Narancsos-diós káposztasaláta (vegán, TÉNÉ)

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Bármely évszakban lehet isteni, vitaminokban gazdag salátákat készíteni, ha az ember tudja, milyen gyümölcsöknek és zöldségeknek van szezonja. Ez a színes káposztasaláta minden igénynek megfelel.

Ez a saláta tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, telítetlen zsírokkal és fehérjével. Ráadásul olyan különleges, isteni öntetet készítünk hozzá, ami még a salátautálókat is le fogja nyűgözni.

Ha a teljes értékű növényi étrend híve vagy, ez a lilakáposzta-saláta recept neked való: nem tartalmaz sem hozzáadott olajat, sem egyéb feldolgozott összetevőket.

Hozzávalók:

A salátához:

  • egy nagyobb fej lila káposzta fele (kb. ½ kg)
  • 2 közepes narancs
  • ¾ bögre/80 gramm dióbél
  • ⅓ bögre/50 gramm aranymazsola (mazsolautálók elhagyhatják)

Az öntethez:

  • 3 evőkanál tahini*
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ⅓ teáskanál só
  • víz szükség szerint

Elkészítés:

  1. Fél fej lila káposztát mandolinnal vagy egy éles késsel vágj kb. 6-8 cm-es, vékony csíkokra, kb. ⅓ teáskanál sót keverj jól hozzá, majd tedd félre fél órára.
  2. Készítsd el a salátaöntetet: ehhez három evőkanál tahinit, egy evőkanál dijoni mustárt, két evőkanál citromlevet, ½ teáskanál fokhagymaport és ⅓ teáskanál sót keverj össze alaposan egy tálban. Látni fogod, hogy az öntet nagyon besűrűsödik – részletekben, kb. fél evőkanalanként kezdj el hozzá vizet keverni, amíg nem túl híg és nem is túl sűrű salátaöntet-állagot nem kapsz. (Gondolj inkább majonéz-, mint hagyományos salátaöntet-sűrűségre.)
  3. Két narancsot – a fehér részt minél jobban eltávolítva – vágj fel gerezdenként 3-4 részre, ¾ bögre diót pedig vágj durvára (meghagyhatsz néhány nagyobb darabot a saláta tetejére is díszítésnek, ha szeretnél).
  4. Ha a lila káposztád legalább fél órája áll, mosd át és alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet, majd papírtörlő segítségével, vagy egy nagyobb felületen szétterítve levegőn szárítsd meg szinte teljesen. Ez a lépés azért fontos, mert ha a káposzta nedves marad, a salátaöntet elveszti a krémességét és lefolyik róla – ismerős a szomorú helyzet, amikor a salátás tál aljában áll a vizes, híg öntet? Ezt szeretnénk elkerülni!
  5. Az átmosott és kinyomkodott káposztát egy nagy tálban keverd össze a felkockázott naranccsal, durvára vágott dióval és ⅓ bögre aranymazsolával, majd közvetlenül tálalás előtt keverd hozzá a tahinis öntetet is.

Ez a saláta főfogásnak is tökéletes, de köretként is megállja a helyét, például rántott szójaszelet mellé.

*Csak és kizárólag világos színű, pörköletlen szezámmagból készült tahinit használj. Hozzájuthatsz bioboltokban, közel-keleti boltokban, vagy nagyobb szupermarketek nemzetközi részlegén. Tahinis öntet helyett balzsamecetes dresszinget is készíthetsz hozzá, ez is jól illik a saláta ízvilágához.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének