A zenész, író és állatjogi aktivista vegán szakácskönyve 125 ízletes növényi alapú receptet kínál, ami “még a legnehezebben lenyűgözhető húsevőket is ámulatba ejti”.
A vegánok között igen népszerű Moby – aki szenvedélyes állatjogi aktivista – egy különleges szakácskönyvet készül kiadni Little Pine címmel, melyet az egykori vegán étterme ihletett. A várható megjelenés szeptember első hete. A könyv 125 növényi alapú receptet tartalmaz, amelyek között a Los Angeles-i bisztró legkedveltebb fogásai is szerepelnek majd.
A Little Pine célja, hogy “még a legnehezebben lenyűgözhető húsevőket is ámulatba ejtse” a mediterrán stílusú vegán receptekkel, mint például a panko morzsás piccata tészta, az édesköményes lapos kenyér, a sült karfiol kimchi aiolival, a citromos-mákos palacsinta, az olyan tészták, mint az orecchiette párolt póréhagymával és a különböző csokis sütik.
Amellett, hogy rengeteg finomságot ad a könyv, a belőle származó összes bevételt mentett haszonállatok támogatására ajánlja fel az író.
“Az a tervem, hogy a teljes nyereséget, amit a könyv eladásából szerzek, elajándékozom”
– írta Moby az Instagramon.
Emellett azt is elmondta, hogy számára az élete egyik legfontosabb témája a veganizmus terjesztése, azaz az állatok felszabadítása az elnyomás alól, ezért soha nem tudná arra használni, hogy meggazdagodjon belőle.
Miért lett Moby vegán?
A tehetséges zenész már több, mint 30 éve vegán, és elmondása szerint éppen a macskájával töltött időt, mikor elgondolkodott azon, hogy miért tesz különbséget az általa kedvelt néhány állatfaj és a haszonállatok között. Azóta egyre jobban megértette az állathasználat etikai és ökológiai aggályait, ezért az életét szentelte ennek a fontos ügynek. Úgy nyilatkozott korábban, hogy az állatokért tett törekvései “fontosabb számára, mint a randik, a karrier és az egészsége”.
Moby veganizmust népszerűsítő felhívásait azonban nem mindig méltányolták. Nemrégiben azért támadták, mert azt állította:
“Emlékeztető: egy vegán világban nem lennének világjárványok. A világjárványok 100%-a zoonózis eredetű”.
Sokak szerint ez az állítása “túlzó”, de később elmagyarázta, hogy ő nem csupán a vegán ételek fogyasztására gondol, mint étrend és életmód, hanem tágabb értelemben vizsgálja a témát: például, hogy nem járul hozzá az állattenyésztés által okozott vadon élő állatok élőhelyeinek pusztításához, az élőállat piacok működéséhez vagy az antibiotikum túlzott használathoz a húsiparban.
Ezáltal, úgy érzi, ő és a vegánok kevésbé felelősek az utóbbi évtizedekben felbukkanó zoonózisokért, melyek állati eredetűek.
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.