Ezeket a színes, töltött zöldségeket egyszer minden hedonistának ki kell próbálnia, és nem csak a bohém megjelenése miatt.
Ez a recept igazi ínyenceknek szól, akik nem riadnak vissza a pikáns ízektől sem. A paprika töltelékét sült zöldségek adják; a fehérjében gazdag quinoa és fekete bab- biztosítja, hogy biztos ne maradj éhes. Bár a kesumozzarella opcionális, de erősen ajánljuk.
Nehéz elhinni, hogy milyen könnyű a kesuból lágy, olvadós mozzarellát varázsolni.
Alaposan jegyezd fel ezt a receptet, mert ha egyszer kipróbálod, biztosan vissza fogsz térni hozzá.
Mexikói töltött-sült paprika csípős kesumozzarellával
Vegán
Hozzávalók:
- A paprikához:
- 4 kaliforniai paprika (a tetejét vágjuk le és tegyük félre, a paprikád magozzuk ki)
- ½ csésze nyers quinoa, leöblítve
- 1 csésze víz és egy kicsi só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- ¾ csésze répa, feldarabolva
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- ½ csésze gomba, felszeletelve
- 1 teáskanál fűszer csemege paprika
- ¼ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál koriander
- 1 teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál oregánó
- ¾ csésze fagyasztott kukorica
- 430 g konzerv feketebab, leöblítve és leszűrve
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt bors
- A kesumozzarellához:
- ¼ csésze nyers kesu, amelyet 2-4 óráig vízben áztatunk
- 1 csésze édesítetlen forró mandulatej (legyél óvatos, hogy ne égesd le a tejet)
- 2 evőkanál plusz egy teáskanál tápióka keményítő
- 1 teáskanál sörélesztő pehely
- 1 teáskanál almaecet, vagy citromlé
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál cayenne bors
Mexikói töltött-sült paprika elkészítése:
A paprika és a töltelék elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra, és fújd le a paprikákat egy leheletnyi oliva olajjal. Ezt követően szórd meg őket sóval, és frissen őrölt paprikával. Helyezd őket fejjel lefelé (tehát a levágott részük legyen alul) egy tepsibe és süsd őket addig, amíg a paprikák puhára nem sülnek. Ez körülbelül 15 percet vesz majd igénybe.
- A töltelék elkészítéséhez először is főzd meg a quinoát egy közepes edényben, ehhez egy csésze sós víz szükséges. Ez általában 15 percet vesz igénybe. Ezt követően tedd félre a quinoát.
- Melegíts olajat egy nagyobb serpenyőben, és tedd bele a hagymát. Süsd őket üvegesre 5-6 perc alatt. Add hozzá a répát, és pirítsd ameddig puha nem lesz (kb. 8-10 perc). Majd a fokhagymát tedd bele és főzd 1-2 percig, végül a gombát 4-5 percig.
- Add hozzá a fűszereket és vegyítsd el a töltelékben. Ezt követően a kukoricát, a qunioát és a babot is hozzáadhatod. Keverd el jól és ellenőrizd, hogy kell-e még bele só. Ezt még 5-8 percig főzd, majd tedd félre hűlni.
A kesumozzarella elkészítése:
- Szűrd le a kesut és tedd félre a vizet. Minden hozzávalót tégy a mixerbe és keverd simára 1-2 perc alatt.
- A kesus keveréket öntsd egy kisebb lábasba és közepes lángon kezdd el főzni. Vigyázz, mert gyakran kell kevergetned ahhoz, hogy nehogy odaégjen vagy összecsomósodjon. Az edény szélére ragadt szószt és a közepét is figyeld. Amikor a sajt elkezd sűrűsödni, vedd le közepesről alacsonyra a hőfokot. Akkor vedd le a tűzről, ha nyúlóssá és sűrűvé vált. Ez az egész folyamat körülbelül 5 percet fog átölelni.
A sült paprika elkészítése:
- Oszd el a tölteléket a paprikák között, töltsd meg őket, és győződj meg róla, hogy minden paprika tisztességes adag tölteléket kapott. Ha a kesusajtos változatot választottad, akkor a tetejüket locsold meg a sajtszósszal.
- A paprikákra helyezd rá a levágott tetejüket, és helyezd őket egy tepsibe, majd süsd őket 200 C° -on 15-20 percig.
Megjegyzés:
Plusz ötlet: Tálald a sült paprikákat friss petrezselyemmel vagy korianderrel a tetejükön! Ha maradt töltelék, akkor betekerheted salátalevélbe és wrapként elfogyaszthatod, vagy csak edd meg magában. Hidd el, még így is isteni!
További receptek a Prove.hu-n
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.