A Facebook nemrég úgy döntött, hogy a továbbiakban tilos állatokat és bizonyos részeiket árulni vagy cserélni az oldalon.

Ez nagy felháborodást keltett az állattartók körében, ugyanakkor rendkívül örvendetes hír az állatok szempontjából, hogy nem tekintik őket többé tárgynak a közösségi oldalakon.

A frissített szabályzat szerint a posztok (beleértve a csoportokat, oldalakat, személyes posztokat, Marketplace hirdetéseket, stb.) nem tartalmazhatnak semmilyen állatkereskedelmet, ám vannak kivételek (pl. tárgyak és szolgáltatások) és nem tisztázott részletek is.

Engedélyezett:

  • Állatketrecek
  • Állatoknak szánt termékek (játékok, nyakörvek stb.)
  • Állatorvosi szolgáltatások
  • Kozmetikai szolgáltatások
  • Takarmányozási szolgáltatások

Nem engedélyezett:

  • Élő állatok
  • Kisállatok
  • Haszonállatok
  • Állat bármely része, bundája vagy bőre, a szőrmét is beleértve

Arra azonban nem tértek ki, hogy a hús, tej és tojás miért nem tartozik az Állat bármely része kategóriába, azaz miért fogadják el.

A tiltás bevezetésekor a Facebook azonnal törölt egy 30.000+ fős magyar csoportot, ahol rossz állapotban lévő állatokat árultak.

Tényleg törli a Facebook az állatkereskedelmet?

Olvasóink arról számoltak be, hogy a moderátorok rendkívül gyorsan és hatékonyan törlik a jelentett posztokat, amennyiben az állatok kereskedelmével kapcsolatos.

Ezt a képet Olíviától kaptuk:

Facebook állatkereskedelem

Ezt Beától:

facebook állatkereskedelem törlése

Ezt pedig Pétertől:

Facebook állatkereskedelmi csoportok törlése

Bárki jelentheti a számára nem tetsző, vagy egyértelműen szabályellenes posztokat. Azzal, hogy a Facebook bevezette ezt a módosítást, hatékonyabban megfékezhetőek az olyan etikátlan iparágak, mint például a kutyaszaporítók vagy a haszonállat-kereskedelem.

Puskás Peti nemrég élőben leplezte le, milyen szomorú körülmények uralkodnak egy szaporítótelepen.

Ha úgy érzed, hogy szabályellenes poszttal találkozol, mindenképp jelentsd. Segítünk, hogyan kell!

Facebook poszt jelentése

1. lépés: Kattints a jelenteni kívánt poszt jobb felső sarkában lévő kicsi, lefelé mutató nyílra, majd válaszd a “Visszajelzés küldése vagy bejegyzés jelentése” opciót.

Facebook állatkereskedelem jelentés 1. lépés

2. lépés: Válaszd ki a megjelenő opciók közül az alábbiakat: Nem engedélyezett értékesítés –> Egyéb állatok

Figyelem: Ez az opció új, és még nem mindenki számára elérhető. Ha te nem látod az “Egyéb állatok” lehetőséget, egyelőre nem tudod jelenteni, de később neked is elérhetővé fog válni.

3. lépés: Küldd el a Facebooknak ellenőrzésre! Kattints a “Bejegyzés jelentése” fülre, majd menj végig néhány lépésen, amelyben ismét megkérdezik, biztos vagy-e benne, hogy jelenteni akarod.

Facebook poszt jelentés


 

Raul

Raul

Alapító
Hiszem, hogy Magyarországot néhány éven belül a világ egyik legtudatosabb, legnyitottabb országává tudjuk tenni, ahol könnyű a környezet megóvása, hősies az állatok megmentése, fontos az egészségünk fenntartása, nyitott a társadalmunk és mindennapos az összefogás.

Írd le a véleményed!