Magas a rosttartalma és jó fehérjeforrás, mégis szemétként kezeljük. Az emberi fogyasztásra alkalmas mogyoróhéj viszont sokkal többet érdemel annál, hogy beltartalmának elfogyasztása után a kukába dobjuk. Egy új tanulmány körüljárta, milyen módokon lehetne segítségünkre a mogyoróhéj a jövő élelmezésében és a fenntarthatósági célok elérésében.
Ugyan kinek fordult már meg a fejében, hogy héjastól egye a földimogyorót? Pedig vannak ilyen emberek, és annak ellenére, hogy sokan most biztosan magasra húzták a szemöldöküket, nem feltétlen őrültség, ami első hallásra annak tűnik. A mogyoróhéj ugyanis emberi fogyasztásra alkalmas. Jelenleg viszont szemétként kezeljük ezt a sok szempontból értékes és nagyon jól felhasználható mellékterméket. Egy friss tanulmány azt járta körül, milyen módokon lehetne hasznosítani ezt az élelmi rostban gazdag összetevőt, és hogyan járulhat hozzá a jövő élelmezési válságának megoldásához.
A Frontiers tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint a világon évente körülbelül 46,6 millió tonna mogyorót termelünk. Ennek több mint egyötöde (>10 millió tonna) mogyoróhéj, ami lényegében élelmiszer-ipari hulladék. Ráadásul az Egyesült Államokat és Kínát leszámítva a legtöbb mogyorótermesztő ország a közepes és alacsony jövedelmű kategóriába tartozik. Számukra különösen fontos lenne, hogy a felhasználásban rejlő gazdasági lehetőségek és az élelmezési potenciál nagyobb mértékben kerüljön kiaknázásra.
A dokumentáció kitér arra is, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok (FFC) közül számos olyan van, amelyek elérését a mogyoróhéj felhasználása nagyban elősegítené. Ilyenek többek között az éhezés megszüntetése, az egyenlőtlenség csökkentése és a munkalehetőségek és gazdaságok létrehozása is.
Egészséges egyáltalán a mogyoróhéj?
Mint a legtöbb ilyen esetben, itt sem teljesen fekete-fehér a helyzet. A mogyoróhéj számos pozitív tápanyag-tulajdonsággal rendelkezik. Tömegét tekintve 60 százalékban élelmi rost, fehérjetartalma nagyjából 7 százalék. Polifenolok és flavonoidok is találhatók benne, így élettani hatása is elég kedvező. A héj viszont emésztési nehézségeket okozhat bizonyos emberek számára. Valamint fennáll az aflatoxin, illetve a szalmonellafertőzés veszélye is.
Amellett, hogy leginkább hulladékként tekintünk rá, a mogyoróhéj felhasználása jelenleg alacsony minőségű állati takarmányokban, valamint ipari környezetben történik. Emellett vizsgálták már bioüzemanyagként, valamint egyes szűrőrendszerekben történő felhasználásának lehetőségeit is. Viszont mivel gyakorlatilag élelmiszerről van szó, sok más – hasznosabb – felhasználási terület is létezik, amit ki lehet aknázni.
A tanulmányban számos olyan élelmiszer-ipari alkalmazást említenek, amely a gazdák és termelők számára sokkal jövedelmezőbbé tenné a mogyorótermesztést, hiszen a mogyoróhéj értéke nagymértékben növekedne az új felhasználási módozatoknak köszönhetően. Ilyen felhasználási módok lehetnek a koncentrált fehérjetartalmú készítmények (proteinporok, proteinszereletek) vagy a különböző pékárukhoz használt lisztek tápanyag-tartalmának javítása. Emellett nagy lehetőséget látnak a tanulmány írói a különböző növényi alapú hústermékek ízvilágának (umami íz), textúrájának és tápanyagprofiljának javításában is.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.