúban Neil elismerte, hogy az emberi faj nem empatizál olyan jól sem állatokkal, sem más emberekkel, mint ahogy kéne, ezért célszerű lenne az oktatás részévé tenni az empátiára nevelést. Azt is említette, hogy folyton meglepődünk azon, mennyire intelligensek egyes állatfajok. Minden egyes alkalommal, amikor az intellektust vizsgáljuk más állatokban, rádöbbenünk, hogy sokkal többre képesek, mint hittük.

Ennek ellenére vannak olyan megnyilvánulásai, mint ez a 2017-es tweet, amiben azt írja: „A tehén egy olyan biológiai gépezet, amit az ember azért talált fel, hogy a fűből steak-et készíthessen.”

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.