Most olvasott cikk
Miyoko Schinnert, a növényi sajtok királynőjét kirakták a saját cégéből, és ez még nem a legrosszabb hír

Miyoko Schinnert, a növényi sajtok királynőjét kirakták a saját cégéből, és ez még nem a legrosszabb hír

Az elválás sokakat meglepetésként ért, de az eseményeknek a pozícióváltással még közel sincs vége. A kézműves vegán sajtokat gyártó cég beperelte az alapítót, Miyoko Schinnert.

Miyoko Schinner évtizedek óta oszlopos tagja a nemzetközi vegán mozgalomnak. A növényi étkezés népszerűsítéséért tett lépései elvitathatatlanok. A cégalapító még az 1980-as években váltott a növényi táplálkozásra, és azóta hirdeti a veganizmus ideológiáját a legkülönfélébb platformokon.

A ’90-es évek alatt vegán főzőtanfolyamokat vezetett, első könyve (The Now and Zen Epicure) pedig 1991-ben jelent meg. 1994-ben nyitotta meg a könyv után “Now and Zen” néven plant-based éttermét is, 2012-ben pedig a PBS csatorna főzőműsorának, a Vegan Mashupnak a házigazdája lett. Ugyanebben az évben jelent meg Artisan Vegan Cheese című könyve is.

A címben szereplő céget 2014-ben alapította még Miyoko’s Kitchen néven, amit aztán később Miyoko’s Creamery-re változtatott.

A vállalkozás igen sikeresen kezdett, első befektetője Seth Tibbott, a Tofurkey alapítója volt, a cégbe ömlő pénz pedig néhány év alatt a 10 millió dollárt is meghaladta. 2019-ben Ellen DeGeneres és felesége, Portia de Rossi is befektetők lettek, a cég pedig ebben az évben már Kanadában és Ausztráliában is terjeszkedni kezdett.

Miyoko a sikeres vállalkozást követően megkapta a „Queen of Vegan Cheese” (a vegán sajt királynője) becenevet.

Az állatok jólétéért a fentiek mellett egy általa alapított menhellyel is harcol, amelyet a Miyoko’s Creamery alapítását követő évben nyitott meg, és ahova a nagyipari állattartásból származó állatokat fogad be, akiknek a száma már a nyolcvanat is meghaladja.

A vegán sajtkirálynő a növényi alapú üzletek érdekeit is szem előtt tartja, támogatja a hús- és tejtermékekre utaló elnevezések használatához való jogukat. 2020-ban őt is megpróbálták jogi úton eltiltani a „kegyetlenségtől mentes” és „vaj” kifejezések használatától, de megnyerte az ellene indított eljárást.

Elváltak útjaik

Február 16-án a Miyoko’s Creamery egy sajtóközleményben jelentette be, hogy az egykori alapító és a cég a jövőben külön utakon folytatják.

Miyoko lemond a CEO (ügyvezető) pozíciójáról és többé nem vesz részt a vállalat mindennapi működésében – olvasható a bejelentésben.

Amíg a cég nem talál új vezetőt, aki Miyoko helyébe léphetne, addig a tavaly márciusban csatlakozó és jelenleg a CFO (pénzügyi vezető) tisztséget betöltő Jon Blair lesz az ideiglenes vezető.

Schinner LinkedIn- és Instagram-profilján is szólt követőihez a fejleményekkel kapcsolatban, és megemlítette, hogy a bejelentés gyanúsan egybeesett azzal az adománygyűjtő ebéddel, amit a Rancho Compasión menhelyen tartott, emiatt pedig nem volt alkalma nyilvánosan reagálni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miyoko Schinner (@miyokoschinner) által megosztott bejegyzés

Megjegyzésében szóvá tette azt is, hogy igazából már 2022 júniusától nem ő a vállalat vezetője, de a cégben betöltött szerepével kapcsolatos tárgyalások egy ideje már stagnálnak.

„Ahogy igyekeztünk a céget növelni, összetűzésbe keveredtünk azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a legjobb út a gyarapodásra, miközben továbbra is hűek maradunk azokhoz az értékekhez, amelyeken a cég alapszik, vagyis a veganizmushoz és az állati jogokhoz, valamint a B vállalati minősítéshez. Az, hogy ebben a helyzetben találtuk magunkat, jól mutatja, hogy a megközelítéseim és a nézeteim mennyire nem voltak meghatározóak (kifejezetten az utóbbi két évben).”

A B Corporation (B Lab, B Corp) védjegy egy olyan tanúsítvány, amit a B Lab szervezet állít ki egy cégnek a „közösségi és környezeti teljesítményért.” Lényegében egy elismerő tanúsítvány a cég működését, átláthatóságát illetően.

„Ahogy azt már tisztáztam, nem az én döntésem alapján jutottunk idáig. Igaz, hogy nem voltam hajlandó beleegyezni semmilyen korlátozásba, ami a cégben betöltött szerepemet pusztán csak látszólagossá tette volna. Sokat elárul, hogy azzal a lealacsonyító jellemzéssel illettek, hogy a céget sikerült a 0-ról az 1-re emelnem, ellentétben azzal, ami ahhoz kell, hogy az 1-ről a 100-ra jusson – adott hangot frusztráltságának Miyoko.

A bejelentést követően a vegán aktivista számos támogató kommentet kapott, amit aztán meg is köszönt követőinek. Elmondása szerint „egész életét a vállalkozásnak szentelte” – jobb karján tetoválásként meg is található a Miyoko’s Creamery Phenomenally Vegan szlogenje –, és egyelőre nem tudja, merre viszi tovább az útja.

Újabb fejlemények: a kézműves sajtgyár beperli Miyokot

A Law360 jelentése alapján a Miyoko’s Creamery keresetet nyújtott be Schinner ellen. A vád, hogy az egykori alapító recepteket és érzékeny vállalati adatokat lopott.

„Miyoko sorozatosan tanúbizonyságot adott róla, hogy híján van egy sebesen növekvő cég hatékony működéséhez szükséges üzleti és irányítási készségeknek, továbbá hogy összeállítson és fenntartson egy ütőképes vezetői gárdát. És amikor a teljesítménybeli problémákra felhívták a figyelmét, nem tette meg a szükséges lépéseket” – olvasható a keresetben.

Miyoko LinkedInen reagált a kereset tényére. Leírta, hogy megdöbbentette, hogy a vezetőség tagjai úgy gondolták, ez a megfelelő lépés ellene.

„Vad hazugságok keringenek rólam, amiknek az a célja, hogy elpusztítsanak és eltakarítsanak az útból” – írta Schinner.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.