Most olvasott cikk
Nem is gondolnád, mi mindenre jó a mogyoróhéj

Nem is gondolnád, mi mindenre jó a mogyoróhéj

Sok héjas, hámozatlan földimogyoró felülnézetből, ami az egész képet betölti

Magas a rosttartalma és jó fehérjeforrás, mégis szemétként kezeljük. Az emberi fogyasztásra alkalmas mogyoróhéj viszont sokkal többet érdemel annál, hogy beltartalmának elfogyasztása után a kukába dobjuk. Egy új tanulmány körüljárta, milyen módokon lehetne segítségünkre a mogyoróhéj a jövő élelmezésében és a fenntarthatósági célok elérésében.

Ugyan kinek fordult már meg a fejében, hogy héjastól egye a földimogyorót? Pedig vannak ilyen emberek, és annak ellenére, hogy sokan most biztosan magasra húzták a szemöldöküket, nem feltétlen őrültség, ami első hallásra annak tűnik. A mogyoróhéj ugyanis emberi fogyasztásra alkalmas. Jelenleg viszont szemétként kezeljük ezt a sok szempontból értékes és nagyon jól felhasználható mellékterméket. Egy friss tanulmány azt járta körül, milyen módokon lehetne hasznosítani ezt az élelmi rostban gazdag összetevőt, és hogyan járulhat hozzá a jövő élelmezési válságának megoldásához.

A Frontiers tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint a világon évente körülbelül 46,6 millió tonna mogyorót termelünk. Ennek több mint egyötöde (>10 millió tonna) mogyoróhéj, ami lényegében élelmiszer-ipari hulladék. Ráadásul az Egyesült Államokat és Kínát leszámítva a legtöbb mogyorótermesztő ország a közepes és alacsony jövedelmű kategóriába tartozik. Számukra különösen fontos lenne, hogy a felhasználásban rejlő gazdasági lehetőségek és az élelmezési potenciál nagyobb mértékben kerüljön kiaknázásra.

A dokumentáció kitér arra is, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok (FFC) közül számos olyan van, amelyek elérését a mogyoróhéj felhasználása nagyban elősegítené. Ilyenek többek között az éhezés megszüntetése, az egyenlőtlenség csökkentése és a munkalehetőségek és gazdaságok létrehozása is.

Egészséges egyáltalán a mogyoróhéj?

Mint a legtöbb ilyen esetben, itt sem teljesen fekete-fehér a helyzet. A mogyoróhéj számos pozitív tápanyag-tulajdonsággal rendelkezik. Tömegét tekintve 60 százalékban élelmi rost, fehérjetartalma nagyjából 7 százalék. Polifenolok és flavonoidok is találhatók benne, így élettani hatása is elég kedvező. A héj viszont emésztési nehézségeket okozhat bizonyos emberek számára. Valamint fennáll az aflatoxin, illetve a szalmonellafertőzés veszélye is.

Amellett, hogy leginkább hulladékként tekintünk rá, a mogyoróhéj felhasználása jelenleg alacsony minőségű állati takarmányokban, valamint ipari környezetben történik. Emellett vizsgálták már bioüzemanyagként, valamint egyes szűrőrendszerekben történő felhasználásának lehetőségeit is. Viszont mivel gyakorlatilag élelmiszerről van szó, sok más – hasznosabb – felhasználási terület is létezik, amit ki lehet aknázni.

A tanulmányban számos olyan élelmiszer-ipari alkalmazást említenek, amely a gazdák és termelők számára sokkal jövedelmezőbbé tenné a mogyorótermesztést, hiszen a mogyoróhéj értéke nagymértékben növekedne az új felhasználási módozatoknak köszönhetően. Ilyen felhasználási módok lehetnek a koncentrált fehérjetartalmú készítmények (proteinporok, proteinszereletek) vagy a különböző pékárukhoz használt lisztek tápanyag-tartalmának javítása. Emellett nagy lehetőséget látnak a tanulmány írói a különböző növényi alapú hústermékek ízvilágának (umami íz), textúrájának és tápanyagprofiljának javításában is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének