Most olvasott cikk
Nem szolgálnak fel állati eredetű ételt a 2021-es Met-gálán, a teljes menü vegán lesz

Nem szolgálnak fel állati eredetű ételt a 2021-es Met-gálán, a teljes menü vegán lesz

Tavaly év elején rengeteg neves díjátadó – például a Golden Globe, a Critics Choice Awards vagy az Oscar-gála – döntött úgy, hogy fenntarthatósági okokból növényi alapú menüt kínál. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik most a divatvilág legismertebb programja, a Met-gála, melyen világhírű séfek készítenek állatmentes ételeket a vendégeknek.

A 2021-es Met-gálát, amit általában május első hétfőjén tartanak, a koronavírus-járvány miatt szeptember 13-ra halasztották. Az idei esemény témája az In America: A divat lexikonja nevet kapta, és az amerikai függetlenségről szól.

A Vogue magazin ezen a héten számolt be arról, hogy 10 feltörekvő séf – Fariyal Abdullahi, Nasim Alikhani, Emma Bengtsson, Lazarus Lynch, Junghyun Park, Erik Ramirez, Thomas Raquel, Sophia Roe, Simone Tong és Fabian von Hauske – mind készítenek egy-egy saját menüt, ami kiegészíti és feldobja az esemény teljesen vegán kínálatát.

Marcus Samuelsson, a séf és étteremtulajdonos, aki kiválasztotta a 10 szerencsés ételmágust, a Bon Appétitnek elmondta, a döntést az is indokolta, hogy szeretnék megmutatni, hogyan változik az étkezés Amerikában, és örülnének neki, ha a jövő étele növényi alapú lenne.

A Met-gála hivatalos, végleges menüjét ugyan még nem hozták nyilvánosságra, azonban a Vogue Instagram oldalán a következő hetekben rövid ízelítőket kaphatnak az érdeklődők arról, hogy a választott séfek milyen stílust és recepteket képviselnek.

Christian Bertrand / Shutterstock

Billie Eilish biztosan örül

Az egyik vendég, aki biztosan élvezni fogja az est növényi alapú menüjét, az Billie Eilish, aki a 2021-es Met-gála egyik műsorvezetője is lesz. Az énekesnő évek óta vegánként él, és alkalmanként meg is osztja ezt közel 89 millió követőjével.

A hírességek, modellek és múzsák arról híresek, hogy a Met lépcsőin kifejezetten elvont ruházatban jelennek meg. Gyakran hordanak szőrmét, gyapjút, selymet, tollat, amit a vegánok nem kifejezetten díjaznak az állatkínzás miatt. Minden évben felmerül a kérdés, hogy mikor tiltják be ezeket az anyagokat.

A Met-gála szervezői még nem nyilatkoztak a kérdésben, de valószínűtlen, hogy ellenőrizni tudnák, mit viselnek az emberek, és megakadályoznák, hogy a tervezők állatokból készült anyagokat használjanak.

Az elmúlt években azonban egyre több tervező karolta fel a fenntartható, etikus anyagokat és varrási technikákat, többek között a Met-gálán is. A PETA nyilatkozatában azt reméli, hogy a növényi alapú menü bejelentése arra inspirálja majd a tervezőket, hogy a ruhákat is állatmentesre tervezzék a teljes összhang érdekében.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.