Fahéjas meggylekvár házilag – palacsintára és pirítósra is tökéletes

Házi meggylekvár recept

A meggylekvár minden év nyarán visszatér a konyhákba – nem véletlenül. Savanykás, telt ízvilága egyaránt passzol reggeli pirítósra, palacsintára, de akár süteményekbe is használható.

Ez a recept egy klasszikus, darabos állagú verzió, amiben a meggy karakteres ízét egy leheletnyi fahéj emeli ki. A tartósítószernek köszönhetően hónapokig eltartható, így a nyár ízét akár télen is újraélhetjük. A meggyszemek kellemesen roppannak, az illat pedig már a főzés közben betölti az egész konyhát.

Ha biztosra mennél, ezzel a recepttel nem hibázhatsz – egyszerű, letisztult és mindig működik.

Hozzávalók

8 db 220 ml-es üveghez

  • 2300 g magozott meggy (kb. 3 kg magozatlanból)
  • 600 g kristálycukor
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tasak 3:1 arányú dzsemfix (25 g)
  • 1,5 g nátrium-benzoát

A meggylekvár elkészítése

  1. Moss meg alaposan kb. 3 kg meggyet, majd magozd ki. A kimagozott mennyiség legyen kb. 2300 g.
  2. Tedd egy nagy lábasba, és kevergetve, közepes lángon kezdd el melegíteni, amíg levet ereszt.
  3. Amikor a meggy kezd levet engedni, keverd hozzá a kristálycukrot, a fahéjat és a dzsemfixet.
  4. Folyamatos keverés mellett forrald fel, majd főzd 6-8 percig, hogy a lekvár besűrűsödjön, de a gyümölcsdarabok egyben maradjanak.
  5. A tűzről levéve keverd hozzá a nátrium-benzoátot. Alaposan keverd el, hogy egyenletesen elvegyüljön a lekvárban.
  6. A lekvárt még forrón töltsd előzőleg sterilizált, száraz üvegekbe.
  7. Zárd le az üvegeket, majd 5 percre állítsd őket fejre. Ez segít légmentesen lezárni őket.
  8. Ezután fordítsd vissza, takard be őket vastagon száraz konyharuhával, és hagyd teljesen kihűlni.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének