A málnaszezon május végétől egészen kora őszig tart. Ha krémes, könnyed és frissítő desszertre vágysz, ez a málnás tápiókapuding tökéletes választás lehet.
Ez az egyszerűen elkészíthető, hideg pohárdesszert kiválóan illik a meleg napokra, ráadásul remek lehetőség, hogy kihasználd a málna szezonját. Azonban ha nem jutsz hozzá friss málnához, vagy épp szezonon kívül tévedtél ehhez a recepthez, megfelelő hozzá a fagyasztott változat is.
A málnás tápiókapuding amellett, hogy mennyeien krémes, a gluténmentes étrenden élők számára is megfelelő édesség lehet. Ha szeretnéd egészségesebbé tenni, a desszert édesítéséhez természetes alternatívákat is választhatsz, mint például az eritrit vagy a xilit.
Ennek a desszertnek csak rövid hűtési időre van szüksége, de előre elkészítve, akár másnapra is tökéletesen friss marad. Ha más ízesítésben is kipróbálnád a tápiókapudingot, ide kattintva egy mangós, pirított kókuszchipsszel megbolondított változatot találsz.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1/2 bögre (90 gramm) tápiókagyöngy
- 125 g friss málna
- 5 dl kókusztej
- 4 csomag (40 gramm) vaníliás cukor
- 1 evőkanál agávészirup + ízlés szerint a pudinghoz
- friss mentalevelek (opcionális)
Málnás tápiókapuding elkészítése
- Fél bögre tápiókagyöngyöt tegyél fel főni fél liter kókusztejben. Ha felforrt, vedd a lángot alacsonyra, és gyakran kevergetve főzd 15-20 percig, vagy amíg kóstolással késznek nem ítéled (könnyen leéghet, ne hagyd ott a tűzhely mellett!). A megfőtt tápiókagyöngy áttetszővé válik, csak a gyöngy közepén marad egy fehér pötty.
- Ha már majdnem kész, keverj hozzá 4 csomag vaníliás cukrot, majd 1-2 perc múlva el is zárhatod. Ha nem találod elég édesnek, ízlés szerint adhatsz hozzá barna cukrot vagy agávészirupot is.
- Az átmosott málna felét egy kisebb tálban villával zúzd össze, és keverj hozzá egy evőkanál agávészirupot. A málna másik felét hagyd egészben, később ezzel díszítjük az elkészült pohárdesszertet.
- Négy desszertespohárba oszd el az elkészült tápiókapudingot, majd ennek a tetejére rétegezd egyenlően elosztva a pépesített málnát. A végén jöhetnek rá az egész málnaszemek. Opcionálisan mentalevelekkel is díszítheted.
- Hagyd a hűtőben egy órát pihenni, mielőtt tálalod.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.