Miért akar százezer majmot szállítani Kínába a Srí Lanka-i kormány?

Az állatokat elvileg különböző kínai állatkertekbe szánják, de a természetvédők szerint ekkora felvevőkapacitása nincs a kínai állatkerteknek; gyanújuk szerint sokkal valószínűbb, hogy kísérleti alanyokként, vagy ételként végzik majd a majmok.

Az ország mezőgazdasági minisztere, Mahinda Amaraweera április 20-án bejelentette, hogy a Srí Lanka-i kormány komolyan fontolóra vette azt az ajánlatot, amit egy kínai magáncég terjesztett elő 100.000 ceyloni makákó Kínába szállításáról. Az ajánlat megvitatására külön bizottság alakult.

A miniszter szerint a majmok Kínába szállításának magyarázata, hogy ezer állatkertben szeretnék őket elhelyezni Kína-szerte.

„Nem egyszerre fogjuk mind a százezret küldeni. De megfontoljuk a kérést, mert a majmok nagy károkat okoznak a termésben az ország számos részén. Nem természetvédelmi területekről fogjuk be őket” – mondta Gunadasa Samarasinghe, az ország egyik vezető hivatalnoka.

A ceyloni makákók természetvédelmi státusza veszélyeztetett (EN – endangered), és míg egyedszámukat az exportban érdekelt kormány 2 és 3 millió közé teszi, egyesek szerint a majmok példányszáma nem lehet több 200.000-nél. Ennek a mennyiségének a felét szeretnék most Kínába szállítani.

Az exportot ellenzők közül sokan azzal érvelnek, hogy a makákó a Srí Lanka-i kultúra szerves része, a hinduk és a buddhisták számára is nagy jelentőséggel bír az állat.

Nem egészen érthető, miért akarnak ennyi majmot a kínaiak

Kína nem az állatjóléti törvények szigorúságáról és betartásáról ismert, az állatkertek esetenként pedig nagyon elhanyagoltak, és különös kegyetlenségek színhelyei.

A környezetvédők szerint körülbelül 18 olyan állatkert van az országban, ami alkalmas lenne a majmok befogadására, vagyis intézményenként több mint 5.000 darabot kellene minden egyes állatkertnek juttatni, ami nehezen hihetővé teszi az export alapjául szolgáló történetet.

A makákókat előszeretettel alkalmazzák állatkísérletek alanyaiként az emberhez hasonlatos felépítésük miatt. Az Egyesült Államok 2000 és 2020 között 482.000 makákót importált a szigetről ilyen célzattal.

A környezetvédők attól tartanak, hogy az indoklásként adott állatkerti sztori csak porhintés, a majmok többsége pedig kísérleti laborok celláiban, a boncasztalon, vagy éppen az étkezőasztalon fogja végezni.

„A makákók az emberhez hasonlatos tulajdonságaik miatt kifejezetten népszerűek az USA és Európa kísérleti laboratóriumaiban. Az ebből az üzletből származó bevétel sokkal nagyobb lehet, mint ha állatkerteknek adnák el a példányokat. Lehetséges, hogy ezek a makákók is ott [kísérleti laborokban] kötnek ki?” – teszik fel a kérdést az exportot ellenző szervezetek sajtónyilatkozatukban.

Az ország történelmének egyik legkomolyabb gazdasági válságával küzd, ezért félő, hogy a veszélyeztetett majmokért járó profit túlságosan csábító lesz az exportról döntő hivatalnokok számára.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.