A brassói Sub Tâmpa egyedülálló fogással igyekszik becsalogatni a vendégeit. A neotradicionalista stílusban megújult étterem menüjére felkerült a medveburger. A kulináris különlegesség viszont nem lesz mindig hozzáférhető, hiszen a medvék kilövésére szigorú szabályok vonatkoznak.
Aki valamilyen oknál fogva úgy érzi, hogy nem teljes az élete, amíg nem evett medvéből készült hamburgert, annak nagy szerencséje van. Csak a szomszédba kell átugrania a brassói Sub Tâmpa étterembe. Fontos még, hogy legyen nálunk 200 román lej, ami nagyjából 16 ezer forintnak felel meg. Ennyibe kerül ugyanis az étterem új specialitása, a medveburger, ami az étterem szerint egész Európában csak náluk kapható – írja az Adevarul.
Szakácsaink azt a feladatot kapták, hogy olyan ízletes és különleges ételeket gondoljanak ki, amelyek önmagukban is célponttá válhatnak, mind Sub Tâmpa, mind Románia számára. Információink szerint ez az étel egyedülálló Európában
– idézi a lap Valentin Șoneriut, a CarmOlimp húsipari cég vezérigazgatóját.
Romániában él a legtöbb barna medve Európában, így az emberekkel történő konfrontációk miatt az állatok helyzete szinte folyamatosan napirenden van az országban. Tavaly közel félezer medvére adtak kilövési engedélyt, ami duplája a 2023-as évben meghatározott kvótának.
Șoneriu hozzátette, hogy csak olyan medvék húsát dolgozzák fel, amelyeket kényszerből vagy trófeaként lőttek ki. Tavaly csupán négy medvét vásároltak. Úgy érzik, a medveburger romániai különlegességgé válhat és gasztroturisztikai célponttá teheti az országot, de állítása szerint a termékben rejlő gazdasági potenciál nem fogja befolyásolni a medvék felhasználásával kapcsolatos elveiket.
A medveburger, illetve a medvehús nem is akkora ritkaság, mint gondolnánk
Magyarországon – illetve ha lehet hinni az étteremnek, egész Európában – hiába keresnénk medvehúst felszolgáló éttermet. A medvék húsának fogyasztása azonban nem olyan ritka, mint első hallásra gondolnánk. Japánban például utcai automatákból lehet medvehúst vásárolni, ami annak ellenére is nagy népszerűségnek örvend, hogy igen borsos áron mérik a negyedkilós kiszerelésben kapható terméket.
A medvék húsának fogyasztása nemcsak kulináris különlegességként, de egészségügyi veszélyforrásként is szokott szerepelni a hírekben. Portálunk is beszámolt arról a családról, akiknél trichinellózist diagnosztizáltak, miután egy korábban elejtett fekete medve húsával próbálták feldobni a grillpartit. Információik szerint a fagyasztás megöli a megbetegedést okozó parazitákat, ezért másfél hónapig fagyasztották a zsákmányt. Ez az idő viszont kevésnek bizonyult.
Ráadásul a nem megfelelő hőkezelés – a sötét húst még nyersen kezdték el fogyasztani, mert a színe miatt azt hitték, már megsült – is hozzájárult ahhoz, hogy hatan megfertőződtek a parazitával.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.