Most olvasott cikk
Egyre többen fogyasztják a mogyoróvajat, amiben már az inkák és az aztékok is látták a jövőt

Egyre többen fogyasztják a mogyoróvajat, amiben már az inkák és az aztékok is látták a jövőt

Mogyoróvaj eredete

Az Egyesült Államokban már régóta népszerű termék a mogyoróvaj, Európa azonban sokáig nem adta be a derekát – a heves ostrom ellenére sem. Az európai keresletnövekedés csak az elmúlt pár évben indult be, elsősorban a megváltozott táplálkozási szokásoknak és a növényi alapú étrend terjedésének köszönhetően.

A család kedvenc reggelije a zabkása mellett egyértelműen a mogyoróvajjal megkent és bogyós gyümölcsökkel gazdagon megrakott pirítós. Ez tíz-tizenöt évvel ezelőtt még kuriózumnak számított volna Magyarországon – maximum mogyorókrém tarolt akkor még a reggeliopciók között hazánkban.

Az elmúlt években azonban a mogyoróvaj is egyre elterjedtebbé vált Európában – és Magyarországon is. A Market Data Forecast jelentése szerint a mogyoróvaj európai piacának értéke 2024-ben 1,93 milliárd dollár (747,26 milliárd forintos) volt.

A piackutató vállalat azt prognosztizálja, hogy ez az érték 2025-re elérheti a 2,05 milliárd dolláros (793,73 milliárd forintos), 2033-ra pedig a 3,35 milliárd dolláros (1,29 ezermilliárd forintos) összeget.

Kiknek adjunk hálát a mogyoróvaj felfedezéséért?

Már az inkák és az aztékok is készítettek mogyorómasszát, találmányuk azonban még jelentősen eltért a ma ismert mogyoróvajtól. A modern mogyoróvaj inkább az 1800-as évek végéről, az 1900-as évek elejéről eredeztethető.

Három feltalálóra vezethető vissza a mogyoróvaj története a Nemzeti Földimogyoró Bizottság (National Peanut Board, NPB) szerint. Utóbbi egyébként egy földimogyoró-termeléshez kapcsolódó kutatásokkal és promóciókkal foglalkozó amerikai szervezet.

  • 1884-ben a kanadai Marcellus Gilmore Edson szabadalmaztatta a mogyorópasztát. Ez úgy készült, hogy a pörkölt földimogyorót két fűtött felület között őrölték meg.
  • 1895-ben John Harvey Kellogg – a Kellogg’s gabonapelyhek megalkotója – szabadalmaztatott egy eljárást, amellyel nyers földimogyoróból lehet mogyoróvajat előállítani. Ezt tápláló fehérjepótlóként hozta forgalomba, és a célközönségét elsősorban olyan emberek alkották, akiknek nehézségeket okozott szilárd ételeket elrágni.
  • 1903-ban aztán a Missouri államból származó Ambrose Straub szabadalmaztatott egy mogyoróvaj-készítő gépet.

Ahhoz azonban, hogy a mogyoróvajbiznisz igazán beinduljon, szükség volt még egy emberre. Széles körben elterjedt tévhit, hogy George Washington Carver találta fel a mogyoróvajat, ez pedig nem véletlen. A férfit ugyanis gyakran emlegetik Mogyoróember (Peanut Man) néven. Ezt a becenevet azonban nem arra fel kapta, hogy ő fedezte volna fel a mogyoróvajat.

Sokkal inkább azért emlegetik így, mert – Edson, Kellogg és Straub feltalálói munkásságára alapozva – a tudós 300 különböző földimogyoró-felhasználási módot fedezett fel. Ezzel pedig jelentős szerepet játszott abban, hogy a mogyoró – vele együtt pedig a mogyoróvaj is – meghódítsa az amerikai társadalmat.

Európával azonban már meggyűlt a baja a mogyoróvajnak, és persze az azt gyártóknak. Még 2012 végén is arra panaszkodtak, hogy a komoly erőfeszítéseik ellenére elmaradt az átütő siker az európai piacokon. Az amerikai földimogyoró-termelők akkor már több mint húsz éve próbálták különféle hirdetésekkel rávenni az európaiakat arra, hogy kóstolják meg, és fogyasszanak rendszeresen mogyoróvajat – mondta Patrick Archer, az iparági érdekképviseletet ellátó Amerikai Földimogyoró Tanács (American Peanut Council, APC) akkori elnöke. Ekkor egy átlagos európai még kevesebb mint egy evőkanál amerikai mogyoróvajat evett meg éves szinten.

Ahogy azonban a Market Data Forecast már említett jelentése is mutatja, idővel Európa is nyitott lett a mogyoróvajra. Erre pedig a magyarázat a táplálkozási szokások megváltozása és a növényi alapú étrend terjedése a kontinensen.

