Legálissá válik a medvehús fogyasztása Szlovákiában, de csak ha problémásnak minősített, és ennek nyomán kilőtt állattól származik. Romániában már korábban felkerült az étlapra a medveburger, de pár hónapja szlovák éttermet is támadtak a környezetvédők a medvehúsos fogásai miatt.
Engedélyezték a medvehús fogyasztását Szlovákiában – írta meg az MTI szlovákiai magyar nyelvű hírportálokra hivatkozva. Filip Kuffa, a szlovák környezetvédelmi minisztérium államtitkára a Felvidék.ma szerint hangsúlyozta, minden egyes problémásnak minősített és szabályosan elejtett medve húsa elfogyasztható.
A medvehús ehető, és megfelelő jogi keretek között el is adható
– szögezte le a politikus.
A medvehús értékesítéséhez CITES-tanúsítványt kell beszerezni, ezzel lehet igazolni, hogy az adott egyedet legálisan lőtték ki.
Puskaporos téma Szlovákiában a medveállomány kezelése
„Az államtitkár ezzel a kijelentéssel beismeri, hogy a minisztérium lehetővé teszi a trófeavadászatot” – nyilatkozta Marián Hletko, a Mi vagyunk az erdő (My sme les) természetvédelmi kezdeményezés aktivistája a Denník N-nek.
A pozsonyi kormány medvéket érintő döntéseit azonban már jó ideje kritizálják az állatvédők. Egy cseh állatkert még tavaly hivatalos uniós panaszt tett amiatt, hogy a szomszédos országban „problémás” viselkedés vagy támadás nélkül is ki lehet lőni medvéket.
Idén pedig több európai parlamenti képviselő is felháborodott azon, hogy Szlovákia újfent több száz medve leölését tervezi. Azt követelték az Európai Bizottságtól, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg.
A szlovák tervek „közvetlenül és súlyosan sértik az európai szabályokat” – idézi az Euractiv a liberális Renew Europe képviselőcsoporthoz sorolható Michal Wieziket. Szerinte az „Európai Bizottságnak a felhatalmazása és a felelőssége is megvan ahhoz, hogy cselekedjen”.
A szlovák kormány április elején hagyta jóvá azt a tervet, amelynek keretében az ország körülbelül 1300 egyedet számláló medveállományának mintegy negyedével végezhetnek. 350 barna medve kilövésére bólintottak rá a sorozatos medvetámadások miatt.
„Nem élhetünk olyan országban, ahol az emberek félnek kimenni az erdőbe” – indokolta a döntést Robert Fico szlovák miniszterelnök.
A medvék kilövését lehetővé tevő rendkívüli állapotot Szlovákia 79 járásából 55-re terjesztették ki. A pozsonyi kormány ráadásul már korábban is lazított a barna medvék jogi védelmén. Tavaly legálissá vált a medvék kilövése már abban az esetben is, ha túl közel kerülnek az emberi lakóhelyekhez. Tavaly év végéig mintegy 93 példánnyal végeztek. Wiezik azonban rámutatott, az, hogy most még tovább lazították a faj védelmét az országban, bizonyítja: ezek az intézkedések „nem hatékonyak a támadások megelőzésében”.
Román étlapra is felkerült már a medvehús
A szlovák kormányzati kommunikáció szerint a medvehús elfogyasztása valójában a pazarlással szembeni fellépés. Hasonlóképpen gondolkodhattak volna a szintén sok barna medve és ember közötti konfliktussal küzdő Romániában is. Ott pár hónapja a brassói Sub Tâmpa étterem kínálatába került be a medveburger. Valentin Șoneriut, a CarmOlimp húsipari cég vezérigazgatójának nyilatkozata alapján azonban a brassói medveburgert inkább turistacsalogató különlegességnek szánták.
Séfjeink azt a feladatot kapták, hogy olyan ízletes és különleges ételeket gondoljanak ki, amelyek önmagukban is célponttá válhatnak, mind Sub Tâmpa, mind Románia számára. Információink szerint ez az étel egyedülálló Európában
– idézi az Adevarul.
De valójában Szlovákiában is akadt már hasonló próbálkozás: a tátracsorbai (Tatranská Štrba) Žerucha étterem kezdett a közelmúltban medvehúsból készült ételeket árulni. Pavol Hurajt, az étterem üzemeltetője a környezetvédők felháborodására közölte, a húst legálisan szerezte be egy vadásztársulattól, és minden szükséges igazolással és engedéllyel rendelkezik. Végül azonban a medvehúst levette az étlapról, és jelezte, a medvehúsos fogások csak a szezonális kínálat részét képezték.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) tavaly publikált egy jelentést egy 2022 júliusában történt esetről. Egy kilencfős amerikai társaság medvehúst evett, nem sokkal később pedig hatuknál trichinellózist diagnosztizáltak. Az egyik családtagot, aki előzetesen kilőtte a fekete medvét Kanadában, figyelmeztették a medvehús elfogyasztásával járó veszélyekre. Úgy gondolták, ezeket a kockázatokat a fagyasztás kiiktatja, ám tévedtek. Ezt a típusú fertőzést okozhatja egyébként a házi vágásból származó hús és a vadhús is.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.