Most olvasott cikk
Minden feministának vegánnak kellene lennie

Minden feministának vegánnak kellene lennie

A feminizmus és a veganizmus kapcsolata

Dühössé válsz, amikor bizonyos férfiak úgy érzik, joguk van eldönteni, hogy a nők mit tehetnek és mit nem a testükkel? Úgy gondolod, hogy minden nőnek joga van rendelkezni a saját teste felett? Ha nő vagy, szeretnéd, hogy tiszteljenek és méltóságteljesen bánjanak veled? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor az azt jelenti, hogy egyetértesz a feminizmus alapelveivel. Gyetkó Adrienn írása.

Most gondolj az anyai szeretetre, arra a tagadhatatlan kötelékre, amely annyira értékes minden felnövő gyermek számára. Egy anya számára kétségkívül a legrosszabb dolog a világon gyermeke elvesztése.

Képzeld el, hogy anya vagy, és egy nappal azután, hogy megszületett a gyermeked, jön valaki, aki elveszi őt tőled, és soha többé nem láthatod. Pontosan ez történik a tejüzemekben és az állattartó telepeken minden nap.

Tehenek

A tejipar a védtelen nőstények és szaporodási ciklusuk kizsákmányolására épül, tehát a teheneket erőszakkal megtermékenyítik. A folyamat során egy kart vagy pálcát illesztenek be a tehenek végbélnyílásába, amely a méhnyakat a helyén tartja, majd egy előre összegyűjtött spermiummal beoltják őket.

Ha ugyanezt megtennénk nőkkel, azt nemi erőszaknak neveznénk.

A tehén – mint minden emlős állat – akkor termel tejet, amikor utódokat hoz világra. Ez a tej az utódok növekedését szolgálja az első hónapokban. Azonban ha mi emberek tejet iszunk, az egyúttal azt is jelenti, hogy a borjak nem jutnak hozzá ehhez a tejhez.

A tejiparban a borjakat születésük után néhány órával vagy “jobb esetben” néhány nappal később elválasztják anyjuktól. A hím borjakat eladják a húsiparnak, a nőstényekre pedig ugyanolyan kegyetlen folyamat vár, mint anyjukra.

Ezt a folyamatot egy tehénnel rövid élete során 4-5 alkalommal is megismétlik, amíg tönkre nem megy a teste, és el nem adják őt is egy vágóhídnak.

Az alábbi videó a világ egyik legnagyobb tejipari leleplezését mutatja be:

A tehenek élettartama természetes körülmények között 20 év lenne. Azonban a nagyüzemekben a teheneknek tízszer annyi tejet kell előállítaniuk, mint amennyire egyébként képesek lennének.

A folyamatos megtermékenyítés annyira kimeríti szervezetüket, hogy ezek az állatok csupán 4-8 évig élnek.

A tehenek rendkívül szoros köteléket alkotnak gyermekeikkel. Miután borjaikat elszakítják tőlük, gyakran depresszióba esnek, és napokig, vagy akár hetekig gyászolnak és hangosan bőgnek.

Sertések

A tehenekhez hasonlóan a kocáknak is gyakran kell átesniük mesterséges megtermékenyítésen. Az ő esetükben a cél, hogy minél több utódot hozzanak a világra, akik később persze vágóhidakon végzik.

A 16 hetes vemhességük során csupán annyi tér áll rendelkezésükre, hogy előre és hátra megtegyenek egy-egy lépést.

Az újszülött malacok egy része szinte azonnal meghal betegségben vagy éhezésben, de az sem ritka, hogy a szűk hely miatt anyjuk véletlenül összenyomja őket.

Nemrég Rooney Mara, a világhírű színésznő elment meglátogatni néhány állattartó telepet, ahol elmondta, szerinte ez a világ legembertelenebb dolga.

Csirkék/tyúkok

Természetes körülmények között a tyúkok 10-15 tojást tojnak évente, és akár 10 évig is élhetnek. Ezzel szemben a tojásfarmokon évente több mint 300 tojást tojnak, és gyakran másfél év elteltével levágják őket.

Ráadásul életük nagy részét egy A4-es papírlap nagyságú ketrecbe bezárva töltik. Amint a tojástermelés csökken, gázkamrákba zárják, vagy levágják őket.

A csirkék képesek komplex mentális feladatokat elvégezni, önkontrollt mutatni, részben felfogni az időt és aggódni a jövőjük miatt, valamint átadni ismereteiket társaiknak.

Bizonyos szempontból kognitív képességeik meghaladhatják a macskák és kutyák képességeit is. Mint minden állat (beleértve az embert is) szeretik családjukat és értékelik saját életüket.

A tojás lényegében a tyúkok petesejtje. Ahhoz, hogy a tyúkok minél több tojást rakjanak, a szaporodási ciklusuk manipulálására van szükség. Ez pedig olyan alapvető jogoktól fosztja meg az állatokat, amelyekért a feministák a nők esetében felszólalnak.

Ez a dokumentumfilm bemutatja, hogy milyen standard eljárásokat alkalmaznak az állatokon, amit sosem tennénk emberekkel:

Összegzés

Sokak szerint az állatok kizsákmányolása helyénvaló és elfogadható, hiszen elvégre legális folyamatokról beszélünk.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy régebben (és bizonyos helyeken még ma is) a rabszolgaság is normális és legális dolognak számított.

A rabszolgákat tulajdonként kezelték, a nőket alacsonyabb rendűnek tekintették, és kizárólag a férfiak birtokában voltak egyéni jogok nélkül. Csakúgy, ahogy ma az ember rendelkezik a nála alacsonyabb rendűnek vélt állatok felett.

Ha valami legális, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy erkölcsileg helyes. A férfiak nők feletti hatalma nem különbözik az emberek állatok feletti felsőbbrendűségétől.

Minden anyának joga van saját testéhez és gyermekével való kapcsolatához. Azonban ennek nemcsak az emberekre, hanem minden érző lényre érvényesnek kell lennie.

Az erőszak erőszak, az elnyomás pedig elnyomás, fajtól függetlenül. A fizikai és érzelmi bántalmazás sohasem helyénvaló.

Itt az ideje kiterjeszteni a feminista alapelveket minden élőlényre. Soha nem fog neked annyira hiányozni a sajt, mint amennyire egy anyának hiányzik a saját gyermeke.

A véleménycikkek szókimondóak, kritikusak és új nézőpontokat mutatnak be. Ezek az írások nem feltétlenül tükrözik a Prove szerkesztőségének nézeteit, de közzétesszük őket, hogy párbeszédet kezdeményezzünk fontos témákról.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.