Nem csak kenyérre, levesbe vagy tésztaszószba is rakhatod

Ahogy azt George Washington Carvernek köszönhetően már tudjuk, a mogyorót és a mogyoróvajat sokféleképpen elkészíthetjük és elfogyaszthatjuk. Mogyoróvaj persze házilag is készülhet egy erős aprítógép segítségével, ha viszont egy egyszerűbb megoldásra szavazol, az Abso mogyoróvajával például biztos nem nyúlsz mellé.

Kenheted kenyérre – a mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics és a mogyoróvajas hummusz is tápanyagdús vegán reggeli. De akár zabkását is dúsíthatsz vele, és jól áll a palacsintának is, akár egy kis lekvárral kiegészítve.

Gyors nassolnivalóként választhatod a mogyoróvajas AbsoBAR ZERO fehérjeszeletet vagy a mogyorókrémes-karamellás ízű Abso Layered Protein Bart.

A turmixod fehérjetartalmát tovább növelheted, ha raksz bele egy kis mogyoróvajat. Az édesburgonya-krémleves pedig különleges extra ízvilágot kaphat ezzel a magvajjal megspékelve.

Főételek izgalmas mellékszereplőjeként is megállja a helyét a mogyoróvaj. Az ázsiai ízvilág rajongóinak mindenképp érdemes kipróbálni az enyhén csípős, selymes mogyoróvajas thai tésztát.

Desszertkészítéskor is kiváló alapanyag lehet. Sütés nélkül is készülhet például mogyoróvajas szelet vagy mogyoróvajas energiagolyó. Megmutatjuk, miként állíthatod össze – elképesztően gyorsan és könnyen – az utóbbit.

Mogyoróvajas energiagolyó (vegán, gluténmentes, TÉNÉ)

Mogyoróvajas energiagolyó recept
Getty Images

Hozzávalók

26 golyóhoz

  • 1 és ⅓ bögre/120 gramm zabpehely
  • ⅔ bögre/160 gramm Abso mogyoróvaj*
  • 8 db/192 gramm húsos datolya**
  • 3 evőkanál/21 gramm lenmagpehely
  • 1 nagy csipet só (csak akkor, ha a mogyoróvajad nem tartalmaz sót)

Opcionális:

  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 50 gramm fekete csokoládé

*Ha teljes értékű energiagolyókat szeretnél készíteni, arra figyelj, hogy olyan mogyoróvajat válassz, amiben csak mogyoró (és esetleg só) van hozzáadott cukor és olaj nélkül, de egyébként mindkettő fajtával ugyanolyan jól működik a recept.

**A legjobb a királydatolya/medjool datolya, de ha csak szárazabb, kisebb datolyához jutsz hozzá, abból használj többet (kisebb, szárazabb datolyából darabra kb. kétszer annyi kell, mint királydatolyából), és felhasználás előtt áztasd negyedórára forró vízbe.

  1. Először a száraz összetevőket tedd a botmixer késes aprítójába, és mixeld szinte teljesen simára (maradhatnak benne kisebb darabok): 1 és ⅓ bögre zabpelyhet, három evőkanál lenmagpelyhet, és ha a mogyoróvaj, amit használsz, nem tartalmaz sót, akkor egy nagy csipet sót is.
  2. Az így kapott mixet tedd egy tálba, és most tedd a késes aprítóba a többi összetevőt: ⅔ bögre mogyoróvajat, nyolc darab húsos datolyát, és ha használsz, ½ teáskanál vaníliakivonatot. Alaposan mixeld össze, amíg nagyjából homogén masszát nem kapsz.
  3. A mogyorós-datolyás mixet keverd a zabpehelyhez, és alaposan forgasd össze. Ha fakanállal nem megy, vizes (és tiszta!) kézzel is összegyúrhatod.
  4. Ha használsz csokit, vágd apró darabokra, és keverd a masszához.
  5. Ha a massza nem ragad, és pont gyúrható állagúnak érzed, már el is kezdhetsz golyókat formázni belőle – kisebbeket vagy nagyobbakat, amilyeneket szeretnél. (Közvetlenül a golyóformázás előtt alaposan moss kezet!) Ha ragad, akkor takard le, és tedd hűtőbe fél órára, hogy kicsit megszilárduljon. Ha túl száraznak érzed a mixet, egy-két evőkanál növényi tejjel lazíthatsz rajta.

Ha el szeretnéd tenni későbbre az energiagolyókat, sütőpapírral kibélelt tálban vagy tányérban, lefedve tedd a hűtőbe. Akár egy hétig is eláll – de nem fog, mert túl finom hozzá.

A cikk megjelenését az Abso támogatta.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

//Hide "HIRDETÉS" label if Google ad is empty

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének