A nyári hőségben gyakran előfordul, hogy palackos vizet hagyunk az autóban – pedig ez veszélyeket rejthet. A meleg és az UV-sugárzás kedvez a baktériumok elszaporodásának, ráadásul a műanyag palackból káros vegyi anyagok is kioldódhatnak. Érdemes tehát átgondolni, miből iszol a kánikulában.
Valószínűleg senkinek nem új információ, hogy a kánikulában rendkívül fontos a megfelelő hidratáció. Mielőtt azonban a homlokodra csapnál, és a tűző napon álló autóban hagyott műanyag palackhoz kapnál, érdemes elgondolkodni. A The New York Times ugyanis arra figyelmeztet, hogy a magas hőmérséklet és az UV-sugárzás
- kedvez a baktériumok szaporodásának,
- ráadásul a palackból káros vegyi anyagokat is kioldhat.
Kedvező tenyészterep a baktériumoknak
Szakértők figyelmeztetnek, hogy a palack kinyitása után a szájból, a kézről vagy a levegőből származó mikrobák gyorsan elszaporodhatnak benne, különösen egy zárt autó forróságában. Gondolhatod persze, hogy egy olyan baktérium, amely már eleve a saját szádból származik, ártalmatlan rád nézve. Jaime Ross idegtudós szerint azonban, ha ezek elszaporodnak a palackban, akkor már okozhatnak betegséget.
Az emberek körülbelül egyharmada például folyamatosan hordozza a Staphylococcus aureus baktériumot David Relman mikrobiológus és immunológus professzor szerint. Kutatások alapján pedig ez az ételmérgezést gyakran okozó baktérium már 48 óra alatt elszaporodhat szobahőmérsékleten tárolt vízben. A zárt kocsiban azonban ennél jóval magasabbra emelkedhet a hőmérséklet a nyári hőségben.
A vegyi anyagokkal is számolni kell
Ráadásul nem a baktériumok jelentik az egyetlen problémát. A legtöbb egyszer használatos palack PET-műanyagból készül, amelyből meleg vagy közvetlen napfény hatására BPA és ftalátok oldhatnak ki. Ezek az anyagok megzavarhatják a szervezet hormonháztartását, és krónikus betegségekkel is összefüggésbe hozhatók, mint például az asztma vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
De mikroműanyagok is beleoldódhatnak a vízbe – vagy bármely más italba – a palackból. Ezek pedig felhalmozódhatnak a szervekben – a májban, a vesében, sőt az agyban is.
Új-mexikói kutatók idei tanulmánya alapján az emberi szervezetben szinte mindenhol felbukkannak a nano- és mikroműanyag-részecskék. 2016-ban és 2024-ben elhunyt emberek agyát, máját és veséjét vizsgálták, majd a vizsgálatot kiterjesztették 1997 és 2013 közötti mintákra is, hogy felmérjék a szennyezettség időbeli változását. Arra jutottak, minél frissebb a minta, annál több mikroműanyag található benne. Az elmúlt nyolc évben ez a mennyiség 50 százalékkal növekedett. A kutatók becslése szerint egy átlagos emberi agyban nagyjából annyi mikroműanyag található, amiből egy műanyag kanalat is elő lehetne állítani.
Az élelmiszer-biztonságért is felelős amerikai hatóság, az FDA szerint a ma használt csomagolóanyagok biztonságosak, nem oldódhatnak ki belőlük vegyi anyagok, független tudósok azonban óvatosságra intenek. A legbiztonságosabb megoldás mindenesetre az lehet, ha egyszer használatos palackok helyett rozsdamentes acélból vagy üvegből készült kulacsokra voksolsz. Ezeknek extra előnyük, hogy nemcsak az egészségedet védik, hanem az élővilágot is.