Ez a meggyes pite nem az, amit a sarki pékségben megszoktál. Tésztája vékonyabb és kevésbé édes, a töltelék pedig két részből áll: az alsó tésztarétegre meggydarabokat teszünk, amire aztán egyenletesen elosztott meggylekvár kerül.
A meggy szezonja egészen május végétől július közepéig tart, ezért még bőven elcsíphetsz friss meggyet a boltokban, vagy magad is szedhetsz. De fagyasztott meggyből is leteszteltük, úgy is mennyei a végeredmény.
A meggyes pite amerikai változata itthon sokkal kevésbé elterjedt, mint a puha, omlós tésztás fajta. Nem véletlen azonban, hogy máshol nemzetközi népszerűségnek örvend: az enyhén sós, vajas, omlós tészta olyan tökéletes harmóniát alkot az édes, gyümölcsös töltelékkel, hogy annak szinte semmilyen más gyümölcsös desszert nem ér a nyomába. Ráadásul a pitekészítés nem akkora ördöngösség, mint azt sokan gondolják: mutatjuk a legegyszerűbben elkészíthető változatot.
Ha a pitéhez hasonló, de még egy fokkal egyszerűbb sütit készítenél, akkor ezt a meggyes morzsasütit is kipróbálhatod. Ha pedig inkább kevert tésztás süteményre vágysz, ez a meggyes-banános muffin is tökéletes választás.
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g vegán vaj
- 4-6 evőkanál jeges víz
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 900 g meggy
- 200 g nádcukor
- fél citrom leve
A meggyes pite tetejére:
- 2 evőkanál növényi tej
- 1 evőkanál agávé-, rizs- vagy juharszirup
Meggyes pite elkészítése
- Először készítsd el a pitetésztát. Keverj el 300 gramm finomlisztben egy teáskanál sót és egy evőkanál nádcukrot. Vágj fel kicsi, kb. 1 cm-es kockákra 200 gramm hűtőhideg vegán vajat, és forgasd bele a lisztbe.
- Tedd a lisztes keverék felét késes aprítóba, majd háromszor-négyszer egy-két másodpercig pulzáld össze. Legyen nagyjából morzsás, de nem baj, ha marad benne néhány nagyobb darab. Fontos, hogy ne mixeld túl.
- Adj hozzá két evőkanál jeges vizet, és keverd el benne két-három rövid pulzálással. Most jöhet a teszt: vegyél ki egy kicsit a morzsás mixből, és az ujjaiddal nyomd össze. Ha összetapad, akkor nem kell bele több víz. Ha nagyon morzsálódik, tegyél hozzá még fél evőkanál vizet.
- Tedd át a tésztát egy tálba, majd ismételd meg a 2. és 3. lépést a lisztes keverék másik felével, és ha kész, helyezd egy külön tálba. A tésztákat fedd le, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
- Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A meggyet mosd meg, magozd ki, majd a kétharmadát tedd egy lábasba 150 gramm nádcukorral együtt. Közepes lángon kezdd el melegíteni, és időnként keverj rajta egyet, hogy ne égjen le. Addig forrald, amíg be nem sűrűsödik, majd jöhet bele fél citrom leve. Zárd el, és tedd félre hűlni. A maradék meggyet keverd össze 50 gramm nádcukorral.
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd jöhet a pitetészta kinyújtása: enyhén lisztezett felületen, nyújtófa segítségével mindkét tésztát nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra, minél kerekebb alakra törekedve.
- Az egyik pitekoronggal – ez lesz a teteje – kedved szerint járj el: lehet kicsit művészkedni. Ha nem szeretnél bonyolult mintákat készíteni, akkor is mindenképp vágj a tésztába itt-ott lyukakat, hogy a töltelék alaposan átsüljön.
- Egy 28 cm-es pite- vagy tortaformában óvatosan helyezd el azt a korongot, amibe nem vágtál mintákat, oszlasd el rajta a nádcukorral összekevert meggyet, majd a legalább langyosra hűlt tölteléket, és óvatosan helyezd rá a másik tésztát. A tetejét kend le növényi tejben elkevert sziruppal.
- Süsd 200 fokos sütőben 10 percig, majd vedd le 175 fokra, és süsd további 40-45 percig sütőtől függően.
- Ha kész, hagyd hűlni legalább egy órát, mielőtt felvágod, a töltelék ugyanis hűlés közben fog vághatóra szilárdulni. A legtökéletesebb állag eléréséhez 3-4 órát várj vele.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.