Mandulás tofusaláta szőlővel - Prove.hu

Mandulás tofusaláta szőlővel

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Ez egy klasszikus amerikai csirkesaláta vegán verziója: itt hús helyett tofuval készítjük.

Itthon a saláta sajnos sokszor kimerül a szomorú uborka-paradicsom-hagyma kombinációban, vagy a több majonézt, mint zöldséget látott franciasalátában. Ezért is izgalmas ez az étel: kerül bele szőlő, mandula és tofu is, amiket legtöbbünk valószínűleg soha nem használt még salátaösszetevőként.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 2 csomag natúr tofu (2×180 gramm)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál fokhagymapor
  • 10 dkg mandula (a hántolt a legegészségesebb)
  • 15 dkg szőlő (lehet fehér vagy kék is)
  • 2 szál szárzeller
  • három evőkanál finomra aprított metélőhagyma
  • fél teáskanál morzsolt tárkony
  • 4 evőkanál tojásmentes majonéz
  • 3 evőkanál cukrozatlan növényi joghurt vagy tejföl
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors

 

Mandulás tofusaláta elkészítése

  1. A tofuval kezdjük: először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vágd kb. 1 cm-es kockákra mindkét blokk tofut. Forgasd meg a kockákat egy evőkanál olívaolajban, fél teáskanál fokhagymaporban, és egy nagy csipet sóban, majd rendezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 15 perc alatt megsülnek (nem hagyjuk, hogy megbarnuljon és “sült íze” legyen — ebben a salátában enyhe, lágy íze kell, hogy maradjon).
  2. Miközben a tofu sül, vágd össze a zellerszárat (lehet fél vagy negyed karika is) és a szőlőt (két- vagy négyfelé).
  3. A mandulát vágd nagy darabokra (két- vagy háromfelé), és száraz serpenyőben, közepesen alacsony lángon, nagyon ügyelve arra, hogy ne égjen le, 4-5 percig folyamatosan kevergetve pirítsd. Ha kész, azonnal vedd ki a serpenyőből és tedd át egy tálba (ne műanyagba).
  4. Ha a tofu és a mandula is teljesen kihűlt, akkor összekeverheted az összes hozzávalót úgy, hogy a tofut legutolsóként, óvatosan forgatod a salátába: tehát először a zellert, szőlőt, mandulát, majonézt, növényi joghurtot/tejfölt, citromlevet, mustárt, tárkonyt, metélőhagymát és frissen őrölt borsot, egy nagy csipet sót, majd végül a tofut.
  5. A salátát mindenképp tedd a hűtőbe legalább húsz percre fogyasztás előtt. Önmagában is tökéletes, de friss salátalevelekkel tortillalapba tekerve vagy szendvicsbe töltve akár könnyed piknikebéd is varázsolható belőle.

Ez a cikk is érdekelhet:

Figyelmen kívül hagyják ezt a tudományos konszenzust a táplálkozási útmutatók

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének