Most olvasott cikk
Holtan esett össze Medina Spirit, a 2021-es Kentucky Derby győztese

Holtan esett össze Medina Spirit, a 2021-es Kentucky Derby győztese

LOUISVILLE, KENTUCKY, USA - 2016. ÁPRILIS 3: A Churchill Downs bejárata a 2006-os Kentucky Derby bajnok Barbaro szobrával.

A 3 éves csikó egy hétköznapi edzés alatt pusztult el. Az eset sajnos nem egyedülálló.

A 2021-es Kentucky Derby bajnoka, aki később megbukott a versenyt követő drogteszten, holtan esett össze méterekkel azután, hogy egy mindennaposnak mondható edzést követően átlépte a célvonalat.

Egy rutinszerű reggeli edzés következtében Medina Spirit összerogyott és hirtelen elhalálozott a Santa Anita Park versenypályán, a helyszínen lévő állatorvosi csapat véleménye alapján egy szívroham következtében

– adott ki nyilatkozatot a Santa Anita Park.

A hírt Bob Baffert, a ló edzője is megerősítette, egyetértve a szívroham gyanújával, de hozzátette, hogy hivatalos halálozási okot csak akkor fognak tudni, amikor a versenybizottság elvégezte a megfelelő toxikológiai és boncolási vizsgálatokat, melyekre a Californiai Egyetemen kerül majd sor.

Az egész istállót lesújtotta a hír. Medina Spirit egy nagyszerű bajnok volt, családunk tagja, akit mindenki szeretett és nagy fájdalommal gyászoljuk elvesztését

– mondta Baffert a ló halálával kapcsolatban.

Árnyék vetül a sikerre

A győzelmet követően Media Spirit fennakadt a kötelező verseny utáni doppingteszten. Szervezetében betametozont találtak, amely szteroid kenőcsökben, krémekben fordul elő leginkább.

A gyulladéscsökkentő hatású szteroid Baffert állítása szerint nem direkt módon került az állat szervezetébe, hanem egy olyan kenőcs által, amivel Medina Spirit dermatitiszét kezelték. Emiatt a mai napig zajlik a vizsgálat a ló győzelmének érvényességére vonatkozóan.

Baffertet 2 évre eltiltották a Churchill Downs versenypályától – ahol a Kentucky Derbyt rendezik – valamint a New York-i versenybizottság is felfüggesztette.

A Santa Anita Park sötét múltja

Medina Spirit esete sajnos nem egyedülálló. Idén ő a tizenkilencedik, más források szerint a huszadik állat, aki a pályán lelte halálát. Az intézmény múltjában 2019 volt a legtöbb lóéletet követelő év. Akkor 37 állat élete végződött a versenypályán. Abban az évben kétszer is felfüggesztették a versenyzést, hogy a szokatlanul magas elhalálozásokra választ találjanak.

Ez a szomorú, és a lóversenyzés árnyoldalát jól kiemelő sorozat folytatódott most a 3 éves csikó hirtelen jött halálával.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.