Hozzánk is elért a csokis-mogyoróvajas datolyaszelet trendje, ami nem véletlenül hódít a közösségi médiában. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, ráadásul isteni finom, és még egészséges is.
Mindössze négy hozzávalóra van hozzá szükség, és néhány perc alatt egy mennyei, mégis egészséges desszertet varázsolhatsz az asztalra. Az édes és sós ízek tökéletes egyensúlya mellett a textúrák is remekül harmonizálnak: krémesen lágy és ropogós egyszerre.
Milyen datolyát válassz?
A recepthez nem mindegy, milyen datolyát használsz, ugyanis a szárazabb fajták nem fognak megfelelően működni. Érdemes húsos, lédús datolyát választani, amelyek szorosan egymás mellé helyezve és összenyomva – nedvességtartalmuknak köszönhetően – könnyen összetapadnak.
Ilyen például a medjool datolya, más néven királydatolya, amely tökéletes választás, de más puha, lédús fajták is megfelelőek. Piacon vagy zöldségesnél biztosan találsz ilyen vagy ehhez hasonló fajtákat, de közel-keleti boltokban vagy időnként nagyobb szupermarketekben is kapható.
Variációs lehetőségek
A receptet könnyen variálhatod: adhatsz hozzá egész mogyorót, banánszeleteket, de különböző magvakat vagy akár liofilizált gyümölcsöket is, hogy még izgalmasabbá tedd. Mogyoróvaj helyett pedig használhatsz például mandulavajat vagy kesuvajat is.
Ezenkívül számos más formában is készíthetsz hasonló édességet: ide kattintva energiagolyóhoz, ide kattintva pedig energiaszelethez találhatsz receptet. Mind hasonló összetevőket tartalmaznak, mégis különböző desszertek.

Hozzávalók
- 10 szem húsos datolya
- 4 evőkanál mogyoróvaj
- 100 g étcsokoládé
- néhány csipet sópehely
Datolyaszelet elkészítése
- A datolyákat magozd ki, és terítsd őket egy sütőpapírral bélelt felületre szorosan egymás mellé. A sütőpapír másik felét tedd a tetejére, és egy pohár – vagy bármilyen nehéz tárgy – segítségével préseld össze a datolyát.
- Szedd le a tetejéről a sütőpapírt, és kend el egyenletesen a mogyoróvajat a datolyák felületén.
- A csokit törd kockákra, tedd egy kisebb üvegtálba, és tedd másfél percre a mikróba, hogy megolvadjon. Érdemes először egy percre, majd keverd át, és tedd vissza további fél percre. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, nem olvadt meg, de amint átkevered, látni fogod, hogy az üveg hőjétől teljesen megolvad, és homogén lesz. Ha még maradt benne szilárd darab, akkor tedd vissza a mikróba, és 15 másodpercenként ellenőrizd. Fontos, hogy ne melegítsd túl, mert kicsapódhat.
- Ha nincs mikród, akkor forralj egy lábasban vizet, és tegyél fölé egy fémtálat, amibe halmozd bele a csokit. Időnként átkeverve, vízgőz felett olvaszd meg.
- Miután megolvadt a csoki, oszlasd el egyenletesen a mogyoróvajas rétegen, szórd meg a tetejét sópehellyel, és tedd a mélyhűtőbe 7-8 percre, amíg megszilárdul.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.