Most olvasott cikk
Medveburger az új ínyencség egy romániai étteremben

Medveburger az új ínyencség egy romániai étteremben

Medvéből készült hamburger egy tányéron

A brassói Sub Tâmpa egyedülálló fogással igyekszik becsalogatni a vendégeit. A neotradicionalista stílusban megújult étterem menüjére felkerült a medveburger. A kulináris különlegesség viszont nem lesz mindig hozzáférhető, hiszen a medvék kilövésére szigorú szabályok vonatkoznak.

Aki valamilyen oknál fogva úgy érzi, hogy nem teljes az élete, amíg nem evett medvéből készült hamburgert, annak nagy szerencséje van. Csak a szomszédba kell átugrania a brassói Sub Tâmpa étterembe. Fontos még, hogy legyen nálunk 200 román lej, ami nagyjából 16 ezer forintnak felel meg. Ennyibe kerül ugyanis az étterem új specialitása, a medveburger, ami az étterem szerint egész Európában csak náluk kapható – írja az Adevarul.

Szakácsaink azt a feladatot kapták, hogy olyan ízletes és különleges ételeket gondoljanak ki, amelyek önmagukban is célponttá válhatnak, mind Sub Tâmpa, mind Románia számára. Információink szerint ez az étel egyedülálló Európában

– idézi a lap Valentin Șoneriut, a CarmOlimp húsipari cég vezérigazgatóját.

Romániában él a legtöbb barna medve Európában, így az emberekkel történő konfrontációk miatt az állatok helyzete szinte folyamatosan napirenden van az országban. Tavaly közel félezer medvére adtak kilövési engedélyt, ami duplája a 2023-as évben meghatározott kvótának.

Șoneriu hozzátette, hogy csak olyan medvék húsát dolgozzák fel, amelyeket kényszerből vagy trófeaként lőttek ki. Tavaly csupán négy medvét vásároltak. Úgy érzik, a medveburger romániai különlegességgé válhat és gasztroturisztikai célponttá teheti az országot, de állítása szerint a termékben rejlő gazdasági potenciál nem fogja befolyásolni a medvék felhasználásával kapcsolatos elveiket.

A medveburger, illetve a medvehús nem is akkora ritkaság, mint gondolnánk

Magyarországon – illetve ha lehet hinni az étteremnek, egész Európában – hiába keresnénk medvehúst felszolgáló éttermet. A medvék húsának fogyasztása azonban nem olyan ritka, mint első hallásra gondolnánk. Japánban például utcai automatákból lehet medvehúst vásárolni, ami annak ellenére is nagy népszerűségnek örvend, hogy igen borsos áron mérik a negyedkilós kiszerelésben kapható terméket.

A medvék húsának fogyasztása nemcsak kulináris különlegességként, de egészségügyi veszélyforrásként is szokott szerepelni a hírekben. Portálunk is beszámolt arról a családról, akiknél trichinellózist diagnosztizáltak, miután egy korábban elejtett fekete medve húsával próbálták feldobni a grillpartit. Információik szerint a fagyasztás megöli a megbetegedést okozó parazitákat, ezért másfél hónapig fagyasztották a zsákmányt. Ez az idő viszont kevésnek bizonyult.

Ráadásul a nem megfelelő hőkezelés – a sötét húst még nyersen kezdték el fogyasztani, mert a színe miatt azt hitték, már megsült – is hozzájárult ahhoz, hogy hatan megfertőződtek a parazitával.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